ΕΘΝΙΚΑ

Άξονας Ελλάδας–Γαλλίας: Στην Ελλάδα το «Σαρλ Ντε Γκωλ» – Ανοίγει... πυρ μαζί με τον ελληνικό στόλο

Άξονας Ελλάδας–Γαλλίας: Στην Ελλάδα το «Σαρλ Ντε Γκωλ» – Ανοίγει... πυρ μαζί με τον ελληνικό στόλο
Facebook

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται ο γαλλογερμανικός άξονας, την ώρα που η πολιτική στήριξη που προσφέρει το Παρίσι στην Αθήνα, χτίζει γερά θεμέλια.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν, εξάλλου, επιθυμούσε η χώρα του να επιστρέψει ενεργά στην Ανατολική Μεσόγειο και η επιθετική-επεκτατική πολιτική της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, να προσφέρει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία, εάν βέβαια η Γαλλία είναι αποφασισμένη να αναλάβει δεσμεύσεις, πέρα από διπλωματική υποστήριξη.

Πρόσφορο είναι το έδαφος που καλλιεργούν οι δηλώσεις του προέδρου, υπουργών και διπλωματών της Γαλλίας, υπέρ των ελληνικών θέσεων, με αποτέλεσμα να στενεύουν κι άλλο οι σχέσεις του Παρισιού με Αθήνα και Λευκωσία. Εξάλλου, η Γαλλία, μέσω της Total, έχει συμφέροντα και στην κυπριακή ΑΟΖ και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας Πατρίκ Μεζονάβ, μιλώντας σε δημοσιογράφους από το ελικοπτεροφόρο πλοίο Dixmude, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Γαλλίας να αναπτύξει περαιτέρω αμυντικές σχέσεις με την Ελλάδα. Προχώρησε, μάλιστα, καταδεικνύοντας την τουρκική παραβατικότητα και καταγγέλλοντας το σύμφωνο Άγκυρας-Τρίπολης. Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις είπε πως «είναι γεγονός ότι η Τουρκία επιδεικνύει ακτιβισμό και θα δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτή τη συμπεριφορά».

Αναφορικά με το θέμα της Λιβύης, ο πρέσβης Μεζονάβ σημείωσε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες εκτός διεθνούς δικαίου με το παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη και το έχει δηλώσει και ο Γάλλος πρόεδρος». Τόνισε δε ότι η «Γαλλία καταδικάζει το μνημόνιο αυτό το οποίο παραβιάζει κατάφορα το διεθνές δίκαιο», χαρακτηρίζοντάς το ουσιαστικά «ψευτοσυμφωνία».

Απόρροια όλων των παραπάνω γεγονότων, θα είναι η δεύτερη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν, μέσα σε λίγους μόνο μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να εκπέμψει ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης. Αλλά όλα δείχνουν πως η ελληνογαλλική εταιρική τείνει να προσλάβει στρατηγικό χαρακτήρα, επεκτεινόμενη δυναμικά και στον αμυντικό τομέα, τόσο με κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, όσο και με μόνιμη παρουσία γαλλικών πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σφοδρό μήνυμα σκοπευέι να στείλει η γαλλική δύναμη μέσω του γαλλικού ελικοπτεροφόρου, του αεροπλανοφόρου “Σαρλ Ντε Γκωλ” και μίας φρεγάτας FREMM, καθώς θα βρίσκεται τους επόμενους μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Άλλωστε, το τουρκικολιβυκό σύμφωνο θίγει και γαλλικά συμφέροντα. Στην πορεία του προς το Σουέζ, ο γαλλικός στολίσκος θα πραγματοποιήσει συνεκπαιδεύσεις με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν αναπόδραστα την Ελλάδα στη στενή παρακολούθηση των κινήσεων της Άγκυρας, η οποία φαίνεται να αποζητά επανέναρξη των διμερών διαπραγματεύσεων. Για τον σκοπό αυτό επαναφέρει, κατά κάποιο τρόπο, το δέλεαρ προς την Αθήνα για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Μόνο που επιδιώκει τη συνυπογραφή ενός συνυποσχετικού, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει προς κρίση από το Δικαστήριο μία ευρεία ατζέντα θεμάτων και μάλιστα θα υποδεικνύει στο Δικαστήριο τον τρόπο κρίσης.

Επί τάπητος θέτει η Άγκυρα βάζει στο τραπέζι το μείζον ζήτημα των μονομερών επεκτατικών διεκδικήσεων της, ούτως ώστε να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη πριν καν γίνει η προσφυγή στη Χάγη, μόνο από το περιεχόμενο του συνυποσχετικού. Λαμβάνοντας υπόψιν τις επίσημες δηλώσεις, η Αθήνα δεν δείχνει διατεθειμένη να υιοθετήσει την τουρκική ατζέντα για συνολική διαπραγμάτευση επί των διεκδικήσεων της Άγκυρας, ούτε και να συνυπογράψει συνυποσχετικό με βάση τους όρους του Ταγίπ Ερντογάν.

Αναμένεται κλιμάκωση της παράνομης δραστηριότητας της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως προβλέπει η Αθήνα και η Λευκωσία. Η προώθηση του γεωτρύπανου Γιαβούζ στο θαλάσσιο οικόπεδο 8 είναι ξεκάθαρη απόδειξη. Το γεγονός, μάλιστα, ότι με τον τρόπο αυτό η Τουρκία έρχεται σε αντίθεση με την κοινοπραξία της γαλλικής Total και της ιταλικής ENI δείχνει, επίσης, ότι ο Τούρκος πρόεδρος αδιαφορεί για την αντίδραση όχι μόνο του Παρισιού και της Ρώμης, αλλά και συνολικά της ΕΕ.

Στην λίστα των αντιπάλων της Τουρκίας έρχονται να προστεθούν το Ισραήλ και η Αίγυπτος, αλλά και η Σαουδική Αραβία. Λόγω και της κρίσης στη Λιβύη, ο παλιός ανταγωνισμός μεταξύ του άξονα Κάιρο-Τζέντα και της Άγκυρας έχει πλέον μετατραπεί σε ανοικτή αντιπαλότητα. Σ’ αυτό το πλαίσιο πρέπει να διαβαστεί και ο δανεισμός ελληνικών αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot στη Σαουδική Αραβία.

Κοινή στρατιωτική άσκηση

Στο πλαίσιο της συμμαχίας για την Ανατολική Μεσόγειο, Ελλάδα-Γαλλία και ΗΠΑ πραγματοποιούν από χθες 27 Ιανουαρίου έως 08 Φεβρουαρίου 2020, κοινή, πολυεθνική, διακλαδική άσκηση, με την επωνυμία «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-2020». Την τεράστιας σημασίας άσκηση αναμένεται να παρακολουθούσει από κοντά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η άσκηση θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Μαγνησίας και του Αιγαίου.
Σκοπός της άσκησης είναι η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών, με βελτίωση του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσής τους σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κόμπι Μπράιαντ: Τα εννέα πρόσωπα της τραγωδίας

Σχετικές ειδήσεις