ΕΘΝΙΚΑ

Αυτός είναι ο εφιάλτης του Ερντογάν - Η Ελλάδα μπροστά στην «πιο απίθανη συμφωνία»

Αυτός είναι ο εφιάλτης του Ερντογάν - Η Ελλάδα μπροστά στην «πιο απίθανη συμφωνία»

Μακρόν και Μητσοτάκης δίνουν σήμερα (10/09) τα χέρια για αμυντική συνεργασία – Τα γαλλικά μαχητικά αλλάζουν τα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο - Πανίσχυρη στρατιωτικά η Ελλάδα 

Έχοντας απέναντι έναν γείτονα αφερέγγυο, επιθετικό και ύπουλο, η εξοπλιστική ενίσχυση στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι μονόδρομος για την ελληνική κυβέρνηση.

Το ελληνικό «Πεντάγωνο» έχει θέσει εδώ και καιρό τα εξοπλιστικά στην κορυφή της ατζέντας, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο να προχωρά με καθοριστικές κινήσεις όλες τις διαδικασίες για την στρατιωτική ενίσχυση της χώρας μας.

Σήμερα, 10 Σεπτεμβρίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνει τα χέρια με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμάνουελ Μακρόν για την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, την ώρα μάλιστα που η Τουρκία συνεχίζει να κινείται επιθετικά κατά της χώρας μας, έχοντας το Oruc Reis και τα συνοδευτικά πολεμικά πλοία εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Από όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, στο τραπέζι των συζητήσεων των δύο αντιπροσωπειών θα βρεθούν η συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός των Μirage 2000, η πιστοποίηση των γαλλικών πυραύλων Scalp και Exocet, η απόκτηση τουλάχιστον 18 Rafale, η παραλαβή άλλων 6 ελικοπτέρων ΝΗ-90 και ενδεχομένως η απόκτηση, είτε δανεικών είτε με αγορά, δύο γαλλικών φρεγατών.

Αν και υπογραφές δεν πρόκειται να πέσουν σήμερα, εντούτοις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει τη συμφωνία κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Πανίσχυρη Ελλάδα – Τουρκικός εφιάλτης

Η συμφωνία για την απόκτηση 18 γαλλικών μαχητικών έγινε στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, με τους Μητσοτάκη και Παναγιωτόπουλο να δίνουν τα χέρια για οχτώ μεταχειρισμένα και 10 ολοκαίνουργια αεροσκάφη 4ης γενιάς.

Όπως τονίζουν πηγές του ελληνικού «Πενταγώνου», πρόκειται για μια συμφωνία που, αν τελικά προχωρήσει και υπογραφεί επισήμως από τις δύο κυβερνήσεις, θα ενισχύσει σημαντικά την Πολεμική μας Αεροπορία και θα αλλάξει τους συσχετισμούς στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Η συμφωνία θα κινείται σε δύο επίπεδα: Το πρώτο προβλέπει δωρεά οκτώ μαχητικών Rafale της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας στην Ελλάδα και το δεύτερο στην αγορά 10 ολοκαίνουργιών μαχητικών από την ελληνική κυβέρνηση.

«Εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η Γαλλία φέρεται να έδωσε χείρα βοηθείας στον παραδοσιακό της σύμμαχο, εξοπλίζοντας την Ελλάδα με 18 μαχητικά αεροσκάφη Dassault Rafale, κάτι που θα σταματήσει τους γείτονες της στη Μεσόγειο. Οι Γάλλοι το έχουν ξανακάνει, η Ινδία ήταν η πρώτη χώρα που έλαβε τα γαλλικά μαχητικά εν μέσω συγκρούσεων με την Κίνα», αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας eurasiantimes.com.

«Τα Rafale άλλωστε έχουν ήδη πλήξει το τουρκικό γόητρο, στη Λιβύη ήταν αυτά που χτύπησαν την βάση Αλ Ουατίγια κάτω από τη μύτη των Τούρκων» και συνεχίζει, «εάν ολοκληρωθεί αυτή η απίθανη συμφωνία, τα γαλλικά μαχητικά θα προσθέσουν τεράστια αεροπορική δύναμη στα χέρια της Ελλάδας, την ώρα που πολεμούν για κυριαρχία σε Αιγαίο και Μεσόγειο».

Τα οχτώ γαλλικά Rafale που θα δωρίσει το Παρίσι στην Αθήνα, είναι τα αεροσκάφη που πρόσφατα φέρονται να βομβάρδισαν την αεροπορική βάση Αλ Ουατίγια στη Λιβύη, όπου είχαν εγκατασταθεί τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Όσο για τα υπόλοιπα 10 ολοκαίνουργια μαχητικά, επισημαίνεται πως επειδή είναι δύσκολη η άμεση παραγωγή νέων αεροσκαφών, φέρεται να εξετάζεται το ενδεχόμενο συμφωνίας με την Αίγυπτο, προκειμένου να παραλάβει αρχικώς 10 από 20 Rafale που έχει παραγγείλει και τα άλλα 10 να παραδοθούν στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως η Αίγυπτος έχει προβεί σε σημαντικές αγορές γαλλικών οπλικών συστημάτων, μεταξύ των οποίων μαχητικά Rafale (έχει ήδη 23), κορβέτες Gowind 2500, ελικοπτεροφόρα Mistral, μια φρεγάτα FREMM κ.α.

Αυτά είναι τα πανίσχυρα γαλλικά Rafale

Χωρίς αμφιβολία, το Rafale είναι ένα από τα ικανότερα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου στον κόσμο. Η απόφαση για την απόκτηση Rafale ικανοποιεί πάγιες επιχειρησιακές απαιτήσεις της Πολεμικής μας Αεροπορίας για ένα σύγχρονο δικηνητήριο μαχητικό με μεγάλη ακτίνα δράσης, μεταφοράς οπλικού φορτίου και τελευταίας γενιάς αισθητήρες και ηλεκτρονικά που δίνουν σαφές πλεονέκτημα ελληνοτουρκική διαμάχη.

Άλλωστε οι Έλληνες χειριστές γνωρίζουν από πρώτο χέρι στις επιδόσεις και ικανότητες των Mirage 2000-5 Mk2 και τους στρατηγικούς ρόλους που εξυπηρετούν στο ελληνοτουρκικό ισοζύγιο δυνάμεων εξασφαλίζοντας εναέρια υπεροχή και στρατηγική κρούση.

Το Rafale είναι δικινητήριο μαχητικό πολλαπλού ρόλου. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να εκτελεί ταυτόχρονα αποστολές διαφορετικού τύπου, όπως εναέριας υπεροχής, κρούσης, αναγνώρισης κλπ.

Φέρει συνδυασμό πτέρυγας τύπου Δέλτα και πτερυγίων ελιγμών (canards), κάτι που του δίνει εξαιρετική ευελιξία και παράλληλα διατηρεί τη σταθερότητα κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Μπορεί δε να απογειωθεί από μικρούς αεροδιαδρόμους της τάξης των 400 μέτρων, όπως επίσης και από αεροπλανοφόρα. Αυτό καθίσταται δυνατό αλλάζοντας περίπου το 20% των μερών του αεροσκάφους με άλλα, υψηλότερης αντοχής, στο Rafale M.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του Rafale ακολουθούν την πεπατημένη για τα σύγχρονα μαχητικά. Καθοδηγούμενο από ένα σύστημα ελέγχου το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία fly-by-wire τριών ψηφιακών διαύλων και ενός αναλογικού, επιτρέπεται στο αεροσκάφος να είναι αεροδυναμικά ασταθές για να πετυχαίνει τη μέγιστη δυνατή ελιξιμότητα. Τα όρια επιταχύνσεων του αεροσκάφους είναι +9g/-3.2g.

To RAFALE ξεχωρίζει: για το ικανότατο ραντάρ του, το κορυφαίο σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου και τον υπέρυθρο αισθητήρα. Στη φωτογραφία ανάλυση των σημείων που βρίσκεται το SPECTRA.

Αν και χωρίς καθαρές βλέψεις να χαρακτηριστεί stealth, το Rafale έχει σχεδιαστεί από απόψεως σχήματος και υλικών κατασκευής ώστε να έχει όσο το δυνατόν χαμηλότερο ίχνος ραντάρ. Τμήμα της σχεδίασης αυτής αποτελέι το σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA.

Η κατηγοριοποίηση της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται ως άκρως απόρρητη και η άρνηση της Thales να επιτρέψει τη χρήση του σε άλλα αεροσκάφη, έχει προκαλέσει την ανάπτυξη φημολογίας ότι το σύστημα χρησιμοποιεί τεχνολογία ενεργής ακύρωσης για να εξουδετερώνει τα εισερχόμενα σήματα ραντάρ.

Σε συνέχεια του ηλεκτρονικού του εξοπλισμού, το αεροσκάφος φέρει το ραντάρ RBE2 της Thales, το οποίο είναι ικανό να ιχνηλατεί ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους στον αέρα. Παράλληλα μπορεί να δημιουργεί τρισδιάστατους χάρτες εδάφους για πλοήγηση ή στοχοποίηση σε πραγματικό χρόνο.

Επίσης, εάν απαιτείται από την αποστολή, το Rafale έχει την ικανότητα να ιχνηλατήσει ένα στόχο και να εξαπολύσει πύραυλο αέρος-αέρος χωρίς να χρειαστεί να αποκαλύψει τη θέση του, χάρη στο σύστημα OSF της Thales. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι πλήρως ενσωματωμένο στο αεροσκάφος και λειτουργεί με τεχνολογία υπέρυθρης ακτινοβολίας.

Επίσης, τα Rafale είναι πιστοποιημένα στους AM.39 Exocet, ενώ δεν θα είχαν πρόβλημα να μεταφέρουν τα ASTAC. Φυσικά, τα ελληνικά Rafale θα ήταν “οπλισμένα” από την ώρα μηδέν, καθώς η ΠΑ έχει στο οπλοστάσιό της ικανό αριθμό MICA ER/IR.

Για την διαχείριση των συστημάτων του, το Rafale χρησιμοποιεί ένα πλήρως "γυάλινο πιλοτήριο", με τρις οθόνες πολλαπλών λειτουργιών (MFDs), ολογραφικό HUD καθώς και πλευρικό χειριστήριο HOTAS. Παρομοίως με το Eurofighter, υπάρχει η δυνατότητα φωνητικών εντολών (Direct Voice Input).

Για την πρόωσή του το Rafale χρησιμοποιεί δύο στροβιλοπροωθητήρες SCECMA M88-2 με μετάκαυση με συνολική ωθητική δύναμη 150 kN.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν: Ελλάδα και Γαλλία δίνουν τα χέρια για αμυντική συνεργασία