ΕΘΝΙΚΑ

Αλέξανδρος Μαλλιάς: Η Ελλάδα να επιδιώξει δέσμευση ΗΠΑ για την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητά της

Ο πρέσβυς επί τιμή, Αλέξανδρος Μαλλιάς
Ο πρέσβυς επί τιμή, Αλέξανδρος Μαλλιάς
Intime

Η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει, στο πλαίσιο της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, να εξασφαλίσει αμερικανική δέσμευση περί εγγύησης της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της, παρόμοια με αυτήν που έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, για την Ουκρανία εν μέσω των εντάσεων με τη Ρωσία, δήλωσε ο Αλέξανδρος Μαλλιάς, πρέσβυς επί τιμή και «βετεράνος» της ελληνικής διπλωματίας, στο πλαίσιο online συζήτησης που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ) το απόγευμα της Πέμπτης, με θέμα τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις στην εποχή Μπάιντεν.

Ο κ. Μαλλιάς υπογράμμισε ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει φροντίσει να σφυρηλατήσει πολύ ισχυρές σχέσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες, από πλευράς τους, έχουν φροντίσει να «επενδύσουν» πολιτικά και στρατηγικά στη χώρα μας. Ως εκ τούτου, τόνισε, από τους πρώτους μήνες της διοίκησης Μπάιντεν υπάρχει «πολύ ισχυρή προίκα» για τη χώρα μας.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, είπε πως τα τελευταία χρόνια συμβαίνουν πράγματα που πριν από χρόνια θα φάνταζαν να κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας, όπως οι εμβάθυνση των συνεργασιών της Ελλάδας με χώρες όπως το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και ο Λίβανος, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής η οποία ακολουθείται με συνέπεια από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία 10 χρόνια.

Συνεχίζοντας, όσον αφορά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Μαλλιάς υπενθύμισε την αμερικανική στήριξη κατά την εποχή της κρίσης σχετικά με την παραμονή στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ έχουν «επενδύσει» στην κοινωνικοπολιτική σταθερότητα στη χώρα μας και σχολιάζοντας, πάνω στο εν λόγω ζήτημα, πως πχ η Γερμανία «ουδέποτε έλαβε υπόψιν της τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας επί της κρίσης».

«Πρέπει να καταστήσουμε μέρος του συμφέροντος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ τη στήριξη στην Ελλάδα. Αυτό γίνεται με την αξιοποίηση της “κορωνίδας του στέμματος”, την αμυντική συνεργασία» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως αυτό περιλαμβάνει τόσο τη συνεργασία στα εξοπλιστικά όσο και την αξιοποίηση του «διπλωματικού χαρτιού» των διευκολύνσεων στις ΗΠΑ, που έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.

Επίσης, υπογράμμισε πως ποτέ στο παρελθόν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν είχαν τόσο ισχυρή στήριξη στην Ελλάδα: Ενδεικτικά, όπως τόνισε, η συμφωνία για τη Σούδα δεν προκαλεί πλέον φόβους για ενδεχόμενο πολιτικό κόστος, διαμορφώνοντας έτσι ένα πολύ σημαντικό κεκτημένο.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της επιστολής που είχε στείλει ο προηγούμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, με δέσμευση για στήριξη της ασφάλειας της Ελλάδας, ο κ. Μαλλιάς εκτίμησε πως θα ήταν ιδιαίτερης σημασίας στο πλαίσιο της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας να συμπεριληφθεί άρθρο με φράση περί εγγύησης της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ελλάδας, στο πρότυπο του μηνύματος Μπάιντεν στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν σχετικά με την Ουκρανία. «Αυτό πρέπει να είναι επιδίωξη» τόνισε ο κ. Μαλλιάς, στο πλαίσιο του γενικότερου «περιφερειακού παιχνιδιού» που είναι σε εξέλιξη.

Η Ελλάδα στο παγκόσμιο «παιχνίδι»

Αναφερόμενος στη γενικότερη στρατηγική της προεδρίας Μπάιντεν, ο «βετεράνος» της ελληνικής διπλωματίας υπογράμμισε πως η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ άρχισε με ξεκάθαρη πολιτική: «Αντιμετωπίζει τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ως βασικό αντίπαλο, ενώ κατατάσσει τη Ρωσική Ομοσπονδία ως απειλή- πρόκληση...κρατώ τη χρήση της λέξης “adversarial” στις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν ως προς τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα και τη Ρωσία».

«Πρέπει να αντιληφθούμε πώς η Ελλάδα μπορεί να μπει στο παγκόσμιο παιχνίδι, όπου έχουμε την υπερδύναμη των ΗΠΑ, την ανερχόμενη υπερδύναμη της Κίνας και τη μεγάλη ευρασιατική δύναμη της Ρωσίας», σημείωσε ο κ. Μαλλιάς, προσθέτοντας ότι προς εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού μπορούν να αξιοποιηθούν η ομογένεια, ο ελληνικών συμφερόντων εμπορικός στόλος («υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος “πλωτός αγωγός”- πολύ κρίσιμο “χαρτί”, που απλώνεται σε όλο τον κόσμο» σχολίασε χαρακτηριστικά) και η αξιοποίηση της βαριάς ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Κριμαία όπως Κύπρος

Εν συνεχεία, ο πρέσβυς επί τιμή αναφέρθηκε στα γεγονότα στην Ουκρανία και τη σημασία τους για την Ελλάδα, παραλληλίζοντας το ζήτημα της Κριμαίας με τα δεδομένα της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο.

«Όποιος θεωρεί, ανεξαρτήτως προσχημάτων και αφορμών, ότι η κατάληψη, κατοχή και προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία δεν είναι αναστρέψιμο γεγονός, έχει πολύ μεγάλη δυσκολία να ζητά την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «ό,τι έγινε στην Κριμαία το 2014 είναι σαν αυτό που έγινε στην Κύπρο...εάν δεχτούμε τη λογική των τετελεσμένων γεγονότων και τη δυνατότητα εισβολής ισχυρής χώρας σε ασθενέστερη, τότε βρισκόμαστε εν αδίκω. Η θέση αυτή για εμάς επιβάλλεται από το συμφέρον και όχι συμπάθειες».

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως οι ανακοινώσεις του ΝΑΤΟ από το 2014 και μετά «μας δεσμεύουν και θεωρώ ότι είναι προς στη σωστή κατεύθυνση υπό έναν όρο: Αν η παράνομη χρήση βίας, η απειλή χρήσης βίας, το casus belli κλπ είναι παράνομα, αυτό δεν μπορεί να γίνεται επιλεκτικά».

Η Ελλάδα, πρόσθεσε ο κ. Μαλλιάς, έχει κάθε συμφέρον να προτάσσει πως «όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, στο Ντονμπάς, στην Κριμαία, οφείλονται στο γεγονός ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ έχουν περίπου αποδεχθεί ως τετελεσμένο γεγονός την εισβολή στην Κύπρο. Η χρήση βίας, η εισβολή, η κατοχή, άρχισαν από την Κύπρο- είναι το πρότυπο για τις ρωσικές εισβολές σε Γεωργία και Ουκρανία. Υπάρχει προηγούμενο».

Ως προς τις νεότερες εξελίξεις στην Ουκρανία, εκτίμησε πως όσο διαρκεί η διαδικασία σύγκρουσης, τα περιθώρια ελιγμών των χωρών του ΝΑΤΟ θα περιορίζονται: «Ειδικά ως προς την Τουρκία, όσο η αμερικανορωσική σύγκρουση εντείνεται, το κόστος για την Τουρκία ως προς την προσπάθεια να πατάει με το ένα πόδι στη Ρωσία και το άλλο στα ΝΑΤΟ, θα αυξάνεται, καθώς τα περιθώρια θα μειώνονται...Αυτό πρέπει να το μελετούμε πολύ προσεκτικά, το πώς κινείται η Ρωσία».

Οι S-400 «κλειδί» για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις

Σχολιάζοντας τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Μαλλιάς σημείωσε πως δεν έχει δει κάποια δήλωση από πλευράς των υπουργών της κυβέρνησης Μπάιντεν που να «κλείνει το μάτι» στην Τουρκία και εκτίμησε πως η Άγκυρα «θα ξαναρχίσει να αποτελεί αξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ μόνο από τη στιγμή που θα συμφωνήσει να απαλλαγεί από τους S-400».

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στην στήριξη που έχουν οι ελληνικές και κυπριακές θέσεις στην πιο κρίσιμη επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ, με ισχυρούς υποστηρικτές, όπως ο γερουσιαστής Μενέντεζ, που «έχουν αντιληφθεί ότι τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή εξυπηρετούνται με μια πολιτική όπου αρχές και συμφέροντα των ΗΠΑ ισορροπούν με την Ελλάδα και την Κύπρο».

Επίσης υπογράμμισε τη σημασία του CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act), σχολιάζοντας πως θέτει την Τουρκία στην κατηγορία των «adversaries», μαζί με τη Ρωσία- ενώ τόνισε πως «η τουρκική ηγεσία σχεδόν καθημερινά εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία της για την ισχυρή αμερικανική αμυντική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη- αυτό κάτι σημαίνει».

Ο χάρτης των συμμαχιών

Ως προς τις συμμαχίες που πρέπει να επιδιώξει η χώρα μας γενικότερα, ο κ. Μαλλιάς τόνισε πως «οι εγκυρότεροι αμερικανοί αναλυτές και think tanks πάντα ξεκινούν με το δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι βασικός πόλος της αμερικανικής στρατηγικής στην ευρύτερη περιοχή και βάζουν μέσα και τη Μαύρη Θάλασσα, λόγω του διαδρόμου που έχει ως αφετηρία και κατάληξη την Αλεξανδρούπολη».

Επίσης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπογράμμισε πως, αν και η Ελλάδα βρίσκεται στον «σκληρό πυρήνα», δεν έχει τακτικές, ισορροπημένες επαφές με όλα τα κράτη- μέλη, μεταξύ των οποίων χώρες με παρεμφερή ζητήματα, όπως η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής: «Όσο δείχνουμε ότι αντιλαμβανόμαστε το δικό τους πρόβλημα ασφαλείας (με τη Ρωσία), θα αντιλαμβάνονται και αυτές το δικό μας. Είναι απόλυτη ανάγκη να έχουμε τακτικές επαφές» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη Γαλλία, σημείωσε πως «με όσες χώρες μας συνδέουν συμφέροντα και αξίες, πρέπει να επιδιώκουμε ανάλογες ρήτρες- και με τη Γαλλία, και με τις ΗΠΑ», τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για εξωστρέφεια: «Για να σε συνδράμουν και οι άλλοι, πρέπει να καταλαβαίνεις και πότε σε χρειάζονται οι άλλοι».

Αναφερόμενος στις τουρκικές κινήσεις σε αυτόν τον τομέα, ο κ. Μαλλιάς επεσήμανε ότι η Τουρκία έχει πολλαπλασιάσει την επιρροή της στη διαμόρφωση της πολιτικής της Γερμανίας, «για λόγους που έχουν να κάνουν με την ίδια τη Γερμανία», οδηγώντας το Βερολίνο να δίνει «τόσο μεγάλη προτεραιότητα στην τουρκική πολιτική» και να μην επιτρέπει στην ΕΕ να ακολουθήσει πιο στιβαρή πολιτική σχετικά με την Τουρκία.

Επίσης, ως προς τις τουρκικές προσπάθειες προσέγγισης άλλων χωρών της περιοχής μας, εκτίμησε πως «η Τουρκία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν διπλωματικά για να αποκτήσει κάποιας μορφής διπλωματική επαφή με την Αίγυπτο. Ξέρουμε ότι κάνει ήδη μεγάλες προσπάθειες με το Ισραήλ. Δεν μπορώ να αποκλείσω αυτή τη στιγμή ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχουμε κάποιας μορφής συνάντηση αξιωματούχων Αιγύπτου και Τουρκίας. Άλλωστε το ελληνοαιγυπτιακό σύμφωνο για τις ΑΟΖ στην πράξη διεμβολίζει και ακυρώνει το τουρκολιβυκό σύμφωνο...που άλλωστε προκάλεσε τη μεγάλη συσπείρωση πολλών χωρών κατά της Τουρκίας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.