ΕΘΝΙΚΑ

Κυπριακό: Δύσκολη η αποστολή στη Γενεύη - Τι αναφέρουν Δένδιας και Τσαβούσογλου

Κυπριακό: Δύσκολη η αποστολή στη Γενεύη - Τι αναφέρουν Δένδιας και Τσαβούσογλου
AP

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συνομιλίες της Άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό στην Γενεύη

Νωρίτερα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ θα ακολουθήσει η προγραμματισμένη συνάντηση Νίκου Δένδια με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντόμινικ Ράαμπ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ διπλωματικές πηγές κατά την παρέμβαση του ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι η Ελλάδα προσέρχεται στη συνάντηση αυτή με εποικοδομητική διάθεση και με καλή πίστη.

Επισήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιθυμεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, το πλαίσιο της οποίας πρέπει να είναι πλήρως συμβατό με τον Χάρτη του ΟΗΕ, τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή μια Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία, καθώς και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ειδικά ως προς το τελευταίο σημείο, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να διασφαλίζει τη συνέχιση της ουσιαστικής συμμετοχής της Κύπρου στην λήψη αποφάσεων εντός της ΕΕ, χωρίς εξωτερικές παρεμβολές. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο εξέτασης οποιασδήποτε εναλλακτικής εκτός του ανωτέρω πλαισίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Αναφερόμενος στο καθεστώς των εγγυήσεων, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για την κατάργηση του αναχρονιστικού αυτού συστήματος και της δυνατότητας επέμβασης τρίτων χωρών, καθώς και της πλήρους απομάκρυνσης των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων από το νησί.

Η επίσημη ενημέρωση από την κυπριακή Προεδρία αναφέρει ότι αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι και τις 20:00.

Απόψε, στις 22:00 (ώρα Ελλάδας και Κύπρου), ο κ. Γκουτέρες θα παραθέσει δείπνο με συμμετοχή 1 συν 1. Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα συνοδεύει στο δείπνο ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Τσαβούσογλου: Στήριξη πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς

«Παρείχαμε πλήρη στήριξη στο όραμα και την πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τη Γενεύη όπου διεξάγονται οι συνομιλίες στο πλαίσιο της Άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη αντίδραση από πλευράς της τουρκικής κυβέρνησης. Και συμπληρώνει: «Εξηγήσαμε γιατί η ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή. Μία δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση των δεδομένων του νησιού».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μετακίνηση από δήμο σε δήμο: «Κλείδωσε» το άνοιγμα από Δευτέρα – Τι θα συμβεί με το SMS στο 13033