ΕΘΝΙΚΑ

Ελληνικοί Patriot στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας - Μήνυμα Στρατηγού Φλώρου σε Τουρκία στα… αραβικά

Ελληνικοί Patriot στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας - Μήνυμα Στρατηγού Φλώρου σε Τουρκία στα… αραβικά

Η Ελλάδα «κλειδώνει» τον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας – Η εξαιρετικά σημαντική αμυντική συνεργασία Αθήνας – Ριαντ και η βούληση για επέκταση και σε άλλους τομείς – Οι οδηγίες του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην ελληνική αποστολή.

Στο καλύτερο επίπεδο όλων των εποχών βρίσκονται κατά γενική ομολογία οι σχέσεις της Αθήνας με τις αραβικές χώρες, με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να ενισχύουν συνεχώς τη συνεργασία, τόσο με τη Σαουδική Αραβία όσο και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σε μια περιοχή γεωστρατηγικά κρίσιμη, αλλά και ασταθή λόγω των γνωστών και επιβεβαιωμένων στην πράξη τουρκικών αναθεωρητικών βλέψεων, οι σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο αποκτούν νέα διάσταση, με τις εξελίξεις να απαιτούν επιτακτικά την ενίσχυση των ελληνο-αραβικών δεσμών σε όλα τα επίπεδα: οικονομικό, πολιτικό και ασφάλειας. Άλλωστε, μας ενώνει η κοινή επιθυμία για σταθερότητα και ασφάλεια, για τήρηση του διεθνούς δικαίου, για ειρήνη και ευημερία.

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ριάντ τον Φεβρουάριο του 2020, οι συχνές συναντήσεις του Νίκου Δένδια με τον Σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών, οι συμφωνίες που «κλειδώνει» ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας που προωθεί ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ενισχύουν τον ελληνοαραβικό άξονα που μπαίνει εμπόδιο στα τουρκικά σχέδια.

Το περασμένο Απρίλιο, Ελλάδα και Σαουδική Αραβία υπέγραψαν μια συμφωνία - «σταθμό» για τις σχέσεις των δύο χωρών, με τη χώρα μας να συμμετέχει στην αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας, στέλνοντας στην… έρημο μια συστοιχία πυραύλων Patriot.

Αναμφισβήτητα η υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας αποτελεί ένα σημαντικό πολιτικό και επιχειρησιακό κεφάλαιο μεταξύ των δύο χωρών. Είναι δεδομένο πως το Ριάντ επιθυμεί να αναπτύξει περαιτέρω τις σχέσεις τις με την Ελλάδα, όχι μόνο σε πολιτικό και αμυντικό επίπεδο αλλά και σε άλλους τομείς όπως στον τουρισμό, στο διμερές εμπόριο, στις επενδύσεις και σε κάθε τομέα όπου η συνεργασία μας μπορεί να αποδειχθεί αμοιβαία επωφελής.

Παράλληλα, είναι εξαιρετικά σημαντικό το μήνυμα που εκπέμπεται προς την Τουρκία, με τις μουσουλμανικές χώρες να συνεργάζονται στενά με την χριστιανική Ελλάδα και όχι με τον «ηγέτη» - όπως αυτοαποκαλείται – των μουσουλμάνων, Ταγίπ Ερντογάν.

Οι οδηγίες του Στρατηγού Φλώρου στην ελληνική αποστολή

Την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Γεώργιο Μπλιούμη μετέβη στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, προκειμένου να δώσει κατευθύνσεις στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που στελεχώνει τη Πυροβολαρχία Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΠΚΒ) του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς PATRIOT, η οποία θα συμμετέχει στην αποστολή της διεθνούς πρωτοβουλίας «Integrated Air Missile Defense (IAMD) Concept» στη Σαουδική Αραβία, κατόπιν αιτήματος της τελευταίας και έγκρισης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥ.Σ.Ε.Α.).

Αρχικά ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ απευθυνόμενος στο στρατιωτικό προσωπικό αναφέρθηκε στο σύγχρονο περιβάλλον ασφάλειας, στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντος της Χώρας μας, καθώς και στις απειλές και προκλήσεις που η Ελλάδα και οι ΕΔ της αντιμετωπίζουν και θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στο μέλλον.

Έκανε ιδιαίτερη μνεία στις προκλήσεις του 2020 που αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς από τις ΕΔ, με έμφαση τόσο στην υβριδική απειλή στον Έβρο όσο και στις παράνομες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στις διαρκείς προσπάθειες που καταβάλουν για την διασφάλιση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Εκτενή αναφορά έκανε επίσης στους σχεδιασμούς του ΓΕΕΘΑ για το μέλλον των Ενόπλων Δυνάμεων, η επικείμενη ενίσχυση των οποίων θα τις καταστήσει ακόμα πιο αποτελεσματικές, προκειμένου να συνεχίσουν να εκπληρώνουν με απόλυτη επιτυχία την αποστολή τους.

Επίσης επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις για την προβολή της Ελληνικής Σημαίας στο εξωτερικό μέσα από ένα ευρύ πλέγμα δραστηριοτήτων, συνεκπαιδεύσεων αλλά και διμερών και πολυμερών συνεργασιών, ιδιαιτέρως όμως μέσω της συμμετοχής τους σε διεθνείς αποστολές, καθώς έτσι ενισχύεται η θέση της Χώρας μας διεθνώς δημιουργώντας τις απαραίτητες συνθήκες για την επίτευξη εταιρικών σχέσεων και συμμαχιών προς όφελος των Εθνικών μας συμφερόντων.

Ολοκληρώνοντας και απευθυνόμενος στο προσωπικό που στελεχώνει την Πυροβολαρχία Κατευθυνόμενων Βλημάτων του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς PATRIOT, εξέφρασε την βεβαιότητά του για την επιτυχή έκβαση της αποστολής του, τονίζοντας ότι η συμμετοχή μας στη διεθνής πρωτοβουλία «IAMD Concept» στη Σαουδική Αραβία αναβαθμίζει έτι περαιτέρω τη στρατιωτική συνεργασία μας με την εν λόγω Χώρα και αναδεικνύει την προστιθέμενη αξία των Ενόπλων Δυνάμεων, καθιστώντας την Ελλάδα πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.