ΕΘΝΙΚΑ

Αναχωρεί για Σαουδική Αραβία η πυροβολαρχία των ελληνικών Patriot με περίπου 100 αξιωματικούς

Αναχωρεί για Σαουδική Αραβία η πυροβολαρχία των ελληνικών Patriot με περίπου 100 αξιωματικούς
ΓΕΕΘΑ

Παρουσία του υπουργού Άμυνας και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ η τελετή αναχώρησης στο αεροδρόμιο της Τανάγρας - Η Ελλάδα «κλειδώνει» τον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας – Η εξαιρετικά σημαντική αμυντική συνεργασία Αθήνας – Ριαντ και η βούληση για επέκταση και σε άλλους τομείς

Την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021 στην Αεροπορική βάση της Τανάγρας πραγματοποιήθηκε η τελετή αναχώρησης της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Χαρδαλιά, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου (Ι) Γεώργιου Μπλιούμη, του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση και του υπαρχηγού του ΓΕΝ Υποναύαρχου Γεώργιου Καμπουράκη ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ.

Η συγκρότηση της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας και η διάθεση μιας Πυροβολαρχίας Κατευθυνομένων Βλήμάτων του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς PATRIOT για την ενίσχυση της αεράμυνας και της αντιπυραυλικής προστασίας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της διεθνούς πρωτοβουλίας «Integrated Air and Missile Defence Concept» (IAMD Concept).

Παναγιωτόπουλος: Σφυρηλατούμε ισχυρούς δεσμούς με τις χώρες του Περσικού Κόλπου

«Η ανάπτυξη λοιπόν της Πυροβολαρχίας Αντιαεροπορικού Συστήματος “Patriot” της Πολεμικής Αεροπορίας θα ενισχύσει την προστασία κρίσιμων υποδομών Ενέργειας της φίλης Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες είναι κομβικής σημασίας για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια», τόνισε στον χαιρετισμό του ο υπουργός Άμυνας.

«Η παρουσία σας εκεί έχει πολύ ουσιαστική σημασία για τη χώρα μας. Θα εκπροσωπείτε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, συνεισφέροντας στην εκπλήρωση των Συμμαχικών μας υποχρεώσεων στην προσπάθεια για διατήρηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Παράλληλα μέσω της παρουσίας σας εκεί, σφυρηλατούμε νέους, ακόμα πιο ισχυρούς δεσμούς με τις χώρες του Κόλπου, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τις παραδοσιακά εξαιρετικές σχέσεις μας και προωθώντας τα εθνικά μας συμφέροντα. Αυτά που θα προσφέρετε, αλλά και η επιχειρησιακή εμπειρία που θα αποκτήσετε αποτελούν πολύτιμη επένδυση για το μέλλον», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Όπως είπε ο υπουργός, η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής έχουν εξαιρετικά υψηλή γεωπολιτική και στρατηγική αξία, αλλά ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν συνεχείς, σύνθετες, πολύπλοκες προκλήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια, την ανάπτυξη και την ευημερία των κρατών της περιοχής. «Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Κυβέρνηση πράττουν ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και να αναδειχθεί ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και παρόχου ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας», σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ο υπουργός επεσήμανε πως η χώρα μας ασκεί πολύ ενεργή Στρατιωτική Διπλωματία έχοντας αναλάβει κομβικό ρόλο στην προώθηση αμυντικών πρωτοβουλιών και τη δημιουργία διμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας. «Για να έχει η Ελλάδα υψηλό αποτύπωμα στην Άμυνα και την Ασφάλεια, και στην ευρύτερη περιοχή, πρέπει η Αμυντική Διπλωματία να παράγει αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα παράγονται όταν συσφίγγουμε τις σχέσεις με φίλες και σύμμαχες χώρες, με τις οποίες μάλιστα μοιραζόμαστε κοινές αντιλήψεις και απόψεις όσον αφορά στο θέμα της Ασφάλειας και της Άμυνας στην περιοχή μας. Η Σαουδική Αραβία είναι μία από αυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της Σαουδικής Αραβίας για συνδρομή στην Πολυεθνική Πρωτοβουλία Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής Άμυνας και τον περασμένο Απρίλιο υπεγράφη στο Ριάντ η Συμφωνία αναφορικά με το καθεστώς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο έδαφος Σαουδικής Αραβίας. Την υπέγραψε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Νίκος Δένδιας με τον ομόλογό του. Είχα τη χαρά και την τιμή να παρευρεθώ, καθότι αυτές οι συμφωνίες σε πολύ μεγάλο ποσοστό αναφέρονται στο αμυντικό κομμάτι».

Ο υπουργός Άμυνας τόνισε πως «η Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του Υπουργείου βρίσκεται και θα βρίσκεται δίπλα σας. Θα μεριμνούμε πάντοτε ώστε η αποστολή σας στη Σαουδική Αραβία να εκτελείται υπό τις ευνοϊκότερες συνθήκες, ώστε να συνεχίζετε απερίσπαστοι και απερίσπαστες το πολύ σημαντικό έργο σας».

Στο σημείο αυτό ο κ. Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε πως διευθετήθηκε η εκκρεμότητα και τα μέλη που θα συμμετάσχουν σε αυτή την αποστολή θα αμειφθούν όπως πρέπει, όσοι συμμετέχουν σε αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων στο εξωτερικό. Επομένως διπλασιάστηκε το ποσοστό που είχε αρχικά προβλεφθεί της αμοιβής σε σχέση με το 100%. «Νομίζω ότι είναι καλή εξέλιξη, αλλά και απόδειξη πως εν συνόλω η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν πλήρως τη σημασία της αποστολής αλλά και την ποιότητα του προσωπικού που θα πάει εκεί να εκπροσωπήσει την Ελλάδα και να εκτελέσει στο ακέραιο την αποστολή προς όφελος της χώρας, αλλά και των συμμαχιών της, καθώς και της γενικότερης ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή», σημείωσε ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Φλώρος: Ιστορικής σημασίας αποστολή - Πυλώνας σταθερότητας οι Ένοπλες Δυνάμεις

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, τόνισε την ιστορική σημασία της αποστολής που σκοπό έχει την διατήρηση της ειρήνης και την προάσπιση της παγκόσμιας ασφάλειας.

Αναφέρθηκε επίσης στον θετικό αντίκτυπο που έχει η εν λόγω αποστολή για τη διεθνή προβολή της αμυντικής και αποτρεπτικής ισχύος της Χώρας μας, καθώς και στα οφέλη για την Πολεμική Αεροπορία από τη συμμετοχή της σε ένα νέο επιχειρησιακό περιβάλλον μέσω της ενίσχυσης της διαλειτουργικότητας, της συνεργασίας και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας με το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας και των έτερων κρατών που συνεισφέρουν δυνάμεις για τον ίδιο σκοπό.

Επεσήμανε ότι η αποστολή της πυροβολαρχίας στη Σαουδική Αραβία αποτελεί το επιστέγασμα των άριστων σχέσεων που διατηρούν οι δύο χώρες και της οπτικής τους για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, συμβάλλοντας από κοινού στην προαγωγή της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις κοινές στρατιωτικές δράσεις που έχουν αναπτύξει το τελευταίο χρονικό διάστημα οι δύο χώρες, όπως οι συνεκπαιδεύσεις στο πλαίσιο των ασκήσεων «Falcon Eye I» και «Falcon Eye II» , η ανταλλαγή επισκέψεων των Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων και η πρόσφατη τοποθέτηση Ακόλουθου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα για πρώτη φορά, καθώς και η επανατοποθέτηση Έλληνα Ακολούθου Άμυνας στο Ριάντ, που σηματοδοτούν την αναβάθμιση των στρατιωτικών σχέσεων των δύο χωρών.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και απευθυνόμενος στο Διοικητή και στο προσωπικό της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας, τους κάλεσε να εκτελέσουν την ανατεθείσα αποστολή με σθένος και αποφασιστικότητα, έχοντας κατά νου ότι αποτελούν κομμάτι του πυλώνα σταθερότητας που ονομάζεται Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και ότι λειτουργούν ως πρεσβευτές της Χώρας μας στο εξωτερικό.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Πρέσβης του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα κ. Saad Alamman, o Πρέσβης του Κουβέιτ στην Αθήνα κ. Saud Faisal Saud Aldaweesh, ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. David Burger ως εκπρόσωπος του Πρέσβη κ. Geoffrey R. Pyatt, ο Ακόλουθος Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα Αντισμήναρχος κ. Rashed Alaboudi και ο Αεροπορικός Ακόλουθος Άμυνας των ΗΠΑ στην Αθήνα Σμήναρχος Christopher Barber.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ληστεία σε τράπεζα στο κέντρο της Αθήνας - Μπούκαραν με... καλάσνικοφ

Οικονόμου: Επτά δωρεάν τεστ σε όσους μαθητές κάθονται κοντά σε κρούσμα - «Ένα την ημέρα»

Πέτρος Φιλιππίδης: Το χυδαίο μήνυμα που έστειλε σε θύμα του - Πώς του στοίχισε την αποφυλάκισή του