ΕΘΝΙΚΑ

Αλεξανδρούπολη: Το Newsbomb.gr στη μεγαλύτερη απόβαση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ελλάδα

Αλεξανδρούπολη
Το Newsbomb.gr είναι στην ακριτική πόλη και θα σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλα όσα θα συμβούν.
ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Η «νέα Σούδα» γίνεται πραγματικότητα - Άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, εκατοντάδες ελικόπτερα, πανίσχυρος οπλισμός και χιλιάδες στρατιώτες αποβιβάζονται στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Έβρου, μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρρκικά σύνορα – Το Newsbomb.gr είναι στην ακριτική πόλη και θα σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλα όσα θα συμβούν.

Όταν τον περασμένο Μάιο γράφαμε στο Newsbomb.gr ότι ο στρατιωτικός ρόλος της Αλεξανδρούπολης αναβαθμίζεται σταδιακά, με τους Αμερικανούς να αξιοποιούν στο έπακρο τη γεωστρατηγική της θέση, κανείς δεν περίμενε την ταχύτητα με την οποία η ακριτική πόλη και το λιμάνι της θα εξελίσσονταν σε… νέα Σούδα.

Η Ουάσιγκτον είναι προφανές ότι επιχειρεί να «κλειδώσει» τα Βαλκάνια και να επιτύχει άμεση πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα. Πώς θα γίνει αυτό; Δημιουργώντας μια πανίσχυρη στρατιωτική βάση στο βορειοανατολικό άκρο της χώρας μας, η οποία παρέχει άμεση έξοδο προς το Αιγαίο, στενή επαφή με τις βαλκανικές χώρες και εισχώρηση μέχρι την κεντρική Ευρώπη.

Η… πολιορκία των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη δεν ξεκίνησε τώρα. Οι επαφές, οι διεργασίες, οι έλεγχοι και οι προετοιμασίες στην περιοχή έχουν ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια, με την Ουάσινγκτον να επισημαίνει συνεχώς στην Αθήνα το σπουδαίο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο της ακριτικής πόλης, που εξυπηρετεί σαφέστατα τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Στο επίκεντρο φυσικά βρέθηκε η αξιοποίηση του λιμανιού, με τους Αμερικανούς εντούτοις να διαπιστώνουν ότι δεν υπήρχε πρόσβαση προς όλες τις προβλήτες εξαιτίας μιας φορτηγίδας που είχε βυθιστεί στη μέση του λιμανιού. Προχωρώντας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις διαδικασίες και με τη σύμφωνη πάντα γνώμη της Ελλάδας, έφεραν ειδικούς από τις ΗΠΑ και με δικά τους έξοδα απομάκρυναν τη βυθισμένη φορτηγίδα, δίνοντας έτσι απρόσκοπτη πρόσβαση για όλα τα πλοία, ακόμα και για τα πιο θηριώδη.

Ήταν ίσως ένα από τα πιο βασικά ζητήματα που λύθηκαν, ώστε να προχωρήσει η μεγάλη απόβαση των Αμερικανών στη βόρεια Ελλάδα, ενώ πολύ γρήγορα βρέθηκε και στρατόπεδο στην περιοχή όπου τα στελέχη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων εγκαταστάθηκαν. Στην αρχή ήταν το στρατόπεδο «Καδηλάπτη», το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στην Εγνατία, ενώ στη συνέχεια το ΓΕΕΘΑ παραχώρησε για τη δημιουργία της μόνιμης αμερικανικής Βάσης το στρατόπεδο «Γιαννούλη». Από τους Αμερικανούς μάλιστα θεωρήθηκε ιδανικό, μιας και έχει άμεση πρόσβαση προς τις οδικές αρτηρίες, τον σιδηροδρομικό σταθμό και φυσικά το λιμάνι.

Στις 5 Μαΐου2021, έδεσε στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Έβρου το θηριώδες φορτηγό πλοίο «LIBERTY PROMISE» και ξεκίνησε να ξεφορτώνει στρατιωτικό υλικό και προσωπικό που αναπτύχθηκε στα Βαλκάνια με αφορμή την σειρά ασκήσεων «Defender Europe 21». Η παρουσία ωστόσο της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσία του ελληνικού «Πενταγώνου» στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μαζί με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, αλλά και κορυφαίων Αμερικανών στρατιωτικών στην Ευρώπη, μαρτυρούσε πως οι Αμερικανοί δεν είχαν αποβιβαστεί στην Ελλάδα απλά για μια άσκηση, αντιθέτως, είχαν έρθει για να μείνουν.

Η υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, πενταετούς διάρκειας πλέον, έδωσε το έναυσμα για την μεγάλη απόβαση των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη. Το USNS Yumma ξεφόρτωσε στην Αλεξανδρούπολη επιθετικά ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, άρματα μάχης, πυροβόλα, τροχοφόρα θωρακισμένα και βαρύ οπλισμό, ενώ σήμερα (03/12) οι Αμερικανοί πραγματοποιούν την μεγαλύτερη απόβαση στρατιωτικών δυνάμεων που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα.

Παρουσία του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, των Αρχηγών των τριών Κλάδων, ΓΕΣ, Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, ΓΕΝ Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη και ΓΕΑ, Αντιπτεράρχου Γεωργίου Μπλιούμη, οι αμερικανικές δυνάμεις θα αποβιβαστούν από το θηριώδες Ro-Ro Carrier «ARC Independence» στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Έβρου στρατιωτική δύναμη που παραπέμπει σε… εκστρατεία!

Δεν πρόκειται μόνο για άρματα μάχης, για τροχοφόρα θωρακισμένα και βαρύ οπλισμό. Από τα «σπλάχνα» του 265 μέτρων πλοίο θα βγουν περισσότερα από 120 ελικόπτερα (Σικόρσκι, Σινούκ, Απάτσι και άλλα) προκαλώντας δέος σε όσους είχαμε την τύχη να βρεθούμε στην Αλεξανδρούπολη. Επίσης, στην πρωτεύουσα του Έβρου έχουν μεταβεί περίπου 400 Αμερικανοί στρατιωτικοί οι οποίοι θα φροντίσουν να συναρμολογήσουν τα ελικόπτερα, τα οποία έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη κυριολεκτικά σε κομμάτια.

Το Newsbomb.gr και ο δημοσιογράφος Βασίλης Σκουλαράκος βρίσκονται στην ακριτική πόλη και θα σας μεταδώσουν λεπτό προς λεπτό την μεγαλύτερη απόβαση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ελλάδα.

Η απόβαση των αμερικανικών στρατευμάτων στην Αλεξανδρούπολη αποτελεί την πρώτη ουσιαστική εφαρμογή στην πράξη της αναβαθμισμένης αμυντικής συμφωνίας MDCA, ανάμεσα σε Αθήνα και Ουάσινγκτον. Προφανώς και η δημιουργία μιας τέτοιας βάσης, προκαλεί εκνευρισμό στην Τουρκία, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βλέπει μια τεράστια δύναμη πυρός να συγκεντρώνεται μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ η συμμαχία Ελλάδας – ΗΠΑ, είναι δεδομένο ότι λειτουργεί ως αντίβαρο στη «λυκοφιλία» ΆγκυραςΜόσχας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κύκλωμα: Το «βαθύ λαρύγγι» και ο φάκελος που έκαψε τους αστυνομικούς – Τα «ριχτάδικα» και ο κηπουρός

Μετάλλαξη Όμικρον: Αυτός είναι ο «ασθενής μηδέν» στην Ελλάδα – «Είμαι σε ένα δωμάτιο μόνος μου»

Άγριες Μέλισσες Spoiler: Το Διαφάνι θα αιματοκυλιστεί – Ο Λάμπρος μπροστά στο μεγάλο δίλημμα