ΕΘΝΙΚΑ

Συνεχίζει τις προκλήσεις για τα νησιά του Αιγαίου η Τουρκία – «Τι ετοιμάζει η Ελλάδα;»

Συνεχίζει τις προκλήσεις για τα νησιά του Αιγαίου η Τουρκία – «Τι ετοιμάζει η Ελλάδα;»
Νέα επικίνδυνη ρητορική των Τούρκων για τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο.
ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Τουρκία: Συνέχεια στην προκλητική ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της χώρας από πρώην αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων. «Παράνομες επισκέψεις υπουργών και αξιωματούχων στα νησιά. Πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε τηλεοπτικούς σταθμούς.

Παρά το γεγονός ότι μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπήρξε μια ένδειξη πως Ελλάδα και Τουρκία θα προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση της έντασης, στην Άγκυρα φαίνεται πως έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν στον δρόμο των προκλήσεων. Μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας την Παρασκευή, η οποία μιλούσε για 423 παραβιάσεις στο ελληνικό έδαφος, με μέσα του Ναυτικού και της Αεροπορίας, για παράνομες επισκέψεις του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας και άλλων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά και για αποστρατιωτικοποίησή τους, το θέμα πήρε συνέχεια στα τουρκικά media.

Όπως μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, στο CNN Turk υπήρξε εκτενής ανάλυση για το θέμα με τη συμμετοχή και πρώην αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε πως έγιναν 19 παράνομες επισκέψεις, οι 11 από τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, εννοώντας τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Χαρδαλιά, ενώ εκφράστηκε και η απορία για το «τι ετοιμάζει η Ελλάδα».

Συγκεκριμένα, ο απόστρατος αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, Ισμαήλ Χακί Πεκίν υπογράμμισε την ανάγκη να γνωρίζει η Άγκυρα τα σχέδια της Ελλάδας και να παρακολουθεί όσα γίνονται και στην, αθέατη για τους Τούρκους, δυτική πλευρά των ελληνικών νησιών.

«Τα νησιά αυτά αποτελούν απειλή για την Τουρκία διότι τοποθέτησαν όπλα αλλά δεν βλέπουμε και την πίσω πλευρά των νησιών. Τη δυτική πλευρά τους. Αν δεν έχετε εξελιγμένους δορυφόρους δεν ξέρουμε τι ετοιμασίες κάνουν και πόσες στρατιωτικές δυνάμεις έχουν», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό δημοσιεύτηκαν και χάρτες όπου επί της ουσίας η Άγκυρα αξιώνει την αποστρατιωτικοποίηση του συνόλου των ελληνικών νησιών στο ανατολικό Αιγαίο.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, το κλίμα που υπάρχει στην Τουρκία αναφορικά με τις επιδιώξεις της στο Αιγαίο, είναι το εξής. Η Άγκυρα θέλει την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών και τη μη επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.

Η Ελλάδα με τα 6 μίλια ελέγχει το 43,5% των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. Το 49% είναι διεθνή ύδατα. Αν πάει στα 12 μίλια, το 71,5% θα είναι ελληνικά χωρικά ύδατα και διεθνή ύδατα θα είναι στο 19%. Το σίγουρο είναι πως και οι δυο χώρες συμφωνούν ότι υπάρχει θέμα υφαλοκρηπίδας, με διαφορετικές θέσεις η κάθε μία. Παράλληλα, υπογράμμισε πως μελλοντικά το θέμα που θα απασχολήσει περισσότερο θα είναι αυτό της Ανατολικής Μεσογείου και όχι αυτό του Αιγαίου.

Ο Ερντογάν υπόσχεται καλύτερες ημέρες

Στο ίδιο ρεπορτάζ, αναφέρθηκε παράλληλα ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει μπει για τα καλά σε ρυθμούς προεκλογικής εκστρατείας. Ο Ερντογάν υποστηρίζει πως θα έρθουν καλύτερες ημέρες στην Τουρκία μετά το 2023 την ώρα που ο επίσημος πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 60%. Ανεπίσημα φημολογείται πως θα ξεπεράσει το 100%.

«Κάποιος που επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη τακτικά, θα καταλάβει τη διαφορά. Απορείς πραγματικά πώς μπορεί ένα προϊόν που κόστιζε 10 λίρες, σε ένα μήνα να φτάσει στις 15 λίρες. Η βενζίνη για τον Ευρωπαίο είναι φθηνότερα στην Τουρκία. Είναι περίπου στο 1,5 ευρώ, αλλά για τον Τούρκο πριν από περίπου 14 μήνες ήταν 7 λίρες και τώρα έχει πάει στις 22,5 λίρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ.

Κατά την άποψη του Ερντογάν όλα πάνε καλά σε επίπεδο εξαγωγών και λέει πως θα έρθουν καλύτερες ημέρες μετά τις εκλογές. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει πει πως ο ίδιος μπορεί να λύνει τα προβλήματα, τα οποία βέβαια τις περισσότερες φορές έχει προκαλέσει ο ίδιος...

«Δίνουμε μάχη εναντίον της ακρίβειας και προτεραιότητα είναι να βρει εργασία ο κάθε πολίτης. Με τη βοήθεια του Θεού μετά το 2023 η Τουρκία θα μπει σε μια νέα καλύτερη εποχή», είπε ο Ερντογάν στην τελευταία του ομιλία.