ΕΘΝΙΚΑ

Διπλωματικό θρίλερ Ελλάδας-Σκοπίων για τον Μάκη Ψωμιάδη

Διπλωματικό θρίλερ Ελλάδας-Σκοπίων για τον Μάκη Ψωμιάδη

Ένα διπλωματικό θρίλερ μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων εξελίσσεται με αφορμή την έκδοση του Μάκη Ψωμιάδη.

Πέντε μήνες μετά τη σύλληψη του κ. Ψωμιάδη, οι αρχές των Σκοπίων δεν έχουν διασαφηνίσει τι σκοπεύουν να πράξουν όσον αφορά την έκδοση του κ. Ψωμιάδη, που είναι ο βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση των «στημένων» αγώνων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», έγγραφα της δικογραφίας πηγαινοέρχονται από την Εισαγγελία Εκδόσεων στις αρμόδιες δικαστικές αρχές των Σκοπίων. Τα έγγραφα είχαν μεταφραστεί στα γαλλικά, όπως ορίζει και η Συνθήκη των Παρισίων. Στη συνέχεια, τα Σκόπια ζήτησαν μετάφραση και στα αγγλικά ενώ ζήτησαν και απάλειψη του όρου FYROM, γεγονός που σήμανε συναγερμό σε διπλωματικό και δικαστικό επίπεδο.

Την ίδια ώρα, σε προηγούμενες ανταλλαγές κρατουμένων μεταξύ των δύο χωρών, ουδέποτε είχε υπάρξει το σχετικό αίτημα.

Ενήμερη για την υπόθεση είναι και η Eurojust. Πάντως, οι αρχές των Σκοπίων θα πρέπει να αποφασίσουν τι θα πράξουν με τον κ. Ψωμιάδη μέχρι τις 15 Μαΐου, δηλαδή εάν θα τον αφήσουν ελεύθερο με ή χωρίς περιοριστικού όρου, αν θα αποφασίσουν την παράταση της κράτησής του, ή αν θα τον εκδώσουν στη χώρα μας.

Για τον λόγο αυτό ήδη έχει κινητοποιηθεί η ελληνική κυβέρνηση και μέσω του υπουργείου Εξωτερικών έχει ζητήσει επισήμως να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την έκδοσή του.