ΕΘΝΙΚΑ

Κυπριακό: Δεν θα κινηθεί φύλλο μέχρι τις τουρκικές εκλογές

Κυπριακό: Δεν θα κινηθεί φύλλο μέχρι τις τουρκικές εκλογές

Τον Ιούνιο του 2023 όταν θα διεξάγονται οι εκλογές στην Τουρκία θα συμπληρώνονται έξι χρόνια από την τελευταία προσπάθεια λύσης του Κυπριακού.

Μέχρι τότε θα έχουν, από σήμερα, παρέλθει άλλοι 13-14 μήνες, διάστημα αρκετά μεγάλο για να μένει κενό, πλην όμως αυτή η κατάσταση υφίσταται -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- από το καλοκαίρι του 2017 όταν ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα.

Στο μεσοδιάστημα τα εμπλεκόμενα μέρη δείχνουν αποφασισμένα να κινηθούν, χωρίς όμως να έχουν την ίδια στόχευση. Η τουρκική πλευρά συνεχίζει να κινείται προκειμένου, μέχρι την επανέναρξη των συνομιλιών, να δημιουργηθεί μια κατάσταση πραγμάτων ώστε οι διαπραγματεύσεις να διεξαχθούν πάνω σε νέα βάση.

Ο Νίκος Αναστασιάδης κατέγραψε και χθες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει προκειμένου να πετύχει επανέναρξη των συνομιλιών. Ωστόσο, «αυτό που έχει διαμηνυθεί σε εμάς, παρά τα όσα είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, είναι ότι μέχρι τις τουρκικές εκλογές δεν υπάρχει από πλευράς τους πρόθεση να αναληφθεί η οποιαδήποτε πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού».

Παρά τα αρνητικά μηνύματα που φτάνουν από πλευράς Τουρκίας, η Λευκωσία συνεχίζει να βλέπει προοπτικές μέσα από την παρούσα κατάσταση πραγμάτων και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε πως εάν Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένα Έθνη και Ηνωμένες Πολιτείες κινηθούν συντονισμένα, τότε μπορούν να υπάρξουν εξελίξεις παράλληλα προς δύο κατευθύνσεις, το Κυπριακό και τα ενεργειακά. Σύμφωνα με τον ΠτΔ οι τρεις αυτοί παράγοντες θα πρέπει να κινηθούν ώστε:

⦁ Πρώτον να οριοθετηθεί η ζώνη αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκίας.

⦁ Δεύτερον, να αρθούν τα τετελεσμένα και οι παράνομες και έκνομες ενέργειες που αποτελούν πρόκληση.

Στην τοποθέτησή του ο Νίκος Αναστασιάδης φρόντισε να καταγράψει και μια τρίτη παράμετρο που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, αυτή της μορφής λύσης του Κυπριακού. Υπέδειξε πως «υπάρχουν οι παράμετροι των ΗΕ που δίδουν τη συνταγή λύσης, όχι αυτή που προβάλλει η Τουρκία, δηλαδή των δύο ξεχωριστών κρατών, αλλά αυτή της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας». Ο ΠτΔ σημείωσε πως οι όροι πρέπει να είναι τέτοιοι ώστε «να επιτρέπουν τη λειτουργικότητα του κράτους, την ανεξαρτησία του κράτους ή την απεξάρτηση από εγγγυήσεις και συνεπώς την εξάρτηση από επιρροές τρίτων χωρών». Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαμήνυσε προς διάφορους τρίτους που κινούνται με ιδέες στο παρασκήνιο πως «δεν θέλουμε να βιώσουμε συνθήκες Βοσνίας/ Ερζεγοβίνης ή Λιβάνου, όπου ανάλογες ρυθμίσεις με τις επιδιωκόμενες έχουν αποδώσει δύο μη λειτουργικά και εν τη ουσία νεκρά κράτη».

Μια τέτοια λύση, πρόσθεσε, είναι και προς όφελος της ίδιας της Τουρκίας που εάν το συνειδητοποιήσει τότε «αίρονται πολλά από τα προβλήματα που σήμερα υπάρχουν είτε στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, όπως ο εκσυγχρονισμός της Τελωνειακής Ένωσης, της θεώρησης διαβατηρίων, η πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, στα θέματα ενέργειας και θέματα της περιοχής».

Έριξε δε την μπάλα προς τον διεθνή παράγοντα και κυρίως ΕΕ και ΗΠΑ να αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου να αποδειχθεί ότι, όλα αυτά που δηλώνει ο Ερντογάν τα εννοεί. Εκφράζοντας παράλληλα την ευχή ο ίδιος να διαψευστεί ότι οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου είναι για λόγους εντυπώσεων.

Ένα άλλο κεφάλαιο στο οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις είναι η βελτίωση των σχέσεων με τις χώρες της περιοχής και κυρίως το Ισραήλ και την Αίγυπτο, προβάλλοντας παράλληλα και την απαίτηση για αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από την περιοχή προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Ο Ν. Αναστασιάδης υπέδειξε ότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις από τις χώρες της περιοχής ότι αυτοί οι σχεδιασμοί -που προέρχονται από την τουρκική πλευρά- δεν θα υλοποιηθούν. Τόνισε παράλληλα πως «οι τριμερείς συνεργασίες που αναπτύξαμε εδώ ακριβώς δείχνουν και το μέγεθος μιας σωστής εξωτερικής πολιτικής η οποία αποτρέπει ανάλογα φαινόμενα».

Αμυντική ενίσχυση για αποτελεσματική προάσπιση

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρέθηκε σε μονάδα στο Τσέρι προκειμένου να ανταλλάξει ευχές με τους στρατευμένους ενόψει του Πάσχα. Μιλώντας στους στρατιώτες αλλά και την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έφερε ως παράδειγμα τις εξελίξεις στην Ουκρανία: «Γνωρίζοντας νοοτροπίες που προσομοιάζουν μεταξύ του εισβολέα και των σημερινών καταστροφικών γεγονότων που μαρτυρούμε, είναι η θέση μας πως η Εθνική Φρουρά δεν μπορεί παρά να ενισχύεται αμυντικά κατά τρόπο που να προασπίζει αποτελεσματικά την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας».

Ο υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης σε σύντομη παρέμβασή του επιβεβαίωσε ότι μαζί με τον «Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς έχουμε μια άψογη συνεργασία και ο στόχος δεν είναι άλλος από την αναβάθμιση της άμυνας της χώρας μας σε όλους τους τομείς».

Από την πλευρά του ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Δημόκριτος Ζερβάκης διαβεβαίωσε ότι «όλο το προσωπικό, από τον Αρχηγό ώς τον τελευταίο εθνοφρουρό έχει ηθικό, αποφασιστικότητα και γνωρίζει το χρέος προς την πατρίδα». Απευθυνόμενος προς τον κυπριακό λαό είπε ότι «εμείς αυτές τις μέρες θα είμαστε στις θέσεις μας».

ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ