ΕΘΝΙΚΑ

Το βίντεο με την πατριωτική στάση των Ελλήνων βουλευτών ενάντια στον παραλογισμό του Ακάρ

Το βίντεο με την πατριωτική στάση των Ελλήνων βουλευτών ενάντια στον παραλογισμό του Ακάρ
Έτρεψαν τον Ακάρ σε φυγή οι Έλληνες βουλευτές
AP Photo/Virginia Mayo

Στη συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών του ΝΑΤΟ ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ήταν ξανά προκλητικός έναντι της χώρας μας με τους Έλληνες βουλευτές να τον βάζουν στη θέση του τηρώντας πατριωτική στάση. Το βίντεο με τα λόγια του Σπήλιου Λιβανού που έκαναν τον Τούρκο αξιωματούχο να… χάσει τα δικά του.

Ένα ακόμα επικοινωνιακό σόου, με επιθετική ρητορική και απειλές σε βάρος της Ελλάδας, προσπάθησε να «στήσει» η Άγκυρα στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη.

Αυτή τη φορά, ήταν ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος προσπάθησε να «περάσει» τη «γραμμή» της χώρας του και να παρουσιάσει την Αθήνα ως αυτή που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τους όρους καλής γειτονίας, πλην όμως έπεσε σε έναν «εθνικό τοίχο» τον οποίο ύψωσαν οι Έλληνες βουλευτές.

Κατά τη διαδικασία των ερωτήσεων, ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας Σπήλιος Λιβανός, με συγκροτημένο λόγο, επιχειρήματα και πυγμή αποδόμησε τους ισχυρισμούς του Ακάρ και έβαλε στη θέση του τον Τούρκο υπουργό Άμυνας. Ο κ. Λιβανός μαζί με τους βουλευτές Μανούσο Βολουδάκη, Θεοδώρα Τζάκρη και Ανδρέα Λοβέρδο τήρησαν πατριωτική στάση, με αποτέλεσμα ο Χουλουσί Ακάρ να αποχωρήσει εκνευρισμένος από την αίθουσα. Ο Τούρκος υπουργός δεν είχε απάντηση σε όσα άκουσε, με αποτέλεσμα να επιλέξει τον δρόμο της φυγής…

«Θα μπορούσαμε να πάμε σε έναν πραγματικό διάλογο, καθώς όπως ξέρετε ο πρωθυπουργός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομίλησε εδώ με τον πρόεδρο Ερντογάν. Είμαστε πάντα ανοικτοί σε διάλογο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Θέλουμε καλές και θετικές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας, και με την Τουρκία προφανώς. Αλλά δεν είμαστε εμείς αυτοί που δεν έρχονται στον διάλογο. Ήταν ο πρόεδρος Ερντογάν που είπε «όχι» στον κύριο Μητσοτάκη», ήταν τα λόγια του κ. Λιβανού απαντώντας στον Χουλουσί Ακάρ.

«Λέτε ότι σέβεστε την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία, καταδικάζετε τον αναθεωρητισμό της Ρωσίας, αλλά την ίδια στιγμή - όχι εσείς και όχι σήμερα - αρκετοί Τούρκοι πολιτικοί συνεχώς τις τελευταίες 20 ημέρες αναφέρονται στο αναθεωρητικό πρότζεκτ της Γαλάζιας Πατρίδας. Θυμάστε πως για δεκαετίες έχετε casus belli εναντίον μας, ενώ είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, πουθενά στον κόσμο και στην ιστορία δεν υπάρχει σύμμαχος που να απειλεί άλλον σύμμαχο», πρόσθεσε ο Έλληνας βουλευτής.

«Έχουμε διαρκείς παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και το εναέριου χώρου μας και υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά της Ελλάδας. Αν αυτό δεν είναι εναντίον όλων όσων είπατε στον λόγο σας, με τα οποία συμφωνούμε, για τις σχέσεις καλής γειτονίας, τότε θεωρώ ότι προσπαθείτε να πατήσετε σε δυο βάρκες», τόνισε κλείνοντας ο κ. Λιβανός.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι απαντήσεις της Θεοδώρας Τζάκρη. «Οι κατηγορίες για δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών είναι απαράδεκτες, ειδικά όταν προέρχονται από μία χώρα που απειλεί ενεργά τα ελληνικά νησιά με παραβιάσεις κάθε μέρα», είπε στη δική της παρέμβαση η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Oι κατηγορίες για δήθεν υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών είναι απαράδεκτες, ειδικά όταν προέρχονται από μια χώρα που απειλεί ενεργά τα ελληνικά νησιά με παραβιάσεις κάθε μέρα. Την στιγμή που στα παράλια της Τουρκίας υπάρχει η 4η ΣΤΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, η οποία διαθέτει και αποβατικό στόλο και εκτελεί κάθε χρόνο ασκήσεις στα παράλια της Τουρκίας (η γνωστή σε όλους EFES), αντιλαμβανόμαστε όλοι μας, ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για κάθε πιθανό σενάριο νόμιμης άμυνας στη βάση του άρθρου 51 του ΟΗΕ. Επιπλέον είναι απολύτως απαράδεκτο η Τουρκία να απειλεί την Ελλάδα ότι, σε αυτήν την εξωφρενική βάση, θα θέσει θέμα κυριαρχίας νησιών».

«Δυστυχώς η Τουρκία επιδίδεται σε μια πολιτική υπερπτήσεων και παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου μας, που συνιστούν κάθετη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, είναι επικίνδυνες και για την αεροπλοΐα πάνω από Αιγαίο Πέλαγος, ενώ δημιουργούν ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών και υπάρχει πιθανότητα κλιμάκωσης. Υπάρχουν δίαυλοι συνομιλιών όπως οι διερευνητικές συνομιλίες και ο διάλογος για στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι οποίες όμως υπονομεύονται με αυτές τις ενέργειες και την επιθετική ρητορική. Υποστηρίζουμε τις διερευνητικές συνομιλίες για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας με την προοπτική να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», επεσήμανε στη συνέχεια.

«Όμως είναι απαράδεκτο οι συνομιλίες να λαμβάνουν χώρα υπό τις απειλές και τις παραβιάσεις από την Τουρκία της εδαφικής μας ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι αυτό υπονομεύει τη συζήτηση ανάμεσα στις δύο χώρες και αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο», έκλεισε την παρέμβασή της η κ. Τζάκρη.

Σχετικές ειδήσεις