ΕΘΝΙΚΑ

Η Ελλάδα απαντά στον Ακάρ: Ρητορικές υπερβολές για το Καστελόριζο

Η Ελλάδα απαντά στον Ακάρ: Ρητορικές υπερβολές για το Καστελόριζο
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απάντησε στις προκλητικές δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απάντησε στις προκλητικές δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ

Με εγρήγορση και με την απαραίτητη προσοχή αντιμετωπίζει η Ελλάδα τον πλου του τουρκικού γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίτ Χαν που ξεκινά σήμερα το ταξίδι του από την Μερσίνη, όπως απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς σχετικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Τρίτης (09/08).

«Πάντα με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα κάνουμε ό,τι πρέπει να γίνει για να υπάρχει ηρεμία στην περιοχή» πρόσθεσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε και τις προκλητικές δηλώσεις Ακάρ για το Καστελόριζο κάνοντας λόγο για «ρητορικές υπερβολές και πλειοδοσία προκλήσεων η οποία δεν έχει να προσθέσει κάτι περισσότερο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

«Πάντοτε απέναντι στις προκλήσεις, ρητορικές ή άλλες η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι τοποθετείται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα» τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου διαβεβαιώνοντας ότι «τα εθνικά δίκαια είναι απολύτως προστατευμένα βάσει των διεθνών συνθηκών και της αποτρεπτικής μας ικανότητας και βασίζονται κυρίως στο γεγονός ότι η παγκόσμια κοινότητα γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας και στο πλευρό του Διεθνούς Δικαίου».

Παράλληλα έστειλε το μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει βήμα πίσω όσον αφορά τα θέματα της εθνικής της κυριαρχίας.

Πρότεινε, δε, απαντώντας στα περί των Τούρκων κολυμβητών που είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ότι «είναι μια καλή ιδέα να γίνει ένας αγώνας ειρήνης ανοιχτής θαλάσσης με Έλληνες και Τούρκους. Είναι καλύτερα να το δούμε πιο αποφορτισμένα το θέμα και με έμφαση στο Διεθνές Δίκαιο να μην δημιουργούμε εστίες έντασης».

H πρόκληση Ακάρ για το Καστελόριζο

Ο Χουλουσί Ακάρ προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου πρόκληση το πρωί της Τρίτης απειλώντας ευθέως το Καστελόριζο με «απόβαση» Τούρκων στρατιωτικών.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία ο Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε στο Καστελόριζο από το βήμα του συνεδρίου των Τούρκων πρεσβευτών από το οποίο είχε εκτοξεύσει απειλές και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου το μεσημέρι της Δευτέρας (08/08).

Αρχικά ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας σχολίασε ειρωνικά την απόσταση των 1.950 μέτρων, όπως είπε, που βρίσκεται από τις ακτές της χώρας του το Καστελόριζο για να προσθέσει στη συνέχεια ότι θα μπορούσαν να κολυμπήσουν μέχρι το ελληνικό νησί μαθητές των τουρκικών στρατιωτικών σχολών.

Με αφορμή, μάλιστα, δηλώσεις Έλληνα υπουργού τον οποίο δεν κατονόμασε και ο οποίος φέρεται να είπε ότι «αν μπορουν ας έρθουν (σ.σ. στο Καστελόριζο)», ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι «αν θέλει ο Θεός μπορεί να φτάσουν Τούρκοι στρατιωτικοί κολυμπώντας στο Καστελόριζο» σε μια ασυνήθιστη για υπουργό Άμυνας δήλωση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο Ακάρ αναφέρθηκε, όπως και ο Τσαβούσογλου, στα «αποστρατικοποιημένα» κατά την παράλογη ανάγνωση των Διεθνών Συνθηκών από την Τουρκία νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ υποστήριξε ότι είναι η Ελλάδα που ασκεί «επεκτατική πολιτική»!

Υπενθυμίζεται ότι παρόμοιες απειλές είχε εκστομίσει ο Ακάρ και τον Δεκέμβριο του 2022 προβάλλοντας και βίντεο στο οποίο Τούρκοι κομάντο υποτίθεται ότι διένυαν απόσταση 1.950 μέτρων και έκαναν απόβαση σε βραχονησίδα. Όπως, όμως, είχε αποκαλυφθεί η βραχονησίδα ήταν στον Βόσπορο, κοντά στην τουρκική ναυτική ακαδημία, εκατοντάδες μίλια μακριά από το Καστελλόριζο.

Τότε ήταν που ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε απαντήσει στον Τούρκο ομόλογό του, «ελάτε και κολυμπώντας αφού το δηλώνετε».

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι τόσο ο Χουλουσί Ακάρ όσο και το τουρκικό καθεστώς γνωρίζουν καλά πως το σύμπλεγμα της Μεγίστης είναι φρούριο ενώ ο μεγάλος τους φόβος είναι τα αόρατα ελληνικά υποβρύχια 214 κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ που έχουν στο στόχαστρο τους κάθε μονάδα επιφάνειας που φέρει σημαία με την ημισέληνο.

Σχετικές ειδήσεις