ΕΘΝΙΚΑ

Αλεξανδρούπολη: Ώρα μηδέν για το λιμάνι – Το παρασκήνιο και ο ρόλος του Στρατηγού Φλώρου

Αλεξανδρούπολη: Ώρα μηδέν για το λιμάνι – Το παρασκήνιο και ο ρόλος του Στρατηγού Φλώρου

Επιχειρηματικό μπρα ντε φερ ενόψει της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών για την μετοχική πλειοψηφία.

Αν μέχρι πριν μερικά χρόνια έλεγες σε έναν Αμερικανό να δημιουργήσει Βάση στην Αλεξανδρούπολη ανάλογου μεγέθους και σημασίας με τη Σούδα, σίγουρα θα σου έλεγε πως δεν μπορούν να κάνουν μια τέτοια ενέργεια σε απόσταση αναπνοής από την Τουρκία.

Βλέπετε, η γειτονική χώρα αποτελεί σημαντικό γεωστρατηγικό παράγοντα για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή και κανείς στη Δύση δεν θα επιθυμούσε να δημιουργήσει ρήγμα με την Άγκυρα, ειδικά στη νευραλγική περιοχή των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ωστόσο, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, φαίνεται πως είχε τον τρόπο για να πείσει τους Αμερικανούς πως η ιδανικότερη λύση, που ικανοποιεί απόλυτα τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή είναι η Αλεξανδρούπολη. Οι Αμερικανοί μέχρι τότε κοιτούσαν την Καβάλα ή τη Θεσσαλονίκη για να δημιουργήσουν ένα «στρατηγείο» στη βόρεια Ελλάδα, με τον «πρασινοσκούφη» Στρατηγό όμως, πριν καν αναλάβει το ανώτατο αξίωμα στις Ένοπλες Δυνάμεις, να παρουσιάζει στους Αμερικανούς το σχέδιο για τη «Σούδα του Βορρά».

Η κίνησή του δεν ήταν τυχαία. Οι Αμερικανοί ήταν γνωστό πως ήθελαν να «κλειδώσουν» τα Βαλκάνια και να επιτύχουν άμεση πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα. Πώς θα γινόταν αυτό; Η Θεσσαλονίκη ήταν αρκετά μακριά, η Καβάλα κοντά αλλά για την πρόσβαση μεσολαβούσαν βουνά, ενώ η Αλεξανδρούπολη εξυπηρετούσε απόλυτα κάθε ανάγκη. Δημιουργώντας μια πανίσχυρη στρατιωτική βάση στο βορειοανατολικό άκρο της χώρας μας, η οποία παρέχει άμεση έξοδο προς το Αιγαίο, τις βαλκανικές χώρες, την κεντρική Ευρώπη, αλλά και την ανατολική, οι Αμερικανοί πετύχαιναν πλήρως το σκοπό τους, ενώ η χώρα πετύχαινε ένα ακόμα ανάχωμα στην επιθετικότητα της Τουρκίας.

Παράλληλα, σε μια περίοδο με αυξημένο ενδιαφέρον για φορτία LNG, η προοπτική κατασκευής του δεύτερου εργοστασίου FSRU ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης αναβαθμίζει περαιτέρω τη σημασία του λιμένος.

Θέμα χρόνου, επίσης, είναι και η ολοκλήρωση της παραχώρησης του 67% του μετοχικού κεφαλαίου Οργανισμού Λιμένος της Αλεξανδρούπολης, με την προθεσμία κατάθεσης προσφορών να εκπνέει σήμερα, Πέμπτη (22/09), μετά από την τελευταία παράταση του ΤΑΙΠΕΔ.

Η Αλεξανδρούπολη, λοιπόν, δικαίως θεωρείται αυτή τη στιγμή το πιο ασφαλές σημείο για τον σκοπό αυτό και για την αμερικανική (και νατοϊκή) επιρροή στην περιοχή. Η Ελλάδα, πολύτιμη σύμμαχος των ΗΠΑ, επιβεβαιώνει πως αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.