ΕΘΝΙΚΑ

Al Jazeera: Μπορούν να φτάσουν Ελλάδα και Τουρκία σε πολεμική σύγκρουση;

Al Jazeera: Μπορούν να φτάσουν Ελλάδα και Τουρκία σε πολεμική σύγκρουση;

Πόσο επικίνδυνη είναι ένταση με την Τουρκία; Πόσο πιθανή είναι μια εμπόλεμη σύρραξη; Το άρθρο του Al Jazeera αναλύει. 

Ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο εκφράζει αναλυτικό άρθρο του Al Jazeera, διερωτώμενο αν η παρατεταμένη ένταση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας μπορεί να οδηγήσει σε μια πολεμική σύρραξη.

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Ψαρόπουλος, αναλύει τις σχέσεις των δύο χωρών, την ένταση που επικρατεί και το κατά πόσον είναι διαχειρίσιμη και φυσικά πού μπορεί να καταλήξει. Μάλιστα, αναφέρεται στη φράση ότι «μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα, αν εσείς οι Έλληνες πάτε πολύ μακριά, τότε το τίμημα θα είναι βαρύ».
Όπως επισημαίνει, στην Ελλάδα επικρατεί η υποψία ότι ο Ταγίπ Ερντογάν, θα επιδιώξει να δημιουργήσει μια κρίση που θα τονώσει τη δημοτικότητά του, η οποία φθίνει έπειτα από 20 χρόνια στην εξουσία.

Τις εξελίξεις σχολιάζει στο άρθρο ο ναύαρχος ε.α. και πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Αλέξανδρος Διακόπουλος, ο οποίος αναφέρει ότι αν και στο παρελθόν υποστήριζε πως δεν υπήρχε περίπτωση πολέμου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, πλέον δεν μπορεί να το πει αυτό.

Ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα από την πλευρά του, επιλέγει πάντως να κρατά χαμηλούς τους τόνους. «Ως πρεσβεία, έχουμε έναν λογικό διάλογο με τους Έλληνες συναδέλφους μας – μην πιστεύετε αυτά που διαβάζετε στις εφημερίδες!», δήλωσε στο Al Jazeera. «Όλοι προσπαθούμε να μην συμβούν ατυχήματα. Τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο το καλοκαίρι του 2020, αλλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ άσχημα πολύ γρήγορα», αναφέρει Μπουράκ Οζούγκεργκιν .

Μια θέση με την οποία φαίνεται να συμφωνεί και ο υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Άγγελος Συρίγος. «Είμαστε στο χαμηλότερο επίπεδο συναγερμού», λέει, αλλά προσθέτει: «Νομίζω ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει πολλές παράλληλες κρίσεις», διαβλέποντας μια κρίση στο προσφυγικό την οποία θα ακολουθήσει η παρουσία ενός τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην ελληνική ΑΟΖ.
«Κοιτάζοντας τη στρατηγική της Τουρκίας το 2019-2021, προσπαθούσαν να μας κάνουν να χρησιμοποιήσουμε βία πρώτοι εμείς. Τώρα η Τουρκία συνειδητοποιεί ότι αυτό δεν θα συμβεί, έτσι εξετάζουν να ασκηθεί χρήση βίας από την τουρκική πλευρά που θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μέσω της παρουσίασης της Ελλάδας ως της δύναμης που κατέχει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου», λέει ο Αλέξανδρος Διακόπουλος.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, η Τουρκία έχει αναβαθμίσει τις απειλές. Άρχισε να αμφισβητεί τις ελληνικές βραχονησίδες το 1996, αλλά πέρυσι άρχισε να αμφισβητεί ανοιχτά την ελληνική κυριαρχία και στα κατοικημένα νησιά στο ανατολικό Αιγαίο. Τις απειλές του αναβαθμίζει και ο Ερντογάν. Τον Ιούνιο, απαίτησε από την Ελλάδα να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου που υπόκεινται σε «αποστρατικοποιημένο καθεστώς» και να τηρηθούν οι διεθνείς συμφωνίες. Τον Αύγουστο έκανε τις γνωστές δηλώσεις ότι θα έρθουν νύχτα και ότι «τα νησιά που έχετε καταλάβει δεν μας δεσμεύουν, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο όταν έρθει η ώρα».

Το Al Jazeera υπενθυμίζει και την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ στην οποία ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιούσε τα αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που ζήτησε για να παραβιάσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο. «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ σε μια εποχή που η εστίασή μας είναι να βοηθήσουμε την Ουκρανία να νικήσει την επιθετικότητα της Ρωσίας, είναι μια άλλη πηγή αστάθειας στη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. Και σας ζητώ να το λάβετε υπόψη σας όταν λαμβάνετε αποφάσεις αμυντικών προμηθειών σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο», είχε πει ο πρωθυπουργός.