ΕΘΝΙΚΑ

Ρελάνς Τούρκων - Η πρώτη αντίδραση μετά τη NAVTEX για τις έρευνες

Ρελάνς Τούρκων - Η πρώτη αντίδραση μετά τη NAVTEX για τις έρευνες

Από τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας ήρθε η πρώτη αντίδραση μετά τη NAVTEX για τις έρευνες σε Πελοπόννησο και Νότια Κρήτη. 

«Σε κάποιους δεν αρέσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο» ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, λίγη ώρα μετά την έκδοση NAVTEX για έρευνες σε Πελοπόννησο και Νότια Κρήτη.

Όπως ανέφερε ο Τούρκος υπουργός, οι έρευνες της τουρκικής κρατικής εταιρείας που είχαν ξεκινήσει και σταμάτησαν λόγω πολέμου θα συνεχιστούν. Όπως ανέφερε ο Τούρκος υπουργός «H Λιβύη είναι μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου και αερίου. Δυστυχώς, είναι μια από τις χώρας που δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν σωστή χρήση αυτής της τύχης τους και της δυναμικής τους εξαιτίας των διεθνών συγκρούσεων και τους εμφύλιου πολέμου που τους ταλανίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ξανά, η Τουρκία θα παίξει έναν σημαντικό ρόλο στο να εμπεδωθεί η ειρήνη και η σταθερότητα εκεί. Ευτυχώς υπάρχει πλέον μια συμφωνία. Στην πραγματικότητα, ήμασταν η χώρα που έκανε έρευνες στη Λιβύη πριν τον εμφύλιο πόλεμο.

Η τουρκική εταιρεία Πετρελαίων έκανε τις έρευνες αλλά και κάποια παραγωγή στα πεδία. Σταματήσαμε λόγω του πολέμου. Όμως τώρα οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει και πάλι. Μια μεγάλη αντιπροσωπεία μας, πήγε εκεί πριν μερικούς μήνες με τις οδηγίες του προέδρου.

Υπογράψαμε ένα μνημόνιο το οποίο περιλαμβάνει συμφωνίες για έρευνα και εξόρυξη. Έπειτα στείλαμε ομάδα των Τουρκικών Πετρελαίων. Πήγαν αρκετές φορές.

Παρατάθηκαν οι κυρώσεις για παράνομες τουρκικές δραστηριότητες

Τη δυνατότητα να επιβάλει στοχευμένα περιοριστικά μέτρα σε πρόσωπα, οντότητες που είναι υπεύθυνες ή έχουν εμπλοκή σε μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, διατηρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ένωσης.

Μετά την αναθεώρηση του πλαισίου για απάντηση με περιοριστικά μέτρα στις μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Συμβούλιο των υπουργών εξέδωσε απόφαση για παράταση του καθεστώτος για ένα έτος και μέχρι τις 12 Νοεμβρίου του 2023.