ΕΘΝΙΚΑ

Ελλάς-Κύπρος-Γαλλία-Ιταλία συμμαχία για το Δίκαιο της Θάλασσας

Ελλάς-Κύπρος-Γαλλία-Ιταλία συμμαχία για το Δίκαιο της Θάλασσας
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στο περιθώριο της Συνόδου

Την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και της συμβάσεως των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας, ανέδειξαν οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε σήμερα στις εργασίες της Τετραμερούς Συναντήσεως των Υπουργών Άμυνας Ελλάδος, Κύπρου, Γαλλίας, Ιταλίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Εξωτερικών Υποθέσεων-Άμυνας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, ύστερα από πρωτοβουλία του Γάλλου ομολόγου του Σεμπαστιάν Λεκορνύ (Sebastien Lécornu).

Παρόντες ήταν επίσης ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης και ο Ιταλός Υπουργός Άμυνας κ. Γκουίντο Κροσέτο (Guido Crosetto). Στη διάρκεια της Τετραμερούς παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της προσφάτως διεξαχθήσης αεροναυτικής ασκήσεως (EUNOMIA 3-22) και συζητήθηκε η δυνατότητα να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών.

Τονίστηκε η ανάγκη συντονισμού και συνεργασίας για αντιμετώπιση απειλών και προκλήσεων ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με αύξηση των συνεκπαιδεύσεων και ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών.

Επισημάνθηκε η ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και της συμβάσεως των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS).

Η Σύνοδος των υπουργών Άμυνας

Στην Σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε., ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών που αφορούν στην παραγωγή αμυντικού υλικού (defence capabilities), καθώς θα συμβάλουν καθοριστικά στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας, μέσω της υλοποίησης της Στρατηγικής Πυξίδας της Ε.Ε., ενώ ταυτόχρονα, θα έχουν θετικό αποτύπωμα στην ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, στην ενίσχυση των εθνικών αμυντικών βιομηχανιών, αλλά και στην επίτευξη οικονομιών κλίμακος.

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε την ενεργό ελληνική συμμετοχή στις προαναφερθείσες πρωτοβουλίες και ιδιαίτερα στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας και στη διαμόρφωση ενός οργάνου για την υλοποίηση των κοινών προμηθειών σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα (EDIRPA), τις οποίες χαρακτήρισε ως ευκαιρία για τα Κράτη-Μέλη, αφού θα συντελέσουν τόσο στην ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας όσο και στην εξασφάλιση υψηλής ποιότητας στρατιωτικού εξοπλισμού, σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές.

Διαβάστε επίσης:

Ο Παναγιωτόπουλος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων - Άμυνας της Ε.Ε.

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ναι στον διάλογο, όχι στην επιθετική ρητορική της Τουρκίας

Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου»