ΕΘΝΙΚΑ

Tα 12 ναυτικά μίλια και το χαρτί του αιφνιδιασμού

Αιγαίο
Το timing των ελληνικών εκλογών αλλά και των εκλογών στην Τουρκία δεν ευνοεί μια τέτοια κίνηση
Intime

Με δεδομένη την απειλητική διάθεση της Τουρκίας και το διπλό casus belli (και στο Αιγαίο και νοτίως της Κρήτης) είναι αμφίβολο αν πριν από την διεξαγωγή των εκλογών πρόκειται να γίνει χρήση του δικαιώματος της επέκτασης για την χώρα μας

Παρά τα όσα ακούγονται και γράφονται το τελευταίο χρονικό διάστημα για το σενάριο της επέκταση των χωρικών υδάτων, νότια της Κρήτης, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Αν και τεχνικά η Αθήνα φαίνεται να είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο, το timing των ελληνικών εκλογών αλλά και των εκλογών στην Τουρκία δεν ευνοεί μια τέτοια κίνηση η οποία μπορεί να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα σενάριο που θα ταίριαζε και με την έναρξη των ερευνών της ExxonMobil νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου και που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σαφές μήνυμα της Αθήνας, χωρίς να προκαλεί τους συμμάχους της, αφού κινούνταν σε θεωρητικά «ασφαλή ύδατα». Δεδομένου μάλιστα ότι η Τουρκία δείχνει ήδη να καθοδηγεί απόλυτα την κυβέρνηση της Τρίπολης σε συγκεκριμένες κινήσεις διεκδικήσεων απέναντι στην Αθήνα, με ανοιχτό το ενδεχόμενο η Λιβύη να επιχειρήσει και κατάθεση συντεταγμένων στον ΟΗΕ.

Για να επανέλθουμε όμως στον πολιτικό ρεαλισμό μια τέτοια κίνηση απαιτεί ισχυρή πολιτική σταθερότητα και δεν μπορεί να γίνει για παράδειγμα εν μέσω υπηρεσιακής κυβέρνησης. Εξάλλου γι’ αυτό το λόγο έχουν παγώσει εδώ και αρκετό διάστημα όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία και αναμένεται να παραμείνουν παγωμένοι μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο σε Αθήνα και Άγκυρα. Διαβάζοντας προσεκτικά τα ψιλά γράμματα πίσω από τις ανακοινώσεις του State Department ξεχωρίζει μια αποστροφή του Νεντ Πράις ότι η Ουάσιγκτον καλεί όλες τις πλευρές να απέχουν από τις απειλές και την προκλητική ρητορική.

Επί της ουσίας οι Αμερικανοί υποδεικνύουν ότι η τρέχουσα δεν είναι και η καλύτερη συγκυρία για μια τέτοια κίνηση από την πλευρά της Αθήνας. «Καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», είναι το απόσπασμα της απάντησης του Πράις.

Συμπερασματικά, δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο στο άμεσο μέλλον. Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας θα έλεγε κανείς ότι επιστρέφουν σε μια επιτηδευμένη στασιμότητα ή σε μια κατάσταση «μη κινητικότητας». Για πόσο, είναι άγνωστο. Πάντως διπλωματικές κινήσεις όπως η επέκταση από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια δεν προαναγγέλλονται. Όταν πρέπει να γίνουν, απλά γίνονται… απροειδοποίητα για να έχουν και το αβαντάζ του αιφνιδιασμού.