ΕΘΝΙΚΑ

Ο Μενέντεζ φέρνει πιο κοντά τα F-35 στην Ελλάδα – Πέφτουν οι υπογραφές τους επόμενους μήνες

F-35
Το υπερσύγχρονο μαχητικό F-35
AP Photo

Ανοίγει ο δρόμος για την απόκτηση των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-35

Το πράσινο φως στην πώληση των F-35 στην Ελλάδα έδωσε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας από το Delphi Economic Forum στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε αρχικά από τους προέδρους και αντιπροέδρους της Βουλής και της Γερουσίας να γνωμοδοτήσουν για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα. Ο Ρόμπερτ Μενεντεζ απάντησε θετικά.

Βάσει της διαδικασίας πρέπει να συμφωνήσουν επίσης ο Ρεπουμπλικανός αντιπρόεδρος της επιτροπής, Τζιμ Ρις, καθώς και ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος στην αντίστοιχη επιτροπή στην Βουλή (Μάικλ Μακόλ, Γκρέγκορι Μικς).

Όταν εξασφαλιστεί αυτή η συναίνεση, κάτι που εκτιμάται ότι είναι ζήτημα χρόνου, τότε η αμερικανική κυβέρνηση θα ειδοποιήσει επίσημα το Κογκρέσο για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα και από εκεί και πέρα θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την επικύρωση της αμυντικής σύμβασης.

Στη συνέχεια, η αρμόδια επιτροπή του Στειτ Ντιπαρτμεντ θα στείλει το ελληνικό αίτημα στη Lockheed Martin για να ετοιμάσει την επιστολή με την οποία θα ενημερώσει την Αθήνα για κόστος και διαθεσιμότητα των αεροσκαφών.

Η επιστολή αυτή αναμένεται στην Ελλάδα το Μάρτιο. Κατόπιν θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με ορίζοντα την υπογραφή της συμφωνίας στα τέλη 2023 - αρχές 2024