ΕΘΝΙΚΑ

Σκέψεις στην Τουρκία για αναβολή της άσκησης «Θαλασσόλυκος»

Σκέψεις στην Τουρκία για αναβολή της άσκησης «Θαλασσόλυκος»

Μία ημέρα πριν από τις εκλογές στην Τουρκία, πληροφορίες φθάνουν στην Αθήνα πως η Άγκυρα προσανατολίζεται προς ακύρωση της άσκησης «Θαλασσόλυκος». 

Σε αναβολή της στρατιωτικής άσκησης «Θαλασσόλυκος 2023» του τουρκικού ναυτικού προσανατολίζεται η Άγκυρα. Η άσκηση «Θαλασσόλυκος 2023» του τουρκικού ναυτικού ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί έως τις 15 Ιουνίου, όποτε αρχίζει το θερινό μορατόριου μεγάλων ασκήσεων στο Αιγαίο από Τουρκία και Ελλάδα, σε εφαρμογή του μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο Βασίλης Νέδος στην «Καθημερινή», τις τελευταίες 24 ώρες φθάνουν στην Αθήνα μηνύματα για περαιτέρω μείωση των στρατιωτικών ασκήσεων από πλευράς Τουρκίας.

Μάλιστα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έχει διαγράψει από την ιστοσελίδα του την ανακοίνωση διεξαγωγής της ετήσιας αεροναυτικής άσκησης DENIZKURDU.

Οι πληροφορίες αυτές λύνουν τον γρίφο σχετικά με τη μη έκδοση μέχρι σήμερα NAVTEX για τη δέσμευση περιοχών εκ μέρους της Τουρκίας για την πραγματοποιήση των συγκεκριμένων ναυτικών γυμνασίων.

Σημειώνεται πως στη συγκεκριμένη άσκηση που θα λάμβανε χώρα μεταξύ 1-4 Ιουνίου 2023 και 6-12 Ιουνίου σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα θα συμμετείχε για πρώτη φορά το νέο μικρό αεροπλανοφόρο της Τουρκίας, TCG Anadolu.

Ωστόσο, η Αθήνα παραμένει επιφυλακτική και παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Άγκυρας ενόψει και της αυριανής εκλογικής αναμέτρησης για την προεδρία της Τουρκίας, κατά την οποία θεωρείται ως επικρατέστερο σενάριο η νίκη Ερντογάν.