ΕΘΝΙΚΑ

Ο Νίκος Δένδιας αναγνώρισε τη συμβολή του Νίκου Παναγιωτόπουλου στη συμφωνία για τις Belharra 

Ο Νίκος Δένδιας αναγνώρισε τη συμβολή του Νίκου Παναγιωτόπουλου στη συμφωνία για τις Belharra 

Πολιτική αβρότητα Νίκου Δένδια αναγνωρίζοντας τον ρόλο του Νίκου Παναγιωτόπουλου στη συμφωνία για την απόκτηση των φρεγατών Belharra. 

Σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε στα ναυπηγεία της Λοριάν, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, η τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «Κίμων», μία από τις τρεις Belharra που έχει συμφωνήσει να προμηθευτεί η Ελλάδα από τη Γαλλία. Μια εξέλιξη που αλλάζει τα δεδομένα της άμυνας της χώρας έπειτα από πολλές δεκαετίες. Εμφανή ήταν τα αισθήματα υπερηφάνειας, ικανοποίησης και συγκίνησης του Νίκου Δένδια κατά τη διάρκεια της τελετής, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της ημέρας και έκανε λόγο για ορόσημο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία και την ασφάλεια μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας.

Ωστόσο, αυτό που κέρδισε τις εντυπώσεις ήταν η κίνηση πολιτικού πολιτισμού και μεγαλοψυχίας που προχώρησε ο Νίκος Δένδιας κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε έχοντας το πλάι του τον Γάλλο ομόλογό του, Σεμπαστιάν Λεκορνύ (Sébastien Lecornu), αναφερόμενος στη συμβολή του προκατόχου του στο υπουργείο Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Ειδικότερα, ο Νίκος Δένδιας χωρίς φειδώ και με ταπεινότητα έπλεξε δις το εγκώμιο του Νίκου Παναγιωτόπουλου, με τον οποίο υπέγραψαν ως υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας τη συμφωνία για την απόκτηση των φρεγατών Belharra από τη Γαλλία.

Αναγνώρισε τη συμβολή και τον καθοριστικό ρόλο του προκατόχου του στο υπουργείο Άμυνας, αλλά και φίλου και συναπόφοιτου του, όπως είπε, ο οποίος έφερε εις πέρας το απαιτητικό έργο των Συμφωνιών, τόσο για την απόκτηση των Φρεγατών FDI όσο και των αεροσκαφών RAFALE.

Η κίνηση του Νίκου Δένδια είναι αξιοσημείωτη και θετική για την ελληνική πολιτική και είναι κάτι που δεν συνηθίζεται, καθώς είναι αμέτρητες οι περιπτώσεις προσπάθειας καπηλείας του έργου ενός υπουργού από τον διάδοχό του στο πόστο. Παράλληλα, είναι και μια ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης της συμβολής από τον Νίκο Δένδια στον προκάτοχό του, ο οποίος εργάστηκε σκληρά για την υλοποίηση της Συμφωνίας.

Περαιτέρω, με την κίνηση αυτή εκπέμπεται και ένα μήνυμα συνέχειας του κυβερνητικού, αλλά και ειδικότερα του έργου που παράγεται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας από διαφορετικές πολιτικές ηγεσίες. Άλλωστε, η συμφωνία αυτή αποτέλεσε επιτυχία της κυβέρνησης και κοινή επιτυχία των Νίκου Δένδια και Νίκου Παναγιωτόπουλου κατά τη διάρκεια της θητείας τους στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας αντίστοιχα, πριν από τις εκλογές. Με την αναγνώριση της προσφοράς του Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο Νίκος Δένδιας έδωσε παράδειγμα για το μέλλον.

Η τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «Κίμων» ήταν μια σημαντική στιγμή για την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Η φρεγάτα είναι η πρώτη από τις τρεις Belharra που θα προμηθευτεί η Ελλάδα από τη Γαλλία, και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού στόλου και την αποτρεπτική ικανότητα της Ελλάδας.