ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ EFES-2024 ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ

Απόρρητο τουρκικό έγγραφο: Μέγιστη απειλή Ελλάδα-Κύπρος -Να τους κατασκοπεύουμε και σε καιρό ειρήνης

Τουρκία: Μπορεί οι δηλώσεις να έχουν λάβει ηπιότερη μορφή, ωστόσο το τουρκικό καθεστώς κάνει σχέδια επί χάρτου 

Απόρρητο τουρκικό έγγραφο: Μέγιστη απειλή Ελλάδα-Κύπρος -Να τους κατασκοπεύουμε και σε καιρό ειρήνης
5'

«Λύκος με προβιά προβάτου» εμφανίζεται για πολλοστή φορά η Τουρκία και συγκεκριμένα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Ερντογάν σε σημερινές του δηλώσεις στο περιθώριο της άσκησης Efes-2024 στην περιοχή Σεφεριχισάρ της Σμύρνης, εμφανίστηκε περιέργως εγκρατής τονίζοντας ότι η άσκηση «δεν στοχεύει καμία χώρα». «Η άσκησή μας διεξάγεται με ένα γενικό σενάριο που βασίζεται στην ειρήνη και τη λειτουργία υποστήριξης», είπε σήμερα ο Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι με τη συμμετοχή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Μετίν Γκιουράκ πραγματοποιήθηκε η ημέρα διακεκριμένων παρατηρητών της άσκησης στο πεδίο βολής Ντογκάμπεϊ στην περιοχή Σεφεριχισάρ.

Τονίζοντας ότι καμία χώρα δεν στοχοποιήθηκε στην Άσκηση EFES-2024, ο Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά: «Η άσκησή μας διεξάγεται με ένα γενικό σενάριο που βασίζεται σε επιχείρηση υποστήριξης της ειρήνης. Πιστεύω ότι η άσκηση θα αυξήσει τις δυνατότητες του στρατού μας στον σχεδιασμό, στο συντονισμό και στην εκτέλεση της συνδυασμένης και κοινής επιχείρησης».

Ωστόσο, ο Ερντογάν προ διετίας …έπαιζε άλλο βιολί. Την ίδια περίοδο προ διετίας κατά τη διάρκεια της άσκησης EFES-2022 απειλούσε εξόφθαλμα την Ελλάδα καλώντας την χώρα μας «να συνέλθει». «Δεν αστειεύομαι, μιλάω σοβαρά», έλεγε τότε.

Τι είχε πει ο Ερντογάν το 2022

Ο Ερντογάν το 2022 κατά την ίδια τουρκική άσκηση προειδοποίησε την Ελλάδα με πολύ σκληρά μηνύματα.

Συγκεκριμένα είχε αναφέρει:

-Καλούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά και να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συμφωνίες. Δεν αστειεύομαι, σοβαρά μιλάω. Αν αυτό το έθνος λέει κάτι, το ακολουθεί.

-Αφήνουμε το αίτημα για θαλάσσια δικαιοδοσία για το νησί Καστελόριζο στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο απέχει λιγότερο από 2 χιλιόμετρα από τη χώρα μας και περισσότερα από 600 χιλιόμετρα από την Ελλάδα, στη διακριτική ευχέρεια της διεθνούς κοινότητας. Η χειραγώγηση του ΝΑΤΟ και τρίτων χωρών δεν είναι ακατανόητη σε μια προσπάθεια που θα καταλήξει σε καταστροφή. Ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποιεί τουριστικά ταξίδια στα νησιά. Είναι αδύνατο να το καταλάβεις.

-Τον καλούμε να συνέλθει και να μείνει μακριά από κινήσεις που θα οδηγήσουν σε τύψεις, όπως πριν από έναν αιώνα. Συμμορφώσου. Η Τουρκία δεν θα αποφύγει να χρησιμοποιήσει τα δικαιώματα που της παρέχονται από διεθνείς συμφωνίες σχετικά με τον εξοπλισμό των νησιών.

Αποκαλυπτικό έγγραφο: Οι Τούρκοι έχουν Ελλάδα - Κύπρο στην κορυφή της λίστας των απειλών

Τελικά όμως πόσο μεγάλη απειλή είναι για τους Τούρκους η χώρα μας σύμφωνα με το βαθύ κράτος;

Μπορεί σε διπλωματικό επίπεδο η λογική του... γιαβάς-γιαβάς να προβάλλεται ως η ακολουθία της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα, όμως όπως έχει ξαναγράψει το Newsbomb.gr πολλάκις, το τουρκικό βαθύ κράτος έχει άλλη ατζέντα.

Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν προσδιοριστεί ως οι δύο πρώτες χώρες που απαιτούν επαγρύπνηση για πρώιμα σημάδια στρατιωτικής δραστηριότητας, λόγω των ισχυρισμών ότι αποτελούν κινδύνους και απειλές για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.

Σύμφωνα με απόρρητο στρατιωτικό έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Nordic Monitor, η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου των χωρών από τις οποίες η Τουρκία πρέπει να συλλέγει στρατιωτικές, πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, μεταφορικές, επικοινωνιακές, επιστημονικές και τεχνολογικές πληροφορίες, ακόμη και σε καιρό ειρήνης.

Οι πληροφορίες που συλλέγονται από πολλαπλές πηγές από τη Διεύθυνση Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου (Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı) θα αξιολογούνται από το αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου για να προσδιοριστούν «οι δυνατότητες, η ετοιμότητα ή η κατάσταση στρατιωτικού συναγερμού, οι δραστηριότητες, οι προθέσεις, οι στόχοι και/ή η κατεύθυνση κίνησης των πιθανών εχθρικών ενόπλων δυνάμεων».

Ο δηλωμένος στόχος είναι να μπορέσει η Τουρκία να λάβει έγκαιρα μέτρα για την εξουδετέρωση των αντιληπτών απειλών και κινδύνων μέσω προηγμένων προετοιμασιών, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να έχει άπλετο χρόνο για τη λήψη αποφάσεων και ενημερώνοντας τακτικά τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής με εβδομαδιαίες ενημερώσεις πληροφοριών.

Οι κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες συντάσσονται σε ένα απόρρητο έγγραφο 58 σελίδων με τίτλο «Σύστημα πολεμικών ενδείξεων και προειδοποίησης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (TSK)» (Harp Emareleri ve İkaz Sistemi, HEİS), απλοποιούνται με έναν πίνακα χρωματικής κωδικοποίησης και γεωμετρικών σημείων για να εξασφαλιστεί η ευκολότερη κατανόηση των απειλών που προέρχονται από την Ελλάδα και την Κύπρο, μεταξύ άλλων χωρών και ομάδων που παρακολουθεί η Τουρκία.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή