ΕΘΝΙΚΑ

Ποιος θα αποκαθηλώσει σήμερα το Ναζισμό;

Ποιος θα αποκαθηλώσει σήμερα το Ναζισμό;

Εβδομήντα δύο χρόνια από την πρώτη πράξη αντίστασης στο Γ’ Ράιχ, η Ελλάδα αναζητά ένα νέο Μ. Γλέζο και ένα νέο Λ. Σάντα.

Ήταν 30 Μαΐου του 1941 όταν δύο νεαροί φοιτητές, ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας, κοιτώντας την Ακρόπολη δάκρυσαν αντικρίζοντας στον Ιερό βράχο να κυματίζει αντί για τη γαλανόλευκη η σβάστικα του Γ’ Ράιχ.

Είχε συμπληρωθεί μόλις ένας μήνας από την παράδοση της Αθήνας στους Γερμανούς.

Οι στρατιώτες του Χίτλερ το πρώτο πράγμα που είχαν κάνει ήταν να υψώσουν το σύμβολο του Ναζισμού στην Ακρόπολη.

Μανώλης Γλέζος και Λάκης Σάντας κοίταζαν από το Ζάππειο την Ακρόπολη και δάκρυζαν. Το σύμβολο του φασισμού έπρεπε πάση θυσία να κατέβει από τον Ιερό βράχο.

Αποφασίζουν να υλοποιήσουν το παράτολμο σχέδιό τους, φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, αφού τυχόν αποτυχία σήμαινε θάνατο.

Πήγαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη και διάβασαν ό,τι σχετικό με τον Ιερό Βράχο. Στη Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια ανακάλυψαν όλες τις σπηλιές και τις τρύπες της Ακρόπολης. Γρήγορα, αντιλήφθηκαν ότι η μόνη διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσουν για να μην γίνουν αντιληπτοί από τους γερμανούς φρουρούς ήταν μέσω του Πανδρόσειου Άντρου.

Το πρωί της 30ης Μαΐου 1941, ο Γλέζος και ο Σάντας πληροφορήθηκαν από το ραδιόφωνο ότι η Κρήτη είχε πέσει. Οι Γερμανοί με προκηρύξεις κόμπαζαν για το κατόρθωμά τους. Οι δύο νέοι αποφάσισαν να δράσουν το ίδιο βράδυ. Όπλα δεν είχαν, παρά μόνο ένα φαναράκι κι ένα μαχαίρι. Η ώρα είχε φθάσει 9:30 το βράδυ. Η μικρή φρουρά της Ακρόπολης ήταν μαζεμένη στην είσοδο των Προπυλαίων και διασκέδαζε με νεαρές Ελληνίδες, που πουλούσαν τον ερωτά τους, πίνοντας μπύρες και μεθοκοπώντας.

Με άγνοια κινδύνου, πήδηξαν τα σύρματα, σύρθηκαν ως τη σπηλιά του Πανδρόσειου Άντρου και άρχισαν να σκαρφαλώνουν από τις σκαλωσιές, που είχαν φτιάξει οι αρχαιολόγοι για τις ανασκαφές. Φθάνοντας σε απόσταση ολίγων μέτρων από τον ιστό της σημαίας δεν αντιλήφθηκαν κανένα φρουρό και με γρήγορες κινήσεις κατέβασαν από τον ιστό το μισητό σύμβολο του ναζισμού. Ήταν μία τεράστια σημαία, διαστάσεων 4x2 μ.

Οι νεαροί φοιτητές δίπλωσαν και πήραν μαζί τους τη σημαία και ακολουθώντας το ίδιο δρομολόγιο απομακρύνθηκαν από την Ακρόπολη, χωρίς και πάλι να γίνουν αντιληπτοί από τους Γερμανούς, που συνέχιζαν τη διασκέδασή τους.

Με έκπληξη η γερμανική φρουρά αντιλήφθηκε νωρίς το πρωί ότι η σβάστικα έλειπε από τον ιστό. Οι γερμανικές αρχές πανικοβλημένες διέταξαν ανακρίσεις. Μόλις στις 11:00 το πρωί ανάρτησαν μια νέα σημαία στον κενό ιστό.

Γλέζος και Σάντας καταδικάσθηκαν ερήμην σε θάνατο, οι άνδρες της φρουράς εκτελέστηκαν, οι έλληνες διοικητές των αστυνομικών τμημάτων της περιοχής απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους, ενώ για τους φύλακες της Ακρόπολης δεν προέκυψε κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο.

Η υποστολή της σβάστικας από την Ακρόπολη αποτέλεσε ουσιαστικά την πρώτη αντιστασιακή πράξη στην κατεχόμενη Αθήνα, μία ενέργεια με συμβολικό χαρακτήρα, αλλά τεράστια απήχηση στο ηθικό των δοκιμαζόμενων Ελλήνων.

Εβδομήντα δύο χρόνια μετά, το μήνυμα της αποκαθήλωσης του Ναζισμού από τον Μ. Γλέζο και τον Λ. Σάντα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Οι λαοί της Ευρώπης, υποταγμένοι στην οικονομική κατοχή της Γερμανίας, φοβούνται να υψώσουν ανάστημα, υπομένοντας τις πολιτικές λιτότητας.

Η μπότα του «Δ’ Ράιχ» της Μέρκελ και του Σόιμπλε χτυπά τη μία χώρα μετά την άλλη επιβάλλοντας τη Γερμανική κηδεμονία.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι λαοί της Ευρώπης και κυρίως η Ελλάδα, έχει ανάγκη από μια πράξη αντίστασης στην κατοχική Γερμανία. Έχει ανάγκη από έναν νέο Μανώλη Γλέζο, από έναν νέο Λάκη Σάντα και όχι από υποταγμένους πολιτικούς που σκύβουν το κεφάλι στους δανειστές – δυνάστες!