ΕΘΝΙΚΑ

Οι ΗΠΑ ζητούν Σούδα-Καλαμάτα ενόψει πιθανής επίθεσης στη Συρία

Οι ΗΠΑ ζητούν Σούδα-Καλαμάτα ενόψει πιθανής επίθεσης στη Συρία

Προετοιμασίες πολέμου βρίσκονται σε εξέλιξη για μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία από τις δυτικές δυνάμεις, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γαλλία κυρίως να διατυπώνουν την «αδιαμφισβήτητη» πεποίθησή τους ότι έγινε χρήση χημικών όπλων από την κυβέρνηση Άσαντ, στην επίθεση της περασμένης Τετάρτης.


Στο πλαίσιο των πολεμικών προετοιμασιών, η Ουάσινγκτον ζήτησε σύμφωνα με δημοσιεύματα και την ελληνική συμμετοχή ενόψει μιας ενδεχόμενης επίθεσης στη Συρία. Συγκεκριμένα, ζήτησε παροχή διευκολύνσεων για τη διέλευση πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων, καθώς και χρήση της στρατιωτική βάσης της Σούδας και του στρατιωτικού αεροδρομίου της Καλαμάτας. Επί της ουσίας, πρόκειται για τυπική αίτηση από την αμερικανική πλευρά, καθώς η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των «συμμαχικών υποχρεώσεων» παραχωρεί τη βάση της Σούδας, αλλά και τον εθνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο στο ΝΑΤΟ.

Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας διαψεύδουν ότι έχει κατατεθεί επίσημο αίτημα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Εν τω μεταξύ, οι εξελίξεις στη Συρία, μετά την επίθεση που δέχτηκε από ελεύθερους σκοπευτές η ομάδα των επιθεωρητών του ΟΗΕ, εξετάστηκαν σε ευρεία υπηρεσιακή σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, στο υπουργείο Εξωτερικών. Σε σχετική ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτη» και «προκλητική» κάθε ενέργεια παρεμπόδισης του έργου των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, οι οποίοι διερευνούν τις πραγματικές συνθήκες της επίθεσης με χημικά όπλα στα περίχωρα της Δαμασκού.

Ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας

Η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ενισχύεται το τελευταίο διάστημα, καθώς προετοιμάζεται εδώ και καιρό –με την παράλληλη στήριξη και εξοπλισμό των λεγόμενων αντικαθεστωτικών- η στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Πρόσφατα δημοσιεύματα είχαν προαναγγείλει δε, την εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς, καθώς είχε συζητηθεί η αξιοποίηση αεροδρομίου στην Ελλάδα για τη μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία χρησιμοποιούνται για κατασκοπευτικούς, αλλά και για επιθετικούς σκοπούς, αφού έχουν τη δυνατότητα να φέρουν όπλα. Ως η πιθανότερη περιοχή είχε αναφερθεί το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας για την εγκατάσταση των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από βάση της Ιταλίας, όπου βρίσκονται σήμερα.

Διαβάστε επίσης:

Η Μόσχα «λυπάται» για την αναβολή της συνάντησης

Οι ΗΠΑ ανέβαλαν τη συνάντηση με τη Ρωσία για τη Συρία

Κέρι: Αναμφισβήτητη η χρήση χημικών-Να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι