ΕΘΝΙΚΑ

Αβραμόπουλος: Παρά την κρίση διαθέτουμε αξιόπιστα οπλικά συστήματα

Αβραμόπουλος: Παρά την κρίση διαθέτουμε αξιόπιστα οπλικά συστήματα

H στρατιωτική άσκηση «Παρμενίων», που θα αρχίσει μεθαύριο, θα δείξει ότι η Ελλάδα, παρά την οικονομική κρίση, διαθέτει σύγχρονα και αξιόπιστα οπλικά συστήματα, διαβεβαίωσε από την Λευκωσία ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο Έλληνας υπουργός έφθασε στην Κύπρο νωρίς το απόγευμα για επίσημη επίσκεψη, η οποία συμπίπτει και με την αυριανή 53η επέτειο από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απόψε ο κ. Αβραμόπουλος έγινε δεκτός από τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Εξερχόμενος του προεδρικού ο υπουργός δεν προέβη σε δηλώσεις. Νωρίτερα είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Φώτη Φωτίου και ακολούθησαν συνομιλίες με την συμμετοχή αντιπροσωπειών και από τις δύο πλευρές. Σε δηλώσεις μετά τις συνομιλίες ο Έλληνας υπουργός επεσήμανε ότι η επίσκεψή του έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα, λόγω της αυριανής επετείου της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είπε ότι με τον Κύπριο ομόλογό του είχε την ευκαιρία να συζητήσει όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Κύπρου στον τομέα της Άμυνας αλλά και γενικότερα στις σχέσεις των δύο χωρών με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Θα δώσουμε μαζί τον αγώνα για μια κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας και για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ» , τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Συναφώς, δήλωσε ότι η Ελλάδα ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ στηρίζει και συνδράμει την πρόταση του προέδρου Αναστασιάδη για ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Επίσης, επανέλαβε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και τις προσπάθειες της για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

«Ελλάδα και Κύπρος είναι κοντά η μια στην άλλη», διαβεβαίωσε ο ΥΠΕΘΑ και ευχήθηκε σύντομα ο εορτασμός της επετείου της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας να γίνει σε μια επανενωμένη Κύπρο. Οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τα ενεργειακά ζητήματα και για το κυπριακό. Ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου, δήλωσε ότι οι έντονες ζυμώσεις για προετοιμασία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό και οι πρωτοφανείς γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές εξελίξεις στην περιοχή «ευνοούν την αναπροσαρμογή της κοινής στρατηγικής για προώθηση των εθνικών ζητημάτων».

Επίσης, ανέφερε ότι η Κύπρος σε συνεργασία με την Ελλάδα και άλλες φίλες χώρες προσπαθούν να δημιουργήσουν «ασπίδα αποτροπής και παράλληλα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο». Ο κ. Αβραμόπουλος είχε συνάντηση και με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο.

Διαβάστε επίσης:

Αβραμόπουλος από Λευκωσία:Μαζί στον αγώνα για κοινή ασφάλεια και άμυνα