ΕΘΝΙΚΑ

Βενιζέλος-«SABAH»:Υπάρχουν ...«παρεξηγήσεις» μεταξύ μας με την Τουρκία

Βενιζέλος-«SABAH»:Υπάρχουν ...«παρεξηγήσεις» μεταξύ μας με την Τουρκία

Οι σχέσεις με την Τουρκία είναι ώριμες «για ένα νέο βήμα», αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Σαμπάχ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος χαρακτηρίζει τις σχέσεις με την Τουρκία ως «ιδιαίτερα εποικοδομητικές», παρά «τα γνωστά προβλήματα που έχουν να κάνουν με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας».

«Υπάρχει το βάρος της ιστορίας, υπάρχουν παρεξηγήσεις, αλλά η στρατηγική επιλογή μας είναι η προσέγγιση και συνεχίζουμε με επιτυχία με τους διαύλους διαλόγου» σημειώνει και τονίζει ότι «εδώ και 13 χρόνια είμαστε οπωσδήποτε στο σωστό δρόμο. Αυτό είναι δική μας στρατηγική επιλογή». «Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι για μας μία στρατηγική επιλογή. Έχουμε ανάγκη από μία Τουρκία σταθερή, ανεπτυγμένη, Ευρωπαϊκή και που δεν αισθάνεται την ανάγκη να εξάγει προβλήματα», προσθέτει ο κ. Βενιζέλος.

venizelos1-800x531

Επισημαίνει επίσης τη σημασία που θα έχει η πρόοδος για την λύση του Κυπριακού και καλεί και πάλι την Άγκυρα να κάνει βήματα στην Κύπρο. «θα είναι κάτι σημαντικό για την κοινή μας τύχη και το κοινό μας μέλλον», λέει. «Εάν βρούμε την τελική λύση θα κλείσουμε μία ιστορική περίοδο και θα ανοίξουμε νέο ορίζοντα», τονίζει ο κ. Βενιζέλος. «Είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε στην Αθήνα με το διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας, που είναι ένα κομμάτι της συμφωνίας του 1960. Εάν δεν κάνουμε το πρώτο βήμα, δε μπορούμε να αλλάξουμε την ατμόσφαιρα» λέει ακόμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, ενώ στηρίζει τις ιδέες που προβάλλει τον τελευταίο καιρό ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Τέλος, μιλώντας για την ελληνική πολιτική κατάσταση και απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας ο κ. Βενιζέλος εξηγεί ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει αναλάβει ένα πολύ μεγάλο πολιτικό κόστος, επωμιζόμενο την προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας, και προειδοποιεί ότι οι ερμηνείες που παρομοιάζουν τη συμπεριφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη συμπεριφορά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μετά την ίδρυση του από τον Ανδρέα Παπανδρέου, είναι επιπόλαιες και επιφανειακές.