ΕΘΝΙΚΑ

Δημοσκόπηση: Οι Σκοπιανοί δεν θέλουν αλλαγή της ονομασίας

Δημοσκόπηση: Οι Σκοπιανοί δεν θέλουν αλλαγή της ονομασίας

Οι Σκοπιανοί απορρίπτουν αλλαγή της ονομασίας σύμφωνα δημοσκόπηση με τίτλο «Η διαμάχη για την ονομασία».

Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες, ποσοστό 62,4%, είναι ενάντια σε οποιαδήποτε αλλαγή του ονόματος, ενώ ένα 70.3 απορρίπτει κάθε γεωγραφικό παράγοντα. Η ταυτότητα είναι ένα βασικό ζήτημα στη διαμάχη αυτή και το κύριο εμπόδιο είναι η απόρριψη της Ελλάδας να αναγνωρίσει την ύπαρξη της «Μακεδονίας».

Ενα 32,9% πιστεύει ότι η Αθήνα θα ζητήσει νέες παραχωρήσεις για να αναγνωρίσει την ταυτότητα και τη γλώσσα σε περίπτωση διευθέτησης της διαφοράς.

Παρά το γεγονός ότι οι πολίτες της χώρας εύχονται να λυθεί η διαφορά, η αισιοδοξία τους έχει μειωθεί. 30% των ερωτηθέντων δηλώνουν βέβαιο ότι η διαμάχη θα παραμείνει εκκρεμής για καλό. Σε ερώτηση για τις μελλοντικές κινήσεις, ένα 31,8% πιστεύει ότι οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών θα πρέπει να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, ένα 30,6% καλούν στη συμμετοχή ενός τρίτου διαπραγματευτή -όπως ΗΠΑ (30,6%), ΕΕ (22%), Ηνωμένα Έθνη(16,1%) ή τη Γερμανία (8,1%)

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από το Κέντρο για τη Διεθνή Συνεργασία και το Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία «Societas Civilis» των Σκοπίων από τις 15 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2013 σε δείγμα 1.000 ερωτηθέντων.

Διαβάστε επίσης

Εισηγητής Σκοπίων στην ΕΕ: Πιέσεις για διαγραφή της λέξης «Μακεδονική»

Ρoή Ειδήσεων