ΕΘΝΙΚΑ

Λείψανα Οσίου Δημητρίου εκ Μιστίου Καππαδοκίας δόθηκαν στη Καππαδοκία

Λείψανα Οσίου Δημητρίου εκ Μιστίου Καππαδοκίας  δόθηκαν στη Καππαδοκία

Στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος στην Αλεξανδρούπολη έγινε χθες Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Μητροπολίτη κ. Άνθιμο.

Πλήθος πιστών παρακολούθησαν με κατάνυξη την Θεία Λειτουργία και μετά το τέλος της, το τελετουργικό παράδοσης τεμαχίου από τα λείψανα του Οσίου Δημητρίου από το Μιστί Καππαδοκίας σε ιερείς των Ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου, αλλά και Καππαδοκικών πολιτιστικών φορέων του νομού Κιλκίς που μετέβησαν στην πόλη μας γι' αυτόν τον λόγο.

Η παράδοση του τεμαχίου των λειψάνων έγινε μετά από αίτημα των Καππαδοκών κατοίκων των χωριών Ν.Αγιονερίου, Πλαγιάς και Ξηροχωρίου, το οποίο αίτημα δια της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου κατετέθη στην Μητρόπολή μας και έγινε αποδεκτό λόγω της κοινής καταγωγής που συνδέει τους κατοίκους πολλών χωριών της περιοχής του νομού Κιλκίς με τον τόπο καταγωγής του Καππαδόκη Οσίου (το χωριό Μιστί Καππαδοκίας).

Τα λείψανα του Οσίου Δημητρίου από το Μιστί είναι εδώ και δύο χρόνια σε μόνιμο προσκυνητάρι του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, όπου μεταφέρθηκαν τον Ιανουάριο του 2012 από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου Ιάνας, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Καππαδοκών Έβρου σε συνεργασία με την Μητρόπολη.