ΕΘΝΙΚΑ

FUEN: Καταγγελία για παραβίαση δικαιωμάτων μειονότητας Θράκης

FUEN: Καταγγελία για παραβίαση δικαιωμάτων μειονότητας Θράκης

Η «Federal Union of European Nationalities» («Ομοσπονδιακή Ένωση Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων») με ανακοίνωσή της, ζητά «από την Ελλάδα που ανέλαβε στις 1 Ιανουαρίου την προσωρινή προεδρία της Ε.Ε. , να σεβαστεί τα δικαιώματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης» .

Η FUEN που κατά τα έτη 2012 και 2013 επισκέφθηκε τρεις φορές τη Δυτική Θράκη και συναντήθηκε εκεί με συλλόγους και με θρησκευτικούς και πολιτικούς εκπροσώπους της τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης, αναφέρει ότι πλέον η κατάσταση της τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα – που από τότε που έγινε μέλος στην Ε.Ε. αναλαμβάνει για πέμπτη φορά την προεδρία της Ε.Ε,- είναι σε ανησυχητικό επίπεδο.

Επιπλέον, αναφέρει πως η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει στην τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και καλεί την Ελλάδα που αναγνωρίζει θρησκευτικά την μειονότητα κάνοντας λόγο για "μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη", να δείξει σεβασμό στο δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού της μειονότητας.

Ακόμα, σημειώνει πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) το 2008, έκρινε πως η Ελλάδα κλείνοντας τρεις συλλόγους που έφεραν στην ονομασία τους τον όρο «τουρκικός», παραβίασε το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι της τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης, όπως διαβάζουμε στο Προξενείο-Στοπ.

Η FUEN υπογραμμίζει την σημασία των αποφάσεων του ΕΔΑΔ και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει αυτές τις αποφάσεις και να επιτρέψει την ίδρυση συλλόγων που θα φέρουν εθνική ονομασία ή και τον όρο «μειονοτικός».