ΕΘΝΙΚΑ

Ομπάμα: Θα εμπλακούμε δυναμικά στο Κυπριακό

Ομπάμα: Θα εμπλακούμε δυναμικά στο Κυπριακό

Με μακροσκελή γραπτή ανακοίνωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου χαιρετίζει τη συμφωνία των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο για έναρξη των συνομιλιών, ενώ παράλληλα εκφράζει υποστήριξη στο πακέτο μέτρων εμπιστοσύνης που πρότεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Λευκός Οίκος τονίζει ότι οι ΗΠΑ θα εμπλακούν διπλωματικά με όλους τους παίκτες – κλειδιά για διερεύνηση πιθανών πρωτοβουλιών για ενίσχυση των διαπραγματεύσεων για διευθέτηση, συμπεριλαμβανομένων και μέτρων που στοχεύουν σε μελλοντική αναζωογόνηση της περιοχής της Αμμοχώστου, όταν συμφωνηθεί από τις δύο κοινότητες.

Παράλληλα εκφράζει υποστήριξη στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί και να αναπτύξει τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της.

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα και η αμερικανική κυβέρνηση καλωσορίζουν τη σημερινή συνάντηση των δύο Κυπρίων ηγετών, Νίκου Αναστασιάδη και Ντερβίς Ερογλου και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μία διευθέτηση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

anastasiadis-eroglou-αναστασιάδης-έρογλου

«Το κοινό ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε από τους δύο ηγέτες αντικατοπτρίζει πνεύμα συνδιαλλαγής και θέτει σταθερά θεμέλια για συνομιλίες προσανατολισμένες σε αποτελέσματα. Οι ΗΠΑ συγχαίρουν τους δύο ηγέτες για το θάρρος και το όραμα που τους επέτρεψε να καταλήξουν σε συμφωνία πάνω σ’ αυτό το σημαντικό ανακοινωθέν, το οποίο ενσωματώνει αρχές – κλειδιά για την καθοδήγηση το επιπρόσθετου έργου τους».

Παράλληλα οι ΗΠΑ συγχαίρουν τον εποικοδομητικό ρόλο που έπαιξαν στην προσπάθεια η Ελλάδα και η Τουρκία, υπό την καθοδήγηση των πρωθυπουργών Ταγίπ Ερντογάν και Αντώνη Σαμαρά, όπως και άλλων διεθνών παικτών.

«Η διαίρεση της Κύπρου έχει διαρκέσει πάρα πολύ. Μέσω μιας διευθέτησης και οι δύο κοινότητες θα μπορέσουν να υλοποιήσουν τις πλήρεις δυνατότητές τους, με ενισχυμένη σταθερότητα και οικονομική ευημερία για όλο το λαό της νήσου. Ενθαρρύνουμε τις πλευρές να εργαστούν με σπουδή για την επίλυση των εκκρεμών βασικών θεμάτων και να επιτύχουν μία διευθέτηση, η οποία θα επανενώνει την Κύπρο ως μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, το συντομότερο δυνατό», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το δεύτερο μέρος της ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου είναι αφιερωμένο στις προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και στην υποστήριξη εκ μέρους των ΗΠΑ στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Οι ΗΠΑ καλωσορίζουν την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για ένα πακέτο αποφασιστικών και καινοτόμων ΜΟΕ και άλλων εποικοδομητικών προτάσεων, οι οποίες έχουν την προοπτική, όταν συμφωνηθούν και εφαρμοστούν από τα μέρη, να ενισχύσουν δραματικά τη συνεργασία μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στις προσπάθειες για διευθέτηση».

Υπογραμμίζει ότι «οι ΗΠΑ θα εμπλακούν διπλωματικά με όλους τους παίκτες – κλειδιά για διερεύνηση πιθανών πρωτοβουλιών για ενίσχυση των διαπραγματεύσεων για διευθέτηση, συμπεριλαμβανομένων και μέτρων που στοχεύουν σε μελλοντική αναζωογόνηση της περιοχής της Αμμοχώστου, όταν συμφωνηθεί από τις δύο κοινότητες».

Παράλληλα, οι ΗΠΑ «επαναβεβαιώνουν την υποστήριξη στην άσκηση των κυριάρχων δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξερεύνηση και ανάπτυξη των πόρων στις υπεράκτιες ζώνες της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι της νήσου σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, όπως κι οι υπόλοιποι πόροι της, μπορούν να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ και των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

Καταλήγοντας, αφού υπογραμμίζεται η σημασία της διατήρησης της ειρήνης και της ασφάλειας «εντός και γύρω από την Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο», οι ΗΠΑ «προτρέπουν όλα τα μέρη να αποφύγουν τις όποιες απειλές ή άλλες δραστηριότητες και ανακοινώσεις, που κλιμακώνουν την ένταση».

Διαβάστε επίσης

Αναστασιάδης: Θα αναλύσει απόψε μέσω TV την κατάσταση στο Κυπριακό