ΕΘΝΙΚΑ

Αβραμόπουλος: Είναι ανάγκη η ΕΕ να επικεντρωθεί σε θέματα άμυνας

Αβραμόπουλος: Είναι ανάγκη η ΕΕ να επικεντρωθεί σε θέματα άμυνας

«Το μέτωπο της αστάθειας που εκτείνεται από την Ουκρανία μέχρι τη βόρεια Αφρική μπορεί να μετεξελιχθεί σε μια πραγματική απειλή για την Ευρώπη από πολλές απόψεις» υπογράμμισε σε ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, θέτοντας το ερώτημα αν η Ευρώπη παραιτείται του δικαιώματός της στην άμυνα ή όχι.

Κατά την διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας στις Βρυξέλλες, συνέστησε όπως εξεταστεί το θέμα εξαρχής και σε νέα βάση.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα έδινε πάντοτε έμφαση στην ιστορική αναγκαιότητα και την πολιτική βαρύτητα της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, ανάγοντάς την σε κομβικής σημασίας πολιτική προτεραιότητα για το μέλλον της Ευρώπης και τις προοπτικές της».

Σημειώνεται ότι την τελευταία φορά που η Ευρώπη επικεντρώθηκε σε ζητήματα άμυνας ήταν δέκα χρόνια πριν, όταν πάλι η Ελλάδα είχε την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδρύθηκε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας.

Καταλήγοντας, ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε την ανάγκη μετασχηματισμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας σε έναν ευρωπαϊκό οργανισμό, ισότιμο όλων των άλλων θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στο συνέδριο, ήταν η εκτελεστική διευθύντρια του Οργανισμού Claude- France Arnould, μέλη της αρμόδιας Επιτροπής στην Κομισιόν, εκπρόσωποι από τα υπουργεία Άμυνας των κρατών- μελών, εκπρόσωποι εθνικών και περιφερειακών οργανισμών άμυνας και ειδικοί εμπειρογνώμονες από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης

Στις Βρυξέλλες ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος