ΕΘΝΙΚΑ

«Καυτό» το καλοκαίρι στην Αθήνα για το όνομα των Σκοπίων

«Καυτό» το καλοκαίρι στην Αθήνα για το όνομα των Σκοπίων

Η πρωτοβουλία για την επίλυση της διαφοράς του ονόματος μεταξύ Ελλάδας και νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων έχει πάει στο NATO.

Το καλοκαίρι αναμένεται να είναι καυτό, ιδιαίτερα για την Αθήνα, γιατί η πρόθεση της Συμμαχίας, ιδίως των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Φθινοπώρου στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία να λάβει πρόσκληση για ένταξη.

Έτσι ερμηνεύεται από τους αναλυτές η δήλωση του Μάθιου Νίμιτς, στη Νέα Υόρκη μετά από το νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του πανεπιστημίου των Σκοπίων, Λαζάρ Λαζάροφ η Ευρωπαϊκή Ένωση και το NATO θα ασκήσουν πίεση για να κινηθεί γρηγορότερα και αποτελεσματικά η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για τη διαφορά του ονόματος.

«Ο Νίμιτς στην υπόθεση αυτή δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, έχει προτείνει τις ιδέες του. Οι πιέσεις, που θα είναι και αποφασιστικές θα έρθουν από την ΕΕ, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ και το NATO”, δήλωσε ο Λαζάροφ.

«Προσωπικά πιστεύω ότι η κατάσταση έχει αλλάξει και σε αντίθεση με την ατζέντα της Θεσσαλονίκης το 2003, μετά από 11 χρόνια, η κατάσταση έχει αλλάξει πολύ. Η Ελλάδα είναι αυτή που υπαναχωρεί. Πιέζεται στον τοίχο και πρέπει να κάνει παραχωρήσεις και εγώ, αυτή τη φορά, είμαι πραγματικά, αισιόδοξος, ότι η χώρα μας δεν είναι ότι αξίζει, αλλά θα γίνει δεκτή ως πλήρες μέλος της Συμμαχίας στο NATO”, δήλωσε ο Λαζάροφ.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ο Μάθιου Νίμιτς το είπε ξεκάθαρα, ότι λόγω γης διεθνούς κατάστασης, η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων θα συντομευθεί.

Διαβάστεεπίσης

Νίμιτς: Προτροπή για νέα προσέγγιση στην επίλυση του ονόματος