ΕΘΝΙΚΑ

Aπορρίπτεται η θέση Νταβούτογλου για την Αμμόχωστο

Aπορρίπτεται η θέση Νταβούτογλου για την Αμμόχωστο

Ο Νταβούτογλου έθεσε όρους για να αποδεχθεί συζήτηση για την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, λέγοντας ότι τα Βαρώσια αποτελούν μέρος της περιεκτικής λύσης του Κυπριακού.

Πρόσθεσε πως εάν με το μέτρο αυτό υπάρξει κάτι «παράλληλο και ισορροπημένο» τότε πρέπει να συζητηθεί σε ισότιμο βαθμό. «Διαφορετικά, ενώ αυξάνεται η εμπιστοσύνη της μιας πλευράς, μπορεί να μειωθεί η εμπιστοσύνη της άλλης,» είπε ο Νταβούτογλου.

Η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε τις θέσεις που διατύπωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου για την Αμμόχωστο κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην κατεχόμενη Κύπρο και συγκεκριμένα, ότι το άνοιγμα της πόλης είναι θετικό μόνο για τους Ελληνοκυπρίους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι το πακέτο μέτρων του Πρόεδρου Αναστασιάδη για την Αμμόχωστο είναι ισορροπημένο και περιέχει πρόνοιες που είναι επωφελείς για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στο Κυπριακό, και ως τέτοιο, πρέπει να προσεγγίζεται από την Τουρκία.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η πρόνοια για την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, την οποία ο κύριος Νταβούτογλου παρουσιάζει ως μονομερώς επωφελή για τους Ελληνοκύπριους, υποστηρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων που κατάγονται από την Αμμόχωστο.

«Αυτό που αναμένουμε από τον κ. Νταβούτογλου και την Τουρκία είναι να αντιληφθούν ότι η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη προσφέρει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των Ελληνοκυπρίων και να αποδείξουν στην πράξη αυτό που δημόσια λένε, δηλαδή ότι επιθυμούν λύση του Κυπριακού».

Διαβάστε περισσότερα

Τρόικα: Καλύτερες από τις αναμενόμενες οι επιδόσεις Κύπρου