ΕΘΝΙΚΑ

Περίεργη ανησυχία των Γερμανών για την αναστήλωση της Ακρόπολης

Περίεργη ανησυχία των Γερμανών για την αναστήλωση της Ακρόπολης

"Ξαφνικός πόνος"…. έπιασε τους Γερμανούς για τις αρχαιότητες της Ελλάδας. Το πρόβλημα της πτώσης βράχων από την Ακρόπολη, έγινε θέμα ρεπορτάζ στη γερμανική εφημερίδα FR με τίτλο «Akropolis adieu?». Υπογραμμίζει μάλιστα πως η επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού έχει κοπεί δραματικά με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολο αν θα προχωρήσουν τα έργα.

«Το «ου γαρ έρχεται μόνον» φαίνεται πως ισχύει και για το διασημότερο σήμα κατατεθέν της Αθήνας», την Ακρόπολη, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Frankfurter Rundschau και συνεχίζει:

«Το ότι οι ηλικίας 2.500 ετών ναοί στην Ακρόπολη είναι ετοιμόρροποι δεν είναι κάτι καινούργιο. Από τη δεκαετία του 1960 γίνονται εργασίες αναστήλωσης προκειμένου να διαφυλαχτούν από ενδεχόμενη κατάρρευση. Παρά τα συνεχή έργα, ωστόσο, η Ακρόπολη παραμένει ένα από τα πιο αγαπημένα τουριστικά αξιοθέατα. Την περασμένη χρονιά περίπου 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν το σήμα κατατεθέν της Αθήνας. Το 2014 αναμένεται νέο ρεκόρ επισκεπτών (…)» γράφει χαρακτηριστικά.

Θυμίζει στον αναγνώστη, πως η Ακρόπολη έχει χιλιοτραγουδηθεί, κάνοντας αναφορά στη η γαλλίδα τραγουδίστρια Μιρέιγ Ματιέ που τραγουδούσε το 1971 το «Akropolis adieu».

Η κρίση εμποδίζει τις εργασίες

«Τη στιγμή που η Ελλάδα φέρεται να αφήνει πίσω την κρίση, συμβαίνει το εξής: το «ου γαρ έρχεται μόνον» φαίνεται πως ισχύει και για το διασημότερο σήμα κατατεθέν της Αθήνας. Η Ακρόπολη, ο βράχος στο κέντρο της πόλης όπου ο Περικλής έχτισε τον Παρθενώνα, τα Προπύλαια, το Ερέχθειο και το Ναό της Αθηνάς Νίκης, μπορεί να απολέσει τη σταθερότητά του» γράφει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της Frankfurter Rundschau.

Το άρθρο κάνει αναφέρει και σε σχετικό ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου της περασμένης Πέμπτης υπό τον τίτλο «Η Ακρόπολη καταρρέει, προειδοποιούν έλληνες μηχανικοί». Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εμφανίζεται ωστόσο καθησυχαστική, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκτιμώντας ότι «δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος, ούτε κινδυνεύει να καταρρεύσει η Ακρόπολη».

Και καταλήγει επισημαίνοντας πως «Οι ειδικοί ωστόσο παίρνουν το θέμα στα σοβαρά. Την περασμένη εβδομάδα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συνέστησε τη λήψη μέτρων για τη σταθεροποίηση της νότιας πλευράς του βράχου. Ασαφές παραμένει πώς μπορεί να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα αφού λόγω της οικονομικής κρίσης και του προγράμματος περικοπών των διεθνών δανειστών, ο προϋπολογισμός του ελληνικού υπ. Πολιτισμού μειώθηκε από το 2010 κατά το ήμισυ.»

πηγη DW

Διαβάστε επίσης

Χουριέτ: Στην Ελλάδα κυκλοφορούν τζιχαντιστές