ΕΘΝΙΚΑ

Εξηγήσεις από την Τουρκία για την Αμμόχωστο

Εξηγήσεις από την Τουρκία για την Αμμόχωστο

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών, Σεσίλια Γουίκστρομ, θα αποστείλει εκ μέρους της Επιτροπής επιστολή προς την Τουρκία, με την οποία θα ζητούνται εξηγήσεις, γιατί η Άγκυρα δεν έχει προχωρήσει στην επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, όπως τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας καθορίζουν.

Η αποστολή της επιστολής θα γίνει κατόπιν εισήγησης της Ευρωβουλευτού του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένης Θεοχάρους και στηρίζεται στην αναφορά που ετέθη ενώπιον της Επιτροπής από τον Λοΐζο Αυξεντίου εκ μέρους της Κίνησης Προσφύγων Αμμοχώστου.

Η Επιτροπή Αναφορών έχει ήδη εγκρίνει σχετική με το θέμα έκθεση κατόπιν αποστολής Ευρωβουλευτών, οι οποίοι εξέτασαν το ζήτημα της Αμμοχώστου επί τόπου.

Η αποστολή προς την Τουρκία δεν αποτρέπει μελλοντική αποστολή ομάδας Ευρωβουλευτών εντός τους 2015.

Στη δική της επιστολή προς την Πρόεδρο της Επιτροπής Αναφορών, η κ. Θεοχάρους τονίζει ότι την αποκλειστική ευθύνη για την κατοχή της πόλης της Αμμοχώστου φέρει η τουρκική κυβέρνηση και ο τουρκικός στρατός και προς αυτούς θα πρέπει να στραφεί η Επιτροπή Αναφορών, για να εξηγήσουν γιατί κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί από την Άγκυρα, προκειμένου να επιστραφεί η πόλη της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Η επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου, επισημαίνεται στην επιστολή, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο στην τελική λύση του Κυπριακού. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε παρακάτω, αναφέρει η κ. Θεοχάρους, εάν δεν δοθούν εξηγήσεις από την Τουρκία, η οποία έχει την ευθύνη.

ΠΗΓΗ sigmalive.com

Σχετικές ειδήσεις