ΕΘΝΙΚΑ

Guardian: «Αναστασιάδης -Ακιντζί φαίνονται συνέταιροι στην ειρήνη»

Guardian: «Αναστασιάδης -Ακιντζί φαίνονται συνέταιροι στην ειρήνη»

Το κύριο άρθρο της εφημερίδας Guardian, αναφέρεται στις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού με αφορμή την αλλαγή ηγεσίας στα Κατεχόμενα, με τη νίκη του Μουσταφά Ακιντζί .

Όπως αναφέρει τα άρθρο, τα ευχάριστα νέα από την Ευρώπη αυτές τις μέρες σπανίζουν, επομένως προκαλεί ικανοποίηση μία εξέλιξη που έχει τη δυνατότητα να ξεπαγώσει μία από τις παλαιότερες «παγωμένες συρράξεις» της ηπείρου.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί «μοιάζουν φυσικοί συνέταιροι στην ειρήνη».

Για τον Τουρκοκύπριο ηγέτη αναφέρει ότι έχει ένα ιστορικό διακριτικής και εποικοδομητικής συμμετοχής στην ανεπίσημη, πραγματιστική συνεργασία επί καθημερινών ζητημάτων που πάντα συνέδεαν τις δύο κοινότητες. Από την άλλη αναφέρεται ότι ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν από τους λίγους Ελληνοκύπριους ηγέτες που είχαν ταχθεί σθεναρά υπέρ του σχεδίου Ανάν. «Οι προσωπικότητες έχουν σημασία, αλλά υπάρχουν και άλλοι κρίσιμοι παράγοντες που προσφέρουν σημαντικούς λόγους για ελπίδα», συνεχίζει το άρθρο της Guardian.

Ένας από αυτούς τους παράγοντες, κατά την εφημερίδα, είναι η δύσκολη οικονομική κατάσταση και των δύο πλευρών του νησιού. Αυτό σημαίνει ότι μια λύση «θα έδινε στην οικονομία αμφότερων μία ώθηση», θα επέτρεπε τη γρήγορη και απρόσκοπτη αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, θα επέκτεινε τον τουρισμό, θα επέτρεπε επίσης την άμεση πρόσβαση των Ελληνοκυπρίων στην Τουρκία και θα καθιστούσε ελκυστική την ακίνητη περιουσία που τώρα δύσκολα μπορεί να πωληθεί λόγω της περιπλοκότητας της κατάστασης ιδιοκτησίας.

Επίσης σημειώνονται η ενίσχυση των δικοινοτικών επαφών, όπως μεταξύ των εμπορικών επιμελητηρίων των δύο πλευρών, αλλά και η έστω εύθραυστη ενίσχυση της εμπιστοσύνης μετά το άνοιγμα της πράσινης γραμμής.

Πηγή ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις