Βίντεο - πρόκληση: Οι Τούρκοι μετέτρεψαν σε τζαμί την Αγιά Σοφιά

Newsbomb

Βίντεο - πρόκληση: Οι Τούρκοι μετέτρεψαν σε τζαμί την Αγιά Σοφιά

«Σοκ» σε όλο τον χριστιανικό κόσμο προκαλεί το βίντεο με τον ιμάμη να διαβάζει στίχους από το κοράνι εντός του ιερού ναού της Αγίας Σοφίας και μάλιστα σε ζωντανή μετάδοση από την τουρκική τηλεόραση - Ανύπαρκτη η αντίδραση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που δέχεται νέο «χαστούκι» από τον σουλτάνο Ερντογάν.

Ιμάμης διαβάζει στίχους από το κοράνι εντός του ιερού ναού σε ζωντανή μετάδοση από την τουρκική τηλεόραση

Σε μια πρωτοφανή πρόκληση προχώρησαν οι Τούρκοι, κάνοντας τις απειλές τους πραγματικότητα και μετατρέποντας τον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, όπου θα διαβάζονται επί καθημερινής βάσεως στίχοι από το κοράνι και μάλιστα σε ζωντανή μετάδοση από την τουρκική τηλεόραση.

Η τουρκική κυβέρνηση και ο σουλτάνος Ερντογάν υλοποίησαν την εξαγγελία τους και μετέτρεψαν την Αγία Σοφία σε τζαμί για όλη την διάρκεια του Ραμαζανιού, δηλαδή από τις 6 Ιουνίου έως και τις 5 Ιουλίου.

Η εκπομπή, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Sabah θα περιλαμβάνει προσευχές, αναγνώσεις του Κορανίου αλλά και συζητήσεις με θέμα «την αδελφότητα στο Ισλάμ, την δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και την φιλανθρωπία». Σε αυτό θα παρευρίσκονται κάθε μέρα διαφορετικοί καλεσμένοι, συμπεριλαμβανομένων ιστορικών και ιμάμηδων.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι για πρώτη φορά είχε γίνει απόπειρα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, καθώς διαβάστηκε μετά από πολλά χρόνια το Κοράνι, αλλά η απόπειρα αυτή σταμάτησε κατόπιν μεγάλης αντίδρασης.

Φέτος ο Ερντογάν και οι πέριξ αυτού έκριναν ότι ήρθε η ώρα να προχωρήσουν σε αυτή την μεγάλη πρόκληση 85 χρόνια μετά, όπως αναφέρεται που η Αγία Σοφία είχε γίνει μουσείο. Μάλιστα την πρώτη μέρα του Ραμαζανίου θα παραστούν όπως έγινε γνωστό και πολλοί επίσημοι.

Σε ρόλο παρατηρητή για ακόμα μια φορά η ελληνική κυβέρνηση

Απούσα στις προκλήσεις των Τούρκων είναι για ακόμα μι φορά η ελληνική κυβέρνηση, η οποία απάντησε με μια απλή «διαρροή» του υπουργείου Εξωτερικών, όπως αναφέρει η ΝΔ. Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για «έλλειψη σεβασμού έναντι θρησκευτικών μνημείων».

Σύμφωνα με την ίδια διαρροή, «Η ανακοίνωση του τουρκικού κρατικού καναλιού ΤRΤ περί καθημερινής ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία, φαίνεται να έρχεται από μια άλλη εποχή». Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν ακόμη ότι «Τυχόν τέτοιες ενέργειες είναι αναχρονιστικές και ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού έναντι θρησκευτικών μνημείων που αποτελούν σύμβολα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης

Σκληρή κριτική στο υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποίησε η Νέα Δημοκρατία, μέσω της Ντόρας Μπακογιάννη, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα σοβαρό το ζήτημα στην υποτονική αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Η Αγιά Σοφιά, διαχρονικό σύμβολο της ορθόδοξης εκκλησίας, αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το αυταπόδεικτο αυτό γεγονός σεβάστηκαν ανεξαιρέτως όλες οι κυβερνήσεις του σύγχρονου τουρκικού κράτους, διατηρώντας την ως μουσείο. Η απόφαση των τουρκικών αρχών για προγραμματισμό ανάγνωσης του Κορανίου εντός της Αγιάς Σοφιάς για τον επόμενο μήνα, την μετατρέπει ουσιαστικά σε τζαμί για πρώτη φορά μετά από 80 χρόνια. Αποτελεί ενέργεια προκλητική, ακατανόητη και δείγμα έλλειψης σεβασμού έναντι των ορθοδόξων χριστιανών ανά την υφήλιο και δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας».

Η ανακοίνωση κλείνει με πυρά κατά του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο καλούν να προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες και να αφήσει στην άκρη τους άσκοπους λεονταρισμούς δια των κύκλων του. «Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό για να αντιμετωπίζεται από το υπουργείο Εξωτερικών μέσω της τακτικής δεν δυσαρεστώ κανέναν, τους έχω όλους ικανοποιημένους».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπ. Εξωτερικών

Με μια μικρή ανακοίνωση απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών στην προκλητική στάση της Τουρκίας κατά του ορθόδοξου Χριστιανισμού να μετατρέψει τον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Καταδικάζουμε ως οπισθοδρομική την ανακοίνωση των τουρκικών Αρχών για τον προγραμματισμό της ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, επ’ ευκαιρία του Ραμαζανιού.

Εμμονές, που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας, για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα. Επιπλέον, τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες».

Ό,τι συμβαίνει, σκάει και στο Instagram! Ακολούθησέ μας!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved