ΕΘΝΙΚΑ

Κυπριακό: Τι γράφει ο γερμανικός Τύπος για τη Διάσκεψη της Γενεύης

Κυπριακό: Τι γράφει ο γερμανικός Τύπος για τη Διάσκεψη της Γενεύης

Ειδήσεις | Κυπριακό: «Ίσως μια ιστορική στιγμή για τις διαπραγματεύσεις», γράφει σήμερα, Δευτέρα (09/01/2017), η εφημερίδα TAZ του Βερολίνου σε δημοσίευμά της για το Κυπριακό.

«Οι δύο πρόεδροι δεν ανήκουν στους στενοκέφαλους εθνικιστές παλαιάς σχολής, φαίνεται να επιδιώκουν ειλικρινά την πολιτική επανένωση της νήσου (...)Αλλά χωρίς την συναίνεση της Τουρκίας, που είναι δύναμη εγγύησης και κατοχής των Τουρκοκυπρίων, δεν μπορεί να επιτευχθεί πραγματική λύση, που σημαίνει αποχώρηση τμήματος των στρατιωτών της από το βόρειο τμήμα και παραίτηση από το δικαίωμα στρατιωτικής επέμβασης», σημειώνεται στη βερολινέζικη εφημερίδα.

«Ο Τούρκος πρόεδρος έχει», κατά την ίδια εφημερίδα, «τώρα άλλες προτεραιότητες με την εισαγωγή προεδρικού συστήματος για την ενίσχυση της δύναμής του. Γι' αυτόν τον σκοπό χρειάζεται τη συναίνεση των Τούρκων εθνικιστών που για αυτούς η εγκατάλειψη της 'Β. Κύπρου' θα ισοδυναμούσε με προδοσία των εθνικών συμφερόντων», προστίθεται.

«Έτσι θεωρείται απίθανο να συναινέσει ο Ερντογάν στην αποχώρηση των στρατιωτών από τα κατεχόμενα και σε αυτήν την περίπτωση απομένουν δύο δυνατότητες: είτε η νέα ομοσπονδιακή Κύπρος θα δεχθεί να εξαρτάται από μια περιφερειακή υπερδύναμη, είτε θα παραμείνει διαιρεμένη. Και τα δύο ενδεχόμενα δεν είναι δελεαστικά», καταλήγει το άρθρο της TAZ.

H Südwest Presse γράφει ότι ο Ερντογάν «κρατά το κλειδί για μια λύση του Κυπριακού» και συνεχίζει: «Ευρωπαίοι διπλωμάτες πιστεύουν ότι από τη μία η εθνικιστική και αυταρχική του πολιτική δεν προοιωνίζεται εύκολες διαπραγματεύσεις, αλλά από την άλλη η θέση του στο εσωτερικό είναι τόσο αδιαφιλονίκητη που θα μπορούσε να κάνει παραχωρήσεις. Σε περίπτωση επανένωσης θα είχε πρόσβαση στα πλούσια αποθέματα φυσικού αερίου που θα διαφοροποιούσαν τις ενεργειακές πηγές της χώρας αλλά θα έκαναν την Τουρκία σημαντικό ενεργειακό διάδρομο προς την Ευρώπη. Κατά την άποψη των παρατηρητών και κοινοτικών διπλωματών στη Λευκωσία θα ήταν ήδη μια επιτυχία, εάν οι διαπραγματεύσεις δεν αποτύγχαναν».

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικές ειδήσεις