ΕΘΝΙΚΑ

Τι ζήτησε ο Τσίπρας από τον Πούτιν – Πότε θα επισκεφθεί τη Μόσχα

Τι ζήτησε ο Τσίπρας από τον Πούτιν – Πότε θα επισκεφθεί τη Μόσχα

Με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν επικοινώνησε τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε, προκειμένου να του εκφράσει τα συγχαρητήριά του για την πρόσφατη επανεκλογή του.

Οι τουρκικές προκλήσεις και η ένταση σε Αιγαίο και Κύπρο, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και οι σχέσεις Ρωσίας με την ΕΕ, στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας

Προφανώς, τα… συχαρίκια ήταν η αφορμή για να σηκώσει ο κ. Τσίπρας το τηλέφωνο και να πάρει τον «τσάρο».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε εδώ και αρκετές ημέρες σκοπό να επικοινωνήσει με το Ρώσο πρόεδρο προκειμένου να τον ενημερώσει για τη στάση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Άλλωστε, είναι γνωστό πως Μόσχα και Άγκυρα διάγουν περίοδο εξαιρετικών σχέσεων, όχι μόνο για τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία, αλλά και εξαιτίας της αγοράς από την Τουρκία του πανίσχυρου αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Ο κ. Τσίπρας λοιπόν δεν δίστασε να αναφερθεί σε όλα τα «φλέγοντα» ζητήματα και κυρίως στα ελληνοτουρκικά και στην αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας σε διάφορα μέτωπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι θα θέσει το ζήτημα στη συνάντηση που θα έχει με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, στις 3 Απριλίου, στο πλαίσιο της Συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας-Τουρκίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον κ. Πούτιν για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης με στόχο την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου και ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι έχει γνώση και αναγνωρίζει τη σημαντική συμβολή του Έλληνα πρωθυπουργού σε αυτόν τον τομέα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η τηλεφωνική επικοινωνία κράτησε περισσότερο από μισή ώρα και σε αυτή επιβεβαιώθηκε η "καλή χημεία" μεταξύ των δύο ηγετών.

Ο κ. Πούτιν προσκάλεσε τον κ. Τσίπρα να επισκεφθεί τη Ρωσία το δεύτερο εξάμηνο του 2018, τόνισε τη σημασία των στενών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που είναι προγραμματισμένη για το φθινόπωρο και τόνισε πως η Ρωσία αποδίδει μεγάλη σημασία στο έργο της μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας, η οποία αναμένεται να συγκληθεί σύντομα.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας και τις περιφερειακές εξελίξεις.

Ως προς το θέμα με τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σκριπάλ και της κόρης του ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας επανέλαβε τις θέσεις του.

Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του τόνισε ότι αυτή η υπόθεση έχει επιβαρύνει πολύ τις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας, σημείωσε ότι πρέπει να διαλευκανθεί άμεσα και - όπου αυτό χρειάζεται - σε συνεργασία και με τη Ρωσία. Επισήμανε ότι αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε έρευνα του opcw (Organisation for Prohibition of Chemical Weapons).

Σε ότι αφορά τη στάση της Ελλάδας είπε ότι τηρεί σαφώς τις δεσμεύσεις της, ως χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά υποστηρίζει σταθερά το διάλογο και τη συνεργασία ΕΕ/ΝΑΤΟ με τη Ρωσία για την αντιμετώπιση διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων. Πρόσθεσε πως δεν βοηθά κανέναν η επιστροφή σε λογικές ψυχρού πολέμου.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων