ΕΘΝΙΚΑ

Γκρούεφσκι για Σκοπιανό: Η συμφωνία είναι πολύ χειρότερη από εκείνη που απορρίψαμε το 2009

Γκρούεφσκι για Σκοπιανό: Η συμφωνία είναι πολύ χειρότερη από εκείνη που απορρίψαμε το 2009

«Φουντώνει» η πολιτική κόντρα και στο εσωτερικό των Σκοπίων για την προωθούμενη συμφωνία ως προς το ονοματολογικό, με τον πρώην πρωθυπουργό της γείτονος, Νίκολα Γκρούεφσκι, να κάνει λόγο για μια «κακή συμφωνία».

Σε ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook, ο Γκρούεφσκι στηλιτεύει το κείμενο της επικείμενης συμφωνίας, λέγοντας πως πρόκειται για «πολύ χειρότερη συμφωνία από εκείνη που απορρίψαμε το 2009».

«Απερρίφθη το 2009 και έγινε αποδεκτή σήμερα σε μία πολύ χειρότερη εκδοχή της. Όχι μόνο για εξωτερική αλλά και για πλήρη εσωτερική χρήση, μαζί με αλλαγή στο σύνταγμα, την αποκήρυξη της διασποράς, της ιστορίας μας, της Αντιφασιστικής Συνέλευσης για την Εθνική Απελευθέρωση της Μακεδονίας, της εξέγερσης του Ίλιντεν και της ίδιας της ταυτότητάς μας», έγραψε ο πρώην πρωθυπουργός του ακροδεξιού κόμματος VMRO – DPMNE.

Τι προβλέπει η προωθούμενη συμφωνία με τα Σκόπια

Μεταξύ άλλων, στο κείμενο της συμφωνίας προβλέπονται τα εξής:

1.Το επίσημο όνομα θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», το οποίο θα είναι το συνταγματικό όνομα και θα χρησιμοποιείται erga omnes, όπως προβλέπεται στη συμφωνία. Το σύντομο όνομα θα είναι «Βόρεια Μακεδονία».

2.Η ιθαγένεια θα είναι Μακεδονική/Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, όπως θα εγγράφεται σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα.

3.Η επίσημη γλώσσα θα είναι η «μακεδονική γλώσσα» όπως αναγνωρίστηκε από την Τρίτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων που διεξήχθη στην Αθήνα το 1977, και περιγράφεται στο άρθρο 7 (3) και (4) της παρούσας συμφωνίας.

4.Οι όροι «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» έχουν την έννοια που αποδίδεται στο άρθρο 7 της συμφωνίας.

5.Οι κωδικοί χώρας για τις πινακίδες αυτοκινήτου θα είναι NM και NMK. Για όλους τους άλλους σκοπούς κωδικοί χώρας παραμένουν οι ΜΚ και MKD, όπως επισήμως αποδόθηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό τυποποίησης.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της συμφωνίας, κάνοντας κλικ ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης:

Δείτε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό

Σχετικές ειδήσεις