ΕΘΝΙΚΑ

Συναγερμός σε Ελλάδα - Κύπρο: Τουρκικά πολεμικά πλοία σε απόσταση αναπνοής από την κυπριακή ΑΟΖ

Συναγερμός σε Ελλάδα - Κύπρο: Τουρκικά πολεμικά πλοία σε απόσταση αναπνοής από την κυπριακή ΑΟΖ

Κυπριακή ΑΟΖ | Τουρκία: Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται το τελευταίο διάστημα Αθήνα και Λευκωσία, εξαιτίας τις ισχυρής παρουσίας τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, στα Κατεχόμενα αλλά και μια «ανάσα» από την κυπριακή ΑΟΖ, με την Άγκυρα να δείχνει έτοιμη να στήσει ακόμη ένα «θερμό επεισόδιο» στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ «ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ» ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ - ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΚΑΙ Ο ΡΩΣΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», τουρκικά πολεμικά πλοία που πηγαινοέρχονται στην περιοχή, προκαλώντας στην κυπριακή ΑΟΖ. Και σα να μην έφθαναν όλα αυτά, η Άγκυρα έστειλε και το σκάφος «Μπαρμπαρός» στα Κατεχόμενα απέναντι στο Ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα, ενώ δεν σταμάτησε τις απειλές της για γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ με το νεοαποκτηθέν πλωτό γεωτρύπανο «Πορθητής».

Μέσα σε τούτο τον πρωτόγνωρο «συνωστισμό» στρατιωτικών δυνάμεων, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει και την παρουσία του ρωσικού στόλου, ο οποίος παραπλέει στ’ ανοιχτά της Μεγαλονήσου. Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Ρώσοι δέσμευσε θαλάσσιες περιοχές γύρω από την Κύπρο Μεγαλόνησο για τη διεξαγωγή ασκήσεων με πραγματικά πυρά και με χρήση πυραύλων σε μεγάλο ύψος.

Το γεγονός αυτό ανάγκασε τις κυπριακές Αρχές εναέριας κυκλοφορίας, για λόγους ασφαλείας, να τροποποιήσουν τα δρομολόγια των αεροσκαφών.

Όπως αναφέρουν τα «Νέα», σε όλες τις περιπτώσεις οι δεσμεύσεις έγιναν μέσω Navtex υπό τη διαδικασία που καθορίζει η Κύπρος. Από τις οκτώ θαλάσσιες περιοχές, οι επτά εμπίπτουν εξ ολοκλήρου ή εν μέρει στην περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και στο FIR Λευκωσίας.

Σε κάποιες περιπτώσεις η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκδώσει και Notam για περιορισμούς στις πτήσεις στις περιοχές των ρωσικών ναυτικών ασκήσεων, αφού γίνεται αναφορά σε πυρά με ρουκέτες. Πάντως εκείνο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι όλες οι ενέργειες των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων έναντι της Κύπρου έγιναν με νόμιμο τρόπο, σύμφωνα με τις διατάξεις του διεθνούς ναυτικού δικαίου.

Οι ενέργειες, ωστόσο, των Ρώσων, φαίνεται πως προκαλούν εκνευρισμό στην τουρκική πλευρά και σε μια κίνηση αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, εξέδωσαν αντι-Notam.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως αρχίζει σιγά - σιγά να υλοποιείται η στρατηγική του Ερντογάν, με παιχνίδια φτηνού εντυπωσιασμού και «ψευτοτσαμπουκάδων» στο ενεργειακό «μονοπάτι» που ενώνει το Καστελλόριζο με την Κυπριακή ΑΟΖ, γεγονός που εύστοχα είχε επισημάνει προ ημερών ο διεθνολόγος και διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, στο Newsbomb.gr.

Δείτε σχετικά:

Διαβάστε επίσης: