ΕΘΝΙΚΑ

Ο αλυτρωτισμός βασιλεύει στα σχολεία των Σκοπίων: Τα φρικτά ψέματα που διδάσκονται οι μαθητές

Ο αλυτρωτισμός βασιλεύει στα σχολεία των Σκοπίων: Τα φρικτά ψέματα που διδάσκονται οι μαθητές
Εκπαιδεύονται να έχουν αλυτρωτικές τάσεις για τη «χαμένη πατρίδα»

Οι ανακρίβειες, η «χαμένη πατρίδα» που φτάνει μέχρι τη Δυτική Ελλάδα και η παραποίηση της ελληνικής Ιστορίας.

 

Η Ελλάδα έχει απαιτήσει από τα Σκόπια να αφαιρέσει από τη διδακτέα ύλη της επόµενης σχολικής χρονιάς όλες τις αναφορές που εµπεριέχουν αλυτρωτισµό ή αναθεωρητισµό, τους αµφιλεγόµενους χάρτες και σύµβολα που παραπέµπουν στην Ελληνική Ιστορία – ειδικά στην αρχαία Μακεδονία.

Στη Μεικτή ∆ιεπιστηµονική Επιτροπή Εµπειρογνωµόνων Ελλάδας - Σκοπίων που συνεδρίασε στις 2 Νοεµβρίου 2018 στη Θεσσαλονίκη και οι δύο πλευρές δεσµεύτηκαν ότι θα εφαρµόσουν τη Συµφωνία των Πρεσπών κατά γράµµα και το διεθνές δίκαιο µε σεβασµό.

Ανακρίβειες και παραποιήσεις

Τα εγχειρίδια του δηµοτικού της γειτονικής χώρας, αποσπάσµατα των οποίων παρουσιάζει το «Έθνος της Κυριακής», είναι γραµµένα σε συνθήκες πολιορκίας και «θερµοκηπίου» για τις νέες γενιές, εργαλειοποίησης της Ιστορίας ως µέσου αυτοάµυνας, ψύχωσης στη διελκυστίνδα του ονοµατολογικού και, το πιο σηµαντικό, έχουν πάρα πολλές ανακρίβειες και παραποιήσεις της Ιστορίας.

Οι µαθητές των σχολείων των Σκοπίων εκπαιδεύονται να έχουν αλυτρωτικές τάσεις για τη «χαµένη πατρίδα», που εµφανίζεται σε χάρτες των σχολικών βιβλίων τους να έχει έκταση µέχρι και τη ∆υτική Ελλάδα και φυσικά να βρέχεται από το Αιγαίο. Αποτέλεσµα αυτού είναι γενιές µαθητών τα τελευταία 25 χρόνια να έχουν σχηµατίσει την εσφαλµένη αντίληψη για τη µη ελληνικότητα της Μακεδονίας και να θεωρούν ότι έχουν το προνόµιο στη χρήση του ονόµατος, της Ιστορίας και των συµβόλων που απορρέουν από αυτήν.

Χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι η οικειοποίηση αρχαιολογικών ευρηµάτων, µνηµείων (Πέλλα, ∆ίον), όπως η εικόνα του Φιλίππου Β’, η απεικόνιση της Μακεδονικής Φάλαγγας, ο Ήλιος της Βεργίνας, που βρίσκονται στον ελλαδικό χώρο και ανακαλύφθηκαν από σπουδαίους Έλληνες αρχαιολόγους. Το µικρό δείγµα από το οπτικό υλικό που χρησιµοποιείται στα εν λόγω εγχειρίδια αποτελεί µόνο ένα µέρος του χονδροειδούς σφετερισµού της αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας που λαµβάνει χώρα στη γείτονα τα τελευταία χρόνια.

Δείτε χάρτες και εικόνες από τα σκοπιανά βιβλία Ιστορίας

Διαβάστε επίσης:

Κλειστά όλα τα σχολεία την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου

Θέμος Αναστασιάδης: Σήμερα (27/01) το τελευταίο «αντίο» στον δημοσιογράφο

Ρoή Ειδήσεων