ΕΘΝΙΚΑ

Ύπουλο σχέδιο Ερντογάν: Κατακλύζει το Αιγαίο με δεκάδες drones

Ύπουλο σχέδιο Ερντογάν: Κατακλύζει το Αιγαίο με δεκάδες drones
Ο «σουλτάνος» επιχειρεί να ανατρέψει με κάθε τρόπο τις ευαίσθητες ισορροπίες με φόντο το Αιγαίο
EPA

Στην απόλυτη κυριαρχία της Τουρκίας στο Αιγαίο φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι αποσκοπεί ο πρόεδρος της γείτονος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, σμήνος από μικρά και φθηνά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατακλύζουν τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής», το κατεξοχήν προπαγανδιστικό όργανο του «σουλτάνου», η τουρκική εφημερίδα «Yeni Şafak» κυκλοφόρησε στις 2 Μαρτίου µε κεντρικό πρωτοσέλιδο θέµα στο πλαίσιο του οποίου υποστηρίζεται ότι «η χρήση µη επανδρωµένων αεροσκαφών από το τουρκικό πολεµικό ναυτικό άλλαξε τις ισορροπίες στο Αιγαίο».

«Το πολεµικό ναυτικό, το οποίο ελέγχει το Αιγαίο, ενίσχυσε τη δύναµή του στην περιοχή µε τη χρήση µη επανδρωµένων αεροσκαφών» αναφέρει το δηµοσίευµα, η συντάκτρια του οποίου κατηγορεί την Ελλάδα ότι «έχει παραβιάσει πολλές φορές τον τουρκικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο µε µη επανδρωµένα αεροσκάφη τύπου “Heron”», τα οποία έχει νοικιάσει από το Ισραήλ. ∆ιόλου τυχαία το επίµαχο δηµοσίευµα ήρθε να συνδυαστεί χρονικά µε την αεροναυτική στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» (27 Φεβρουαρίου - 8 Μαρτίου), στην οποία πήραν µέρος και µη επανδρωµένα αεροσκάφη (ΜΕΑ ή UAV εκ του «Unmanned Aerial Vehicle»).

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του «Έθνους», η Τουρκία έχει σήµερα στην επιχειρησιακή της διάθεση περίπου 75 µη επανδρωµένα αεροσκάφη, άλλα από τα οποία είναι τύπου «Bayraktar» και άλλου τύπου «ANKA».

Και τα δύο κατασκευάζονται στην Τουρκία: τα µεν «Bayraktar» από την ιδιωτική εταιρεία Baykar Makina, που «τυχαίνει» να ανήκει στον γαµπρό του προέδρου Ερντογάν, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, τα δε «ANKA» από την κρατική Turkish Aerospace Industries (ΤΑΙ ή TUSAŞ).

Και οι δύο τύποι drones φέρουν ή δύνανται να φέρουν πυραύλους, ενώ ειδικά τα «Bayraktar», που είναι περισσότερα σε αριθµό (52 από τα οποία τα 34 ανήκουν στις τουρκικές ένοπλες δυνάµεις, τα 12 στη στρατοχωροφυλακή/Jandarma και τα 6 στην αστυνοµία), έχουν δοκιµαστεί και σε συνθήκες πολέµου, κατά των Κούρδων στο Αφρίν της Βόρειας Συρίας.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, τέτοιου τύπου αεροσκάφη θα µπορούσαν να λειτουργήσουν ακόµη και ως «δόλωµα», προκαλώντας την ελληνική αεράµυνα.

Ακριβή η αναχαίτιση των drones

Σύμφωνα, πάντα, με το «Έθνος», μείζον ζήτημα συνιστά για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία η αναχαίτιση των τουρκικών drones, καθώς το κόστος σε καύσιμα αλλά και σε συντήρηση είναι διόλου ευκαταφρόνητο.

Σε κάθε περίπτωση, καθίσταται σαφής η πρόθεση του «σουλτάνου» να δημιουργήσει ένα νέο status quo στο Αιγαίο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ισορροπίες Ελλάδας – Τουρκίας.

Διαβάστε επίσης:

Θρήνος: Πέθανε σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιός (pics)

Τραγωδία Αιθιοπία - Συγκλονίζει η μαρτυρία του Έλληνα: «Κατέρρευσα όταν κατάλαβα πόσο τυχερός ήμουν»

Προσοχή: Έκτακτη ανακοίνωση της COSMOTE - Γιατί προειδοποιεί τους πελάτες της

Σχετικές ειδήσεις