ΕΘΝΙΚΑ

«Θρίλερ» στο Αιγαίο: Τουρκικά F-16 παρενόχλησαν το ελικόπτερο που μετέφερε τον Αρχηγό ΓΕΣ

«Θρίλερ» στο Αιγαίο: Τουρκικά F-16 παρενόχλησαν το ελικόπτερο που μετέφερε τον Αρχηγό ΓΕΣ

Ξεπέρασαν τα όρια οι Τούρκοι - Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα χάρη στην ψυχραιμία των Ελλήνων πιλότων

Σοβαρό επεισόδιο που έθεσε σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια της πτήσης ελικοπτέρου με το οποίο πετούσε πέριξ του Καστελόριζου ο Α/ΓΕΣ Γιώργος Καμπάς, σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (18/04).

Το περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή ευθύνης της 95 Ανώτατης Διοικήσεως Ταγμάτων Εθνοφυλακής (95 ΑΔΤΕ).

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού επέβαινε σε ένα ελικόπτερο τύπου UH-1H Huey το οποίο είχε απογειωθεί από τη Ρόδο και κατευθυνόταν προς τη Μεγίστη, προκειμένου να επισκεφτεί τη Διοίκηση Άμυνας του νησιού, αλλά και τα φυλάκια στις νήσους Ρω και Στρογγυλή.

Λίγο πριν το ελικόπτερο του Αρχηγού Στρατού, Γιώργου Καμπά προσγειωθεί στη Μεγίστη, ένα ζευγάρι τουρκικών μαχητικών F- 16 το πλησίασε πετώντας αρχικά σε απόσταση περίπου 2 ναυτικών μιλίων από το ελικόπτερο.

Στη συνέχεια οι Τούρκοι επιχείρησαν να το παρενοχλήσουν πετώντας σε απόσταση αναπνοής από αυτό, με σκοπό να το «ταρακουνήσουν» με τα καυσαέρια των μαχητικών.

Ωστόσο χάρη στην άμεση αντίδραση των χειριστών του ελληνικού ελικοπτέρου αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Οι Έλληνες πιλότοι κατέβασαν το ελικόπτερο πολύ χαμηλά και το «οριζοντίωσαν» σχεδόν πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας με αποτέλεσμα τα τουρκικά μαχητικά να μην μπορούν να το ακολουθήσουν.

Την ίδια ώρα είχε δοθεί εγκαίρως εντολή στα αεροσκάφη ετοιμότητος (readiness) της ελληνικής αεράμυνας που απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση του Καστελλίου Κρήτης. Το ελικόπτερο τελικά προσγειώθηκε στη Μεγίστη, ενώ την ίδια ώρα τα τουρκικά μαχητικά ενεπλάκησαν σε εικονική αερομαχία με τα ελληνικά μαχητικά στον ευρύτερο εναέριο χώρο πάνω από το Καστελόριζο!

Ο Αρχηγός ΓΕΣ ο οποίος βρισκόταν από χθες στη ζώνη ευθύνης της 95 ΑΔΤΕ στα νότια Δωδεκάνησα ήδη βρίσκεται στο δρόμο της επιστροφής από Ρόδο έχοντας ολοκληρώσει την εκεί επίσκεψή του.

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση - ΣΟΚ: Δείτε πόσες μονάδες προηγείται η ΝΔ

Σχετικές ειδήσεις