ΕΛΛΑΔΑ

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στη Ρόδο (Photos+Video)

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στη Ρόδο (Photos+Video)

Δύσκολη είναι η αποψινή νύχτα για τους κατοίκους της Ρόδου, καθώς η φωτιά που ξέσπασε από τις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου (22/8) σε δασική περιοχή ανάμεσα σε Τσαΐρι και Παστίδα συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα.

Εκκενώθηκαν οικισμοί – Αντίπαλος οι ισχυροί άνεμοι – Βοήθεια από Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Η φωτιά ξεκίνησε από σημείο όπου υπήρχαν παλιά αυτοκίνητα και πήρε γρήγορα διαστάσεις εξαιτίας των ανέμων που έπνεαν με ένταση στο νησί. Η κινητοποίηση των δασοπυροσβεστικών δυνάμεων ήταν άμεση, αλλά το μέτωπο επεκτάθηκε γρήγορα σε έκταση περίπου ενάμιση χιλιομέτρου.

Στο σημείο έφτασαν 24 οχήματα, 54 πυροσβέστες, 12 του πεζοπόρου τμήματος, 10 οχήματα ΟΤΑ, τρία ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη, που μέχρι και τη δύση του ηλίου και κόντρα στους ισχυρούς ανέμους, προσπαθούσαν να περιορίσουν το μέτωπο.

Ένα σπίτι, μια βιοτεχνία αλουμινίου και μερικά αυτοκίνητα έγιναν «στάχτη», ενώ ευτυχώς δεν έχουν κινδυνεύσει ανθρώπινες ζωές. Οι οικισμοί Τσαΐρη και Αγία Βαρβάρα εκκενώθηκαν, λόγω του ότι η φωτιά πλησίαζε επικίνδυνα.

Η κεντρική διοίκηση αποφάσισε να στείλει σημαντικές ενισχύσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά, η οποία μαίνεται και απειλεί κατοικημένες περιοχές.Από την Αθήνα αναχώρησαν 13 οχήματα, με 50 πυροσβέστες, 11 του πεζοπόρου από την 1η ΕΜΑΚ, με Super Puma. Επίσης, αναχώρησαν με C130 από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη άλλοι 61 πυροσβέστες.

Ακόμα, δυνάμεις του στρατού, του δασαρχείου, της αστυνομίας και των εθελοντικών ομάδων είναι επί ποδός και έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να εκκενώσουν κατοικίες ή βιοτεχνίες και επιχειρήσεις, αν χρειαστεί.

Με το πρώτο φως της Κυριακής (23/8), αναμένεται να ξεκινήσουν ξανά οι επιχειρήσεις από αέρος.

Η μεγάλη πυρκαγιά δημιούργησε προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση σε πολλές περιοχές του νησιού, Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Δημήτρης Τσίκκης, κάνοντας έκκληση να γίνεται λελογισμένη χρήση του νερού.

Στην ανακοίνωση τονίζεται:

Με τη φωτιά να βρίσκεται σ εξέλιξη στην περιοχή ΤΣΑΙΡΙ υπάρχει το ενδεχόμενο να σταματήσει η ηλεκτροδότηση των γεωτρήσεων που τροφοδοτούν την κεντρική δεξαμενή της ξενοδοχειακής ζώνης στην ΙΞΙΑ.

Η ΔΕΥΑΡ καλεί τους καταναλωτές και κυρίως τα ξενοδοχεία να ενημερώσουν τους επισκέπτες καθώς επίσης στο μέτρο του δυνατού να κάνουν λελογισμένες χρήση νερού.

Η επιχείρηση με τα συνεργεία της βρίσκεται σ επιφυλακή για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου ενδεχόμενου και επεξεργάζεται ήδη σενάρια για υδροδότηση της ξενοδοχειακής ζώνης από άλλα δίκτυα.

Η ΔΕΥΑΡ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΛΟΓΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΥΠΟΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΔΕΗ που σαν αποτέλεσμα έχει τη μη λειτουργία των γεωτρήσεων στις παρακάτω περιοχές

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

ΚΟΣΚΙΝΟΥ

ΠΑΣΤΙΔΑ

ΜΑΡΙΤΣΑ

ΚΡΕΜΑΣΤΗ

ΙΑΛΥΣΟΣ

Πηγή φωτογραφιών και βίντεο: rodiaki.gr και dimokratiki.gr

Σχετικές ειδήσεις