ΠΑΙΔΕΙΑ

Φοιτητική ζωή: Η σημασία της οργάνωσης και οι τεχνολογίες που κάνουν τη διαφορά

Φοιτητική ζωή: Η σημασία της οργάνωσης και οι τεχνολογίες που κάνουν τη διαφορά

Μπορεί η οργάνωση να γίνει το Α και το Ω στη ζωής ενός φοιτητή; Ίσως να ακούγεται παράταιρο, ωστόσο η επιπόλαιη διαχείριση του χρόνου και του χώρου κατά τη διάρκεια της φοιτητικής ζωής έχει πολλές φορές ως συνέπεια τη μετατροπή της πιο «ξέγνοιαστης» περιόδου ενός νέου σε μία «λερναία ύδρα» υποχρεώσεων.

Με τις εργασίες, τις παρακολουθήσεις και την πολύωρη μελέτη να «κλέβουν» πολύτιμες στιγμές από τις απαραίτητες εξόδους, βόλτες, ταξίδια και εκδρομές με τους νέους φίλους και συμφοιτητές, η ελαχιστοποίηση των… αναγκαίων αντιπερισπασμών πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, αν θέλει κάποιος να απολαύσει στο έπακρο τη μετάβαση από την εφηβεία στα ανεπανάληπτα χρόνια των νεανικών ανησυχιών και αναζητήσεων.

Η τεχνολογία στο πλευρό του φοιτητή

Όλα, λοιπόν, ξεκινούν από τη σωστή οργάνωση και διαχείριση χρόνου. Γιατί αυτό που έχει σημασία, δεν είναι οι υπερβολικές ώρες μελέτης, αλλά η αποτελεσματικότητά τους. Σε αυτό διευκολύνει αναμφισβήτητα η τεχνολογία, η οποία μπορεί να κάνει πολύ εύκολα τη διαφορά στη «μάχη» με τα deadlines. Με το χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση των εργασιών ή κάποιων project να είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένος με τις επιδόσεις του ηλεκτρονικού υπολογιστή ή του λάπτοπ που χρησιμοποιείται, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η επιλογή μιας συσκευής, που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του χρήστη, μπορεί να λειτουργήσει σε βάρος των υπόλοιπων φοιτητικών δραστηριοτήτων! Με μια επίσκεψη στα καταστήματα Public ή στο Public.gr, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για όλα τα τελευταία προϊόντα τεχνολογίας και να εντοπίσουν κορυφαία laptop, σταθερούς υπολογιστές, οθόνες, πολυμηχανήματα και περιφερειακά, που θα τους λύσουν τα χέρια.

Και επειδή είναι πάντα χρήσιμο να γνωρίζει κάποιος τον ακριβή χρόνο που αφιερώνει σε κάθε δραστηριότητα, η χρήση κάποιου «Time tracking App» σε οποιοδήποτε αξιόπιστο επώνυμο smartphone, αποτελεί μία εξαιρετικά «έξυπνη» ιδέα για την καλύτερη μελλοντική οργάνωση.

Η οργάνωση του χώρου είναι ο εχθρός της αναποτελεσματικότητας

Εκτός, όμως, από την αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής, η εξοικονόμηση χρόνου απαιτεί και την καλή οργάνωση του χώρου. Σύμφωνα με έρευνες, οι φοιτητές αφιερώνουν περίπου 10-12 ώρες την εβδομάδα για διάβασμα, κάτι που συνήθως λαμβάνει χώρα στο δωμάτιό τους. Επομένως, είναι σημαντικό ο προσωπικός τους χώρος να είναι οργανωμένος, καθαρός και τακτοποιημένος για την επίτευξη μεγαλύτερης συγκέντρωσης, χωρίς αντιπερισπασμούς. Σε αυτό διευκολύνουν τα διάφορα είδη αρχειοθέτησης, μεταξύ των οποίων, τα ντοσιέ, τα κλασέρ, οι χαρτοθήκες, τα κουτιά αποθήκευσης, αλλά και τα είδη οργάνωσης γραφείου, όπως τα post-it, τα ψαλίδια, τα συρραπτικά, οι αριθμομηχανές και οι κόλλες. Ένα καλό σύστημα κατηγοριοποίησης εγγράφων και η πρόσβαση σε αναλώσιμα ανά πάσα ώρα και στιγμή, μπορούν να γλιτώσουν το χρήστη από την άσκοπη και χρονοβόρα επανάληψη ενεργειών, που αποτελούν τον εχθρό της αποτελεσματικότητας.

Ανακτώντας το χαμένο έδαφος της εκμάθησης ξένων γλωσσών

Τα φοιτητικά χρόνια είναι, επίσης, η καταλληλότερη περίοδος για την εκμάθηση νέων ξένων γλωσσών και η ιδανική ευκαιρία για να ανακτήσει κάποιος το χαμένο έδαφος της τελειοποίησης των αγγλικών, των γαλλικών ή των γερμανικών, που βρίσκονται ένα βήμα μακριά από την απόκτηση του ανώτατου πτυχίου αναγνώρισης. Πρόκειται για μία «επένδυση», που όχι μόνο ανοίγει την όρεξη για ταξίδια και διευρύνει τους ορίζοντες, αλλά ενισχύει και το βιογραφικό κάθε απόφοιτου με στόχο την ταχύτερη επαγγελματική αποκατάσταση. Με μια επίσκεψη στο Public ή το Public.gr οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εντοπίσουν μία τεράστια γκάμα βιβλίων εκμάθησης ξένων γλωσσών και λεξικών σε δεκάδες γλώσσες, όπως αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιαπωνικά, ρωσικά, κινέζικα, αραβικά, τα οποία θα βοηθήσουν στη βελτίωση των απαραίτητων επικοινωνιακών δεξιοτήτων. Σε περίπτωση, μάλιστα, που ο φοιτητής «φλερτάρει» με τη ιδέα της συμμετοχής στο δημοφιλές πρόγραμμα κινητικότητας «Erasmus», η οποία μπορεί και να τον οδηγήσει για ένα ολόκληρο ακαδημαϊκό έτος σε κάποιο πανεπιστήμιο της Ευρώπης ή της Ασίας, η απόκτηση του κατάλληλου λεξικού είναι βέβαιο ότι θα διευκολύνει την εκτός συνόρων διαμονή.

Πόσο εύκολα, όμως, μπορεί να αποκτήσει κάποιος όλα τα προαναφερθέντα «εργαλεία» οργάνωσης; Η απόκτηση όλων των παραπάνω προϊόντων, τα οποία συγκαταλέγονται στην τεράστια γκάμα των 100.000+ ειδών τεχνολογίας, αξεσουάρ, βιβλίων, CD-DVD, gaming και παιδικών παιχνιδιών που φιλοξενεί το Public.gr στις καλύτερες τιμές, έχει γίνει πιο εύκολη από ποτέ, καθώς οι χρήστες μπορούν να παραλάβουν αυθημερόν την παραγγελία τους, όταν η online κράτηση έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τις 14:00!