ΠΑΙΔΕΙΑ

Κλειστά σχολεία – Κοροναϊός: «Μαθήματα και το Πάσχα, πιθανή η παράταση του διδακτικού έτους»

Κλειστά σχολεία – Κοροναϊός: «Μαθήματα και το Πάσχα, πιθανή η παράταση του διδακτικού έτους»

Κλειστά σχολεία: Για τους τρόπους με τους οποίους ενδέχεται να αναπληρωθούν οι χαμένες ώρες των μαθημάτων από το κλείσιμο των σχολείων από την Τετάρτη (11/03), και για 14 ημέρες, μίλησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, επεσήμανε πως «δεν υπάρχει καμία ανησυχία για το διδακτικό έτος. Θα ολοκληρωθεί κανονικά η σχολική χρονιά, δεν χρειάζεται να ανησυχούν οι μαθητές και οι φοιτητές».

Όπως είπε, αρχικά θα αναπροσαρμοστούν οι διδακτικές ώρες από 45 σε 35 λεπτά και θα καταργηθούν οι περίπατοι, οι οποίοι είναι δύο ανά μήνα για κάθε σχολείο.

Αναφορικά με τα σχολεία που είναι ήδη κλειστά και τα οποία θα χάσουν περισσότερες ημέρες, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι «θα εξεταστεί ακόμη και το ενδεχόμενο να γίνουν μαθήματα σε ημέρες των διακοπών για το Πάσχα», ενώ τόνισε ότι «εφ' όσον παραταθούν τα μέτρα, δεν αποκλείεται και η παράταση του διδακτικού έτους».

Η υπουργός επανέλαβε ότι οι μαθητές θα πρέπει να ακολουθήσουν τους κανόνες πρόληψης που ισχύουν για όλους, τονίζοντας ότι δεν σημαίνει πως επειδή τα σχολεία είναι κλειστά θα πρέπει τα παιδιά να βρίσκονται σε καφετέριες ή σε πάρτι, και σημειώνοντας ότι θα πρέπει να τηρούν σχολαστικά τα μέσα προσωπικής υγιεινής για την προστασία των ίδιων, των γονέων και των παππούδων τους.

Σε ό,τι αφορά την διεξαγωγή των μαθητικών παρελάσεων, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να μην γίνουν οι μαθητικές παρελάσεις για την 25η Μαρτίου, σημείωσε ωστόσο, ότι όλα τα σενάρια μελετώνται από την κυβέρνηση.

Ειδικότερα για ό,τι αφορά στη λειτουργία των πανεπιστημίων, η υπουργός ανέφερε ότι μελετάται ακόμη και η πιθανότητα για εξ αποστάσεως εκπαίδευση, προκειμένου να μη χαθεί το εξάμηνο.

Δείτε σχετικό βίντεο:

Κλείνουν όλα τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα

Στην αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας προχωράει η κυβέρνηση, προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του κοροναϊού στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης (10/03) ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Το μέτρο αφορά όλες τις βαθμίδες της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης και θα έχει άμεση εφαρμογή.

Θα ισχύσει για τις επόμενες 14 ημέρες και αφορά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα σχολεία, τα ΙΕΚ και τα πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια.

Το μέτρο όπως εξήγησε ο κ. Κικίλιας είναι προληπτικό και έχει ως κύριο στόχο να μειωθεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Ο ίδιος είπε ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα για εργαζόμενους γονείς και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα. Με έμφαση επανέλαβε ότι οι γονείς θα πρέπει να περιορίσουν τα παιδιά τους για να μειωθεί η διασπορά του ιού, έκανε λόγο για ατομική ευθύνη και είπε επί λέξει ότι «είναι η στιγμή που όλοι οι Έλληνες πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα».

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τρίτης (10/03) ανακοινώθηκε πως από τον COVID-19 προσβλήθηκαν πέντε ακόμα άνθρωποι, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων νέου κοροναϊού να φθάνει πλέον τα 89.

Παράλληλα πέραν της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού COVID-19, ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως υπάρχουν τέσσερα «ορφανά» κρούσματα.

Το πιο σοβαρό περιστατικό έχει καταγραφεί στο ΠΓΝ Πατρών, όπου ο ασθενής νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας καθώς η κατάστασή του έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και θεωρείται κρίσιμη.

Κλειστά και τα φροντιστήρια

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, απαγορεύεται η λειτουργία των φροντιστηρίων για 14 ημέρες, μετά από την παρέμβαση της υπουργού Παιδείας, Νίκη Κεραμέως για το κλείσιμο όλων των χώρων στους οποίους συγκεντρώνονται παιδιά.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι ζήτησε από τον ΕΟΔΥ να διατάξει το κλείσιμο φροντιστηρίων και πάσης φύσεως εξωσχολικών δομών εκπαίδευσης, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, στις υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν περιλαμβάνονται φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, κέντρα δια βίου μάθησης κ.α.

Όπως τόνισε νωρίτερα στο Newsbomb.gr, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φροντιστών κ. Βαφειαδάκης, «Ο,τι μας πουν θα το κάνουμε. Προέχει η δημόσια υγεία και η ασφάλεια των μαθητών».

Σχετικά με τους μαθητές των Πανελλαδικών εξετάσεων, ο κ. Βαφειάδης, τόνισε πως επικρατεί κάποια αναταραχή όπως είναι λογικό, ωστόσο «είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε με οποιοδήποτε τρόπο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αν παραστεί ανάγκη, θα καλύψουμε το κενό που θα δημιουργηθεί με εξ' αποστάσεως εκπαίδευση, με την χρήση τεχνολογικών μέσων.

Έκτακτα μέτρα ανακοινώνει και ο Μητσοτάκης

Ανακοινώσεις για τα μέτρα αποφυγής εξάπλωσης του κοροναϊού, την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών αναμένεται να κάνει αύριο, Τετάρτη o πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός στην Ελλάδα: «Βόμβα» του καθηγητή Σύψα στο Newsbomb.gr για τα «ορφανά» κρούσματα

Κοροναϊός στην Ελλάδα: Κλειστά παραμένουν 100 κρεβάτια Εντατικής λόγω έλλειψης προσωπικού

Σχετικές ειδήσεις