ΠΑΙΔΕΙΑ

Κοροναϊός στην Ελλάδα: Κλειστά σχολεία - Τα μέτρα για εργαζόμενους γονείς κι επιχειρήσεις

Κοροναϊός στην Ελλάδα: Κλειστά σχολεία - Τα μέτρα για εργαζόμενους γονείς κι επιχειρήσεις
INTIME NEWS

Κοροναϊός: Άμεσα αναμένεται να ανακοινωθούν οι κινήσεις της Πολιτείας, προκειμένου να διευκολυνθούν γονείς που θα απέχουν αναγκαστικά από την εργασία τους λόγω των κλειστών σχολείων.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει ένα ειδικό καθεστώς αδειών, που κατά 50% θα τις «χρεώνεται» ο εργαζόμενος από τις μέρες της ετήσιας άδειας, ενώ το υπόλοιπο 50% θα το «χρεώνεται» η επιχείρηση καταβάλλοντας τις αντίστοιχες αποδοχές μαζί με το κράτος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», οι έκτακτες άδειες στους γονείς θα ισχύσουν για εργαζόμενους στον ιδιωτικό αλλά και στον δημόσιο τομέα, με την προϋπόθεση ότι θα την ζητήσει ο εργαζόμενος για λόγους φύλαξης παιδιών. Οι ημέρες της άδειας τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα θα χορηγούνται είτε και στους δύο γονείς είτε εναλλάξ ανάλογα με τις ανάγκες.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει νομοθετική ρύθμιση που να συμπληρώνει την υφιστάμενη εργατική νομοθεσία ώστε να προβλέπεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταβάλλει μισθό για άδεια εργαζομένου που οφείλεται σε έκτακτες συνθήκες, όπως τώρα με τον κορωνοϊό, γιατί διαφορετικά θα βρεθούν σε αδιέξοδο εκατοντάδες χιλιάδες γονείς που θα αναγκαστούν να πάρουν άδεια για να φροντίσουν τα παιδιά τους λόγω κλειστών σχολείων.

Στις προτάσεις που εξετάστηκαν την Τρίτη (10/03), μετά τις συσκέψεις που προηγήθηκαν στο υπουργείο Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους και αργότερα στο υπουργείο Οικονομικών (με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας Χρήστου Σταϊκούρα, Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκου), περιλαμβάνεται το μοίρασμα του κόστους σε εργαζομένους και εργοδότες. Για παράδειγμα, αν ο εργαζόμενος γονέας έχει κανονική άδεια 26 εργάσιμες μέρες για το 2020 και απουσιάσει για 15 μέρες για τη φροντίδα του παιδιού του επειδή δεν θα πηγαίνει σχολείο, οι 7 μέρες θα του αφαιρεθούν από την κανονική άδεια και οι άλλες 7 θα χρεωθούν στην επιχείρηση, δηλαδή θα πάρει κανονικά μισθό για τις 15 μέρες. Στο μερίδιο της επιχείρησης θα συνδράμει και το κράτος καλύπτοντας ένα μέρος της δαπάνης του μισθού, ή των εισφορών.

Το πρόβλημα είναι σε εργαζομένους που οι μέρες κανονικής τους άδειας είναι λιγότερες από τις 15 που θα μείνουν κλειστά τα σχολεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενδέχεται να προβλεφθεί πλήρης επιδότηση των ημερών απουσίας με κάποιο πλαφόν.

Στο πακέτο μέτρων που εξετάστηκαν περιλαμβάνεται και η καταβολή έως 45 ημερήσιων επιδομάτων ανεργίας, δηλαδή ένα ποσό της τάξης των 720 ευρώ συνολικά, για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που θα μείνουν κλειστές λόγω κορωνοϊού με εντολή του κράτους, πέραν του 10ημέρου. Παρόμοιο επίδομα χορηγήθηκε στις πληγείσες επιχειρήσεις στο Μάτι και στη Μάνδρα με τις φωτιές του 2018 και τις πλημμύρες του 2017 αντίστοιχα.

Επίσης στα μέτρα που είναι υπό εξέταση περιλαμβάνονται και επιδοτήσεις, ή κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις, που θα αντιμετωπίσουν είτε ζημιές με μείωση τζίρου λόγω πτώσης της κατανάλωσης είτε θα υποχρεωθούν να καταβάλουν κανονικά τους μισθούς των εργαζόμενων γονέων που θα απουσιάσουν για να μείνουν με τα παιδιά τους λόγω των κλειστών σχολείων.

Το κόστος για το επίδομα των 45 ημερών σε εργαζομένους μαγαζιών και επιχειρήσεων σε περιοχές που θα αποφασιστούν απαγορεύσεις πέραν των 10 ημερών, θα το καλύψει ο ΟΑΕΔ, ενώ τα επιπρόσθετα μέτρα θα καλυφθούν από το πακέτο του 1,7 δισ. ευρώ τουλάχιστον που θα ζητήσει η κυβέρνηση στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου για να αντιμετωπίσει την κρίση του κορωνοϊού.

Ήδη το υπουργείο Εργασίας έχει ενθαρρύνει το ευέλικτο ωράριο και την τηλεργασία για την αποφυγή μετάδοσης του ιού στους χώρους εργασίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός: 5 μέρες διαρκεί η ασυμπτωματική φάση της νόσου

Κοροναϊός στην Ελλάδα: «Βόμβα» του καθηγητή Σύψα στο Newsbomb.gr για τα «ορφανά» κρούσματα

Σχετικές ειδήσεις