ΠΑΙΔΕΙΑ

Έπεσε η πλατφόρμα των εξετάσεων: Η ΟΛΜΕ, η Τράπεζα Θεμάτων και η ανησυχία για τις Πανελλαδικές

Έπεσε η πλατφόρμα των εξετάσεων: Η ΟΛΜΕ, η Τράπεζα Θεμάτων και η ανησυχία για τις Πανελλαδικές
Eurokinisi

Η πλατφόρμα των εξετάσεων του λυκείου «έπεσε» το πρωί της Δευτέρας, με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία. Την ίδια ώρα, η ΟΛΜΕ ζητά ξανά την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων, ενώ σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και το Υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα, μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στο Newbomb.gr.

Αναστάτωση στην μαθητική κοινότητα προκλήθηκε το πρωί της Δευτέρας (29/05) με την Τράπεζα Θεμάτων. Η πλατφόρμα «έπεσε» και είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο να ξεκινήσουν καθυστερημένα οι ενδοσχολικές εξετάσεις στα Λύκεια, αλλά και κάποιες τάξεις να μείνουν εκτός της εξεταστικής διαδικασίας.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον φιλόλογο και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΜΕ, Νεκτάριο Κορδή, για να μας εξηγήσει το πρόβλημα που προκλήθηκε και «πάγωσε» για λίγες ώρες τις εξετάσεις των μαθητών.

«Αντιμετωπίζουμε τεράστια ταλαιπωρία από το πρωί. Οι συνάδελφοι πήγαν από τις 5 το πρωί για να βγούνε τα θέματα και να είναι έγκαιρα έτοιμα. Η πλατφόρμα έπεσε λίγο πιο μετά. Οι εκπαιδευτικοί περίμεναν στο σχολείο μέχρι τις 10 παρά που κατάφερε και άνοιξε», σχολίασε αρχικά.

«Η εξέταση δεν είναι κοινή για όλα τα σχολεία στις ενδοσχολικές εξετάσεις», επεσήμανε ο κύριος Κορδής.

Και συνέχισε: «Λόγω της καθυστέρησης η δεύτερη βάρδια χάθηκε και θα οριστεί νέα ημερομηνία για τα παιδιά. Τι θα συμβεί όμως αν αυτό γίνει στις Πανελλήνιες; Μετά το σημερινό όλα είναι πιθανά. Κανείς δεν μας αποκλείει ότι μπορεί να συμβεί το ίδιο και στις πανελλαδικές».

Να αναφέρουμε ότι οι μαθητές της Α, Β και Γ Λυκείου για τις ενδοσχολικές εξετάσεις χωρίζονται σε δύο βάρδιες. Η πρώτη βάρδια ξεκινά στις 8.30 και τελειώνει στις 10.30 ενώ η δεύτερη βάρδια ξεκινά στις 10.30 και τελειώνει στις 12.30 για τα μαθήματα που χρειάζονται 2ωρη εξέταση. Για τη γλώσσα και τα αρχαία ελληνικά οι εξετάσεις έχουν 3ωρη διάρκεια.

Άρα οι μαθητές της δεύτερης βάρδιας σε πολλά σχολεία ανά την επικράτεια δεν κατάφεραν να εξεταστούν. Το Υπουργείο Παιδείας θα ορίσει νέα ημερομηνία εξέτασης, καθώς αυτή θα μεταφερθεί στο τέλος του προγράμματος των εξετάσεων, με το κάθε σχολείο να διαμορφώνει ανάλογα το δικό του πρόγραμμα.

Για το αν είναι χρήσιμη η Τράπεζα Θεμάτων, ο κύριος Κορδής επεσήμανε πως «υπάρχουν θέματα στην Τράπεζα Θεμάτων εξαιρετικά δύσκολα να απαντηθούν, υπάρχουν πολλά λάθη στην εκφώνηση των θεμάτων, υπάρχουν πολλά προβλήματα με την Τράπεζα Θεμάτων. Θα έπρεπε να έχει καταργηθεί».

ΟΛΜΕ: Να καταργηθεί η Τράπεζα Θεμάτων

Η ΟΛΜΕ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την κατάρρευση του συστήματος των εξετάσεων, σήμερα το πρωί και ζήτησε την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ:

«Σήμερα το πρωί κατέρρευσε η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων, με αποτέλεσμα τα σχολεία όλης της Ελλάδας να αδυνατούν να βγάλουν θέματα.

Εν τω μεταξύ, για να γίνει η κλήρωση των θεμάτων από την Τράπεζα, οι καθηγητές αναγκάζονται να βρίσκονται στα σχολεία από τις 7:00 το πρωί. Είναι, δε, τόση η επιμονή του υπουργείου στο συγκεκριμένο μέτρο, που προτιμάει να βασανίζει για ώρες καθηγητές και μαθητές, παρά να δώσει μία απλή οδηγία οι εξετάσεις να γίνουν με θέματα που θα βάλουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί.

Αν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το απλό ζήτημα ενδοσχολικές εξετάσεις, μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα γίνει αν συμβεί κάτι παρόμοιο στις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν σε λίγες μέρες. Ακόμα και αν η πλατφόρμα τελικά λειτουργήσει, η ΟΛΜΕ επιμένει να ζητά την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που λειτουργούν σαν φίλτρα απόρριψης μαθητών από τα Λύκεια, που έχουν οδηγήσει σε σημαντική εντατικοποίηση την μαθησιακή διαδικασία και σε αύξηση του άγχους των μαθητών».

Υπουργείο Παιδείας: Κανονικά διεξήχθησαν οι ενδοσχολικές εξετάσεις της Γ´ Λυκείου

Παρά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν με την καθυστερημένη έναρξη των σχολικών εξετάσεων, το Υπουργείο Παιδείας ανέφερε ότι ειδικά σε ό,τι αφορά τη Γ' λυκείου, οι μαθητές εξετάστηκαν κανονικά σήμερα.

Άρα, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα σχετικά με τον προγραμματισμό των ενδοσχολικών και των Πανελλαδικών εξετάσεων. Ωστόσο, σε ορισμένα λύκεια, αποφασίστηκε η μη διεξαγωγή των εξετάσεων της Α' και Β' Λυκείου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εξετάσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν σήμερα, θα μεταφερθούν στο τέλος του προγράμματος των εξετάσεων, με το κάθε σχολείο να διαμορφώνει ανάλογα το δικό του πρόγραμμα.

Εν τω μεταξύ, σημειώνεται ότι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής είναι σε αναμονή αναλυτικής ενημέρωσης από το ΕΔΥΤΕ για την αιτία του προβλήματος που ανέκυψε το πρωί.

Τσαπανίδου για Τράπεζα Θεμάτων: Ψηφιακοί ερασιτεχνισμοί, εύλογη η αγανάκτηση

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου άφησε αιχμές κατά της Νέας Δημοκρατίας μετά τον χαμό που δημιουργήθηκε στα Λύκεια όλης της χώρας, λόγω των τεχνικών προβλημάτων στην Τράπεζα Θεμάτων, που προκάλεσε μεγάλες καθυστερήσεις στη διεξαγωγή των ενδοσχολικών εξετάσεων.

«Δεκάδες χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες έμειναν για ώρες να περιμένουν μέσα στις τάξεις τους, εξαιτίας της κατάρρευσης της Τράπεζας Θεμάτων. Η αγωνία και η αγανάκτηση μαθητών, καθηγητών και γονιών είναι απολύτως εύλογη. Μαζί με το άγχος της εξέτασης ήρθαν αντιμέτωποι και με μια ακόμη κατάρρευση του περίφημου επιτελικού κράτους της ΝΔ», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Τσαπανίδου και συνέχισε:

«Μετά τις ενδοσχολικές εξετάσεις έπονται οι Πανελλαδικές. Τα ίδια θα χουμε και τότε; Στο μέλλον των παιδιών μας δε χωρούν ψηφιακοί ερασιτεχνισμοί».

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζα Θεμάτων: Με καθυστέρηση η έναρξη των εξετάσεων στα Λύκεια - Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα

ΟΛΜΕ: Ζητά κατάργηση της Τράπεζας των Θεμάτων