ΠΑΙΔΕΙΑ

Φοιτητικές εκλογές 2015: Με τάση μειωμένης συμμετοχής ολοκληρώνεται η διαδικασία

Φοιτητικές εκλογές 2015: Με τάση μειωμένης συμμετοχής ολοκληρώνεται η διαδικασία

Λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα της Τετάρτης 13 Μαΐου ολοκληρώθηκαν στους περισσότερους φοιτητικούς συλλόγους οι εκλογικές διαδικασίες στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, για την ανάδειξη των νέων Διοικητικών Συμβουλίων των φοιτητών.

Με τη συμμετοχή των φοιτητών να παρουσιάζει τάση μείωσης, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται τα φετινά αποτελέσματα των εκλογών και αν θα διατηρηθεί ο συσχετισμός μεταξύ των φοιτητικών παρατάξεων, που καταγράφηκε το 2014, με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στην πρώτη θέση, την Πανσπουδαστική ΚΣ στη δεύτερη, την ΠΑΣΠ στην τρίτη, τα ΕΑΑΚ στην τέταρτη θέση και την Αριστερή Ενότητα στην πέμπτη.

Οι φοιτητικές εκλογές του 2015 σημαδεύτηκαν από επεισόδια στο Χημείο της Αθήνας, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με τα τελευταία να είναι και τα πιο σοβαρά.

Το μεσημέρι της Τετάρτης εισέβαλε στο ΑΠΘ ομάδα κουκουλοφόρων, όπου έσπασε τραπεζάκια της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και επιτέθηκε σε φοιτητές. Κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν δύο άτομα ηλικίας 21 και 28 ετών, τα οποία υποβλήθηκαν σε εξετάσεις στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Παντελιάδης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι και οι δύο τραυματίες, οι οποίοι έφεραν ο ένας ένα θλαστικό τραύμα και ο άλλος κάποιες κρανιοπροσωπικές κακώσεις, έφθασαν περπατώντας στο Τμήμα Επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου. Και στους δύο παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και πραγματοποιήθηκαν περαιτέρω εξετάσεις, προκειμένου οι γιατροί να εξακριβώσουν αν θα χρειαστεί να νοσηλευτούν.

Στο Παιδαγωγικό Τμήμα του ΕΚΠΑ (στο κτήριο του Χημείου), καθώς και στο ΕΜΠ σημειώθηκαν μικροεπεισόδια, ενώ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ομάδα ατόμων εισέβαλε και πήρε μαζί της αρκετές κάλπες, με αποτέλεσμα να διακοπεί η διαδικασία.

Τις επιθέσεις κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ (ΔΑΠ-ΝΔΦΚ), Σάκης Ιωαννίδης, ζητώντας από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και την ασφάλεια των χιλιάδων φοιτητών που παίρνουν μέρος στην εκλογική διαδικασία.

Επίσης, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (Πανσπουδαστική ΚΣ) σε ανακοίνωσή του καταδίκασε τα επεισόδια, τονίζοντας ότι «αυτές οι ομάδες όχι μόνο είναι άσχετες με το φοιτητικό – σπουδαστικό κίνημα αλλά και αξιοποιούνται εναντίον του».

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ (Αριστερή Ενότητα) από τη μεριά της, καταγγέλλοντας επίσης τα περιστατικά βίας, επισήμανε ότι «η δημοκρατική διαδικασία δεν μπορεί να νοείται ούτε με αστυνομική περιφρούρηση, ούτε και με "προστασία" από μπράβους».

Σχετικές ειδήσεις