ΠΑΙΔΕΙΑ

Αυτά είναι τα κριτήρια για τις μετεγγραφές στα ΑΕΙ

Αυτά είναι τα κριτήρια για τις μετεγγραφές στα ΑΕΙ

Δέκα συνολικά είναι τα κριτήρια που πριμοδοτούνται με διαφορετικά μόρια και ποσόστωση έως 10% επί του αριθμού εισακτέων σε κάθε πανεπιστημιακό τμήμα η σχολή, σύμφωνα με το νέο σύστημα μετεγγραφών που αναμένεται να συμπεριληφθεί στο εκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Το νέο καθεστώς που θα αντικαταστήσει, από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος το προηγούμενο σύστημα, έχει –σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα»- ως βασικό χαρακτηριστικό τον περιορισμό των μετεγγραφών σε όλες τις σχολές και ταυτόχρονα διεύρυνση των κατηγοριών στις οποίες έχουν δικαίωμα οι φοιτητές να υποβάλλουν αιτήσεις.

Από αυτούς που θα υποβάλλουν αίτηση, μόνο ο ένας στους δέκα νεοεισερχόμενους φοιτητές θα πάρει τελικά μετεγγραφή, εκτός αν κάποια τμήματα πανεπιστημίων ή ΤΕΙ εισηγηθούν αιτιολογημένα, διαφορετικό ποσοστό.

Οι δέκα κατηγορίες δικαιούχων για μετεγγραφή, σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση είναι οι εξής:

1. Τέκνα θυμάτων τρομοκρατίας.

2. Πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες εφόσον έχουν διαπιστωθεί ιατρικά, ή έχουν κάνει δωρεά οργάνου ή μυελού οστών σε συγγενή α' ή β' βαθμού.

3. Κατά κεφαλήν εισόδημα μελών της οικογένειας που δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ.

4. Ορφανοί και από τους δύο γονείς.

5. Πολύτεκνοι ή τέκνα πολυτέκνων.

6. Έχοντες αδελφό ή αδελφή φοιτητή πρώτου κύκλου σπουδών εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου.

7. Γονείς ή τέκνα πολυμελούς οικογένειας με τρία ζώντα τέκνα.

8. Υποψήφιοι με γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες ή πιστοποιημένη αναπηρία 67% και άνω.

9. Υποψήφιος με γονείς ή κηδεμόνες, ένας εκ των οποίων ή και οι δύο αθροιστικά έχουν αποδεδειγμένα συμπληρώσει δέκα μήνες ανεργίας εντός τρέχοντος έτους.

10. Ορφανοί από έναν γονέα ή τέκνα άγαμης μητέρας.